Laktosfria recept för graviditetens andra trimester

Dessa laktosfria recept ger dig alla de nödvändiga näringsämnena för ditt barns utveckling.
Laktosfria recept för graviditetens andra trimester

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2020

Målet för varje blivande mamma är att se till att barnet i magen får de näringsämnen som krävs för en sund utveckling. Dessa laktosfria recept för graviditetens andra trimester hjälper dig att uppnå detta mål.

En hälsosam och balanserad kost

En hälsosam och balanserad kost är ett bra sätt att njuta av en okomplicerad graviditet. När graviditeten fortskrider förändras barnets näringsbehov. Proteiner, vitaminer och mineraler behövs varje månad för att barnet ska ha en optimal utveckling.

Fler kalorier för varje månad

Från och med den fjärde månaden av graviditeten bör gravida kvinnor öka sitt kaloriintag med cirka 350 kalorier per dag tills de når 2500 per dag. För att uppnå detta rekommenderas en kost rik på proteiner, fetter och kolhydrater.

Laktosfria recept hjälper dig att uppnå detta mål. De innehåller kalcium, järn, jod, omega 3, vitamin A och C samt fiber för att garantera de nödvändiga näringsämnena för det växande fostret.

Typen av mat och mängden som du måste äta spelar en viktig roll i att kontrollera viktuppgången under graviditeten. En viktökning på cirka ett kilo per månad rekommenderas.

Laktosfria recept för graviditetens andra trimester

För kvinnor med laktosintolerans är recepten nedan perfekta under graviditetens andra trimester. Dessutom kan hela familjen njuta av dem.

Sauterad broccoli och sparris för två

Broccoli har en god smak och är mycket mångsidig i köket, så den fungerar bra i många recept.

Ingredienser:

 • 4 broccolihuvuden
 • 12 stjälkar sparris
 • 100 gram kokt skinka
 • 1 msk olivolja
 • 1 dl vatten
 • en nypa salt
laktosfria recept för graviditetens andra trimester: sparris

Tillagning:

 1. Skär upp den kokta skinkan och bryn den i en stekpanna med olivolja. Tillsätt sedan sparris, skuren i små bitar, men lägg undan knopparna till senare.
 2. Skölj och skär broccolin i bitar och lägg ner i stekpannan, tillsammans med vatten och salt.
 3. Höj värmen. När det kokar, täck med lock och koka i tre eller fyra minuter.
 4. Tillsätt nu sparrisknopparna och stek i två minuter till.
 5. Rätten är nu redo att serveras tillsammans med bröd och frukt för en näringsrik och komplett middag.

Norsk lax “marmitako” för fyra personer

Ingredienser:

 • 1 knippe gräslök
 • 1/2 röd paprika
 • 3 medelstora potatisar
 • 2 filéer av norsk lax
 • 2 matskedar tomatpuré
 • fiskbuljong

Tillagning:

 1. Skär gräslöken och paprikan i små bitar och stek på låg värme. Tillsätt potatis och tomatpuré och blanda väl så att alla ingredienser kombineras.
 2. Tillsätt fiskbuljongen tills den täcker blandningen. Låt allt koka på låg värme i 20 minuter eller tills potatisarna känns mjuka och är lätta att dela.
 3. Ta försiktigt bort potatisen och mixa resten av såsen. Sedan lägger du i potatisen igen tillsammans med den skurna laxen. Om blandningen är för tjock kan du tillsätta lite mer buljong.
 4. Låt allt koka ytterligare 2 till 3 minuter så att laxen är genomkokt, men fortfarande saftig. Ta bort från värmen och servera rätten medan den fortfarande är varm tillsammans med en läcker och fräsch sallad.

Kycklingtaco i apelsin- och sojasås för tre personer

Ingredienser:

 • 2 apelsiner
 • 2 kycklingbröst
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 msk sojasås
 • färsk timjan eller rosmarin
 • 2 matskedar socker
  laktosfria recept för graviditetens andra trimester: kyckling

Tillagning:

 1. Pressa en apelsin i en kastrull och tillsätt rivet skal. Skär den andra apelsinen i tunna skivor och stek dem på hög värme i en minut på varje sida eller tills de är gyllenbruna. Sätt dem åt sidan för servering.
 2. Lägg kycklingbrösten i en stekpanna och stek på hög värme så att de bryns snabbt. De ska inte stekas eller bli torra. Lägg dem åt sidan på en varm plats.
 3. Tillsätt vitlök, socker och sojasås i pannan tillsammans med apelsinjuicen. Låt den koka i fyra till fem minuter, tillsätt sedan kycklingbrösten.
 4. Låt puttra i cirka tre minuter tills kycklingen är genomstekt. Sätt tillsist i timjan eller rosmarin och låt allt puttra i en minut.
 5. Servera varje portion med tre eller fyra av apelsinskivorna tillsammans med bröd och en grön sallad.

Våra laktosfria recept för graviditetens andra trimester ger dig alla de näringsämnen som är nödvändiga för barnets utveckling i magen. Dessutom stärker de kvinnans kropp inför den stora upplevelsen att bli mamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vanduchova A., Azenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.