Fettsnåla recept för din andra trimester

Vilka är näringsbehoven hos kvinnor under graviditetens andra trimester? Idag listar vi några fettsnåla recept som täcker många av de näringsämnen som du och ditt växande barn behöver.
Fettsnåla recept för din andra trimester

Senaste uppdateringen: 13 juli, 2020

Det är viktigt att öka ditt näringsintag och upprätthålla en balanserad kost under din andra trimester av graviditeten, så här listar vi några läckra och hälsosamma fettsnåla recept.

Graviditetens första trimester medför ett antal hormonella förändringar som ger upphov till en serie besvärande symtom. Men under den andra trimestern har de flesta kvinnor kommit förbi dessa svårigheter.

Från den fjärde månaden av graviditeten och framåt börjar ditt barn växa i mycket snabbare takt än tidigare. Och i och med det måste du börja öka ditt kaloriintag.

Specialister rekommenderar att du gradvis ökar din kaloriförbrukning med 300 till 400 kalorier per dag. Med andra ord bör ditt totala kaloriintag per dag under din andra trimester vara mellan 2000 och 3000 kalorier per dag.

Vad ska du äta under din andra trimester?

När magen växer är det vanligt att gravida kvinnor upplever sura uppstötningar. Då kan det hjälpa att äta mindre portioner under dagen, men oftare.

Till exempel, hellre än att äta tre måltider om dagen bör du dela upp ditt matintag i 6 mindre måltider. Du bör också promenera 40 minuter per dag för att stimulera matsmältningen och förhindra förstoppning.

Samtidigt rekommenderar läkare att gravida kvinnor konsumerar kolhydrater som är rika på fiber. Till exempel kan du välja havre, fullkornsris och andra korn.

Kom också ihåg att äta gott om mat som är rik på järn som kött, linser och gröna bladgrönsaker. Järn är viktigt för att hemoglobiner ska bildas i ditt barn.

Utöver alla dessa måste gravida kvinnor också äta stora mängder frukt som innehåller vitamin C, vilket hjälper kroppen att ta upp kalcium och järn.

Fyra fettsnåla recept för din andra trimester

Du behöver inte nödvändigtvis ändra hela ditt sätt att äta, men du måste se till att du får de dagliga näringsämnena som du och ditt barn behöver.

För att hjälpa till vill vi erbjuda några fantastiska fettsnåla recept för din andra trimester. Prova dem alla!

Krämig grön ärtpasta

Om du gillar pasta kommer du att älska det här välsmakande receptet till lunch eller middag.

Ingredienser:

 • 7 till 9 dl pennepasta (eller valfri annan pasta)
 • 3,5 dl färska eller frysta gröna ärtor
 • 100 g kalkonbacon
 • 2 dl färskost eller vit sås
 • Salt, olivolja och parmesanost efter smak

Tillagning:

 • Koka pastan i vatten med salt efter smak. Tillsätt kalkonbacon, olivolja och ärtor i en annan stekpanna och stek i några minuter.
 • När pastan är färdigkokt häller du av vattnet och blandar pastan med med de stekta ingredienserna.
 • Tillsätt färskost eller vit sås och servera med parmesanost som strös ovanpå.
 • Du kan variera receptet genom att lägga till bitar av broccoli, morot eller ananas.

“Istället för att äta tre måltider om dagen bör du dela upp din mat i 6 mindre måltider. Samtidigt bör du promenera 40 minuter per dag för att stimulera matsmältningen och förhindra förstoppning.”

Quinoasallad

Det här fettsnåla receptet är en favorit för den andra trimestern. Det är hälsosamt, och ger ett stort antal näringsämnen. Det är perfekt för middagstid, men du kan också njuta av det till lunch.

Tillagning:

 • Koka 2,3 dl quinoa i 7,5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong med låg fetthalt. Låt koka i 20 minuter. Häll av återstående buljong, och låt svalna i kylen. För extra smak, stek quinoan lätt innan du kokar.
 • Skölj, rensa och hacka tomaterna och lägg i en salladsskål. Tillsätt gurka, lök, morötter, broccoli, blomkål och kokt potatis.
 • Blanda alla ingredienser, inklusive den kalla quinoan. Tillsätt olivolja, salt och citronsaft efter smak.
 • Låt stå i kylen i 40 minuter innan servering.

Tack vare quinoan och grönsakerna är det här receptet packat med fiber och vitaminer, vilket gör det perfekt för dig och ditt barn. Vi rekommenderar att du äter det tillsammans med ett par skivor rostat bröd.

Frukter med müsli

Om du letar efter ett sötare alternativ att äta till mellanmål eller frukost har vi precis det! För att undvika feta och sockerfyllda produkter, välj frukt istället.

Tillagning:

 • Skölj och skala ett äpple och ett päron. Stek i en stekpanna med bara lite smör.
 • Tillsätt en matsked honung, två dl fullkornsmüsli, och två dl hallon. Låt koka i 1 minut på låg värme.
 • Lägg alla ingredienserna i en ugnssäker skål och strö mörka chokladbitar ovanpå. Placera i ugnen i en minut på medelhög värme.

Grönsakspuré

Om du tycker det är svårt att komma på välsmakande grönsaksalternativ, testa följande förslag:

Tillagning:

 • Koka potatis, squash, morötter och andra grönsaker du vill ha. Ställ åt sidan.
 • Stek hackad lök och vitlök med valfria kryddor. Håll dig borta från kryddor som ger matsmältningsbesvär.
 • Mixa alla ingredienser ordentligt för att skapa en homogen puré.
 • Tillsätt 1.5 dl skummjölk och tillsätt kuber av lättsaltad ost på toppen.

Det här är en utmärkt och läcker källa till fiber och kolhydrater. Du kan kombinera din grönsakspuré med en tilapiafilé eller kycklingbröst från grillen.

Här har du alltså fyra fettsnåla recept som passar utmärkt under din andra trimester. Se också till att rådfråga din läkare för att få mer personliga råd efter dina näringsbehov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wang M., Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. Am Fam Physician, 2016. 93 (4): 270-8.
 • DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.