7 sätt att göra frukt tilltalande för barn

Det är viktigt och bra för barns hälsa att äta frukt. Vi delar här med oss av några roliga recept som kommer uppmuntra dina barn att äta mer frukt.
7 sätt att göra frukt tilltalande för barn

Senaste uppdateringen: 02 juli, 2020

Det är inte alltid lätt att göra frukt tilltalande för barn. Men oavsett hur svårt det kan vara finns det, med lite kreativitet och tålamod, flera sätt att göra dem intresserade av att äta nya livsmedel. Det viktigaste är att väcka deras intresse på rätt sätt.

Frukt är mycket kalorifattigt, innehåller en massa fiber och är fulla av vitaminer och mineraler, som är viktiga för en sund utveckling.

Det är därför det är så viktigt för deras fysiska tillväxt att inkludera frukt i dina barns kost. Det hjälper dem också att kunna koncentrera sig och fokusera, och ger dem mental och emotionell stabilitet.

När de blir större börjar de inse att viss mat kan smaka riktigt gott även om den inte ser så aptitretande ut. Det är bra att gå till matbutiken tillsammans med dina barn och låta dem välja vilken frukt de vill ha. Om de inte visar mycket intresse för frukt till att börja med så ha bara tålamod!

Vi rekommenderar att du presenterar frukt på roliga sätt så att de känner sig lockade till att äta dem. Det är också viktigt att vara försiktig med mängden frukt du ger dem: lagom är bäst.

frukt tilltalande för barn: barn med frukter

7 sätt att göra frukt tilltalande för barn

Nedan hittar du 7 sätt att göra frukt tilltalande för barn:

1. Fruktsorbet

Vårt första alternativ är att göra en sorbet. De är lätta att förbereda eftersom de mestadels består av fruktpuréer och färsk fruktjuice.

Krossa hela frukten och lägg i mixern med bara en liten nypa brunt socker eller honung. Häll sedan blandningen i olika glas i portionsstorlek och stoppa in i frysen så att de svalnar och får rätt konsistens.

Resultatet blir en sorbet med en puddingliknande konsistens som dina barn säkert kommer att tycka om.

2. Fruktsmoothies

Fruktsmoothies är mycket hälsosamma och enkla att göra hemma, och de är perfekta för att variera dina barns kost. Redan i tidig ålder kan du börja pressa färsk apelsinjuice eller så kan du, om du vill prova något annat, börja blanda olika frukter för att göra en rolig kombination.

Du kan också göra smoothies med naturlig yoghurt eller mjölk som bas. Då blir de mer mättande och kan komplettera dina barns frukostar och mellanmål. Det här är ett av de enklaste sätten att göra frukt tilltalande för barn.

3. Gör frukt tilltalande för barn: Frukt i skivor

Skär små bitar av olika frukter så att dina barn kan plocka i sig dem med sina egna händer och äta dem själva. Kreativa mammor kan även göra olika mönster av dem som ett hus, blommor eller djur.

Tänk på att barn äter med ögonen större delen av tiden. Lägg lite omsorg i hur du presenterar frukt för dem – om du gör det på ett roligt sätt kan dina barn börja älska frukt och vilja äta dem varje dag!

4. Fruktspett

Om du vill att de ska äta i sin egen takt är ett bra alternativ att göra fruktspett. Allt du behöver är ett träspett och massor av olika frukter.

Du kan inkludera så många färger du vill: olika bär, kiwi, apelsin, ananas, vindruvor… Det kommer få dem att tro att de äter en regnbåge!

frukt tilltalande för barn: flicka äter frukt på spett
Du kan också göra fruktklubbor genom att skära små bitar av vattenmelon och sticka in en tandpetare i dem. Om du vill göra receptet ännu roligare för dem kan du servera en liten portion chokladsås (eller någon annan smak) så att de kan dippa sina frukter i såsen.

5. Fruktpuréer och fruktmos

Det här är ett klassiskt mellanmål som är lätt att göra. Det enda du behöver göra är att mosa frukter (med händerna eller med en gaffel). Du kan använda alla lite mjukare frukter, som persikor, päron, bananer, melon, jordgubbar och många fler.

För att inte purén ska bli dålig och ändra färg kan du tillsätta några droppar citronsaft. Vi rekommenderar inte att du gör purén för långt i förväg eftersom den då kan förlora sin smak och färg innan ditt barn äter den.

6. Fruktkakor och frukttårtor

Om ni har en födelsedag att fira, tveka inte att stoppa frukt i tårtan! Det kommer definitivt göra dina barn glada att äta sin frukt.

Ett bra exempel på en läcker fruktkaka är en äppelpaj. Du kan ha frukten inuti pajen eller bara använda frukten som dekoration.

7. Fruktgodis

Slutligen rekommenderar vi att du lagar fruktgodis själv. Du kan tillverka hemlagat fruktgodis med ingredienser som choklad, äpplen och chokladdoppade körsbär.

En nypa fantasi, lite förberedelse och en stor portion humor och skoj är alla viktiga ingredienser för att göra dessa recept. De kommer definitivt hjälpa dina barn att ersätta vanliga sockerbomber till godsaker med färska och naturliga fruktdesserter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016.
  • Arulselvan P., Fard MT., Tan WS., Gothai S., et al., Role of antioxidants and natural products in inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.