Chokladbrioche: ett fikabröd med twist

En chokladbrioche är lätt att göra och resultatet blir utsökt. Den är perfekt för speciella tillfällen, till exempel barnens födelsedagar.
Chokladbrioche: ett fikabröd med twist
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2022

Chokladbrioche är en form av sockerkaka som fungerar perfekt som fika för de minsta i ditt hem. Dessutom är den enkel att tillaga hemma, med få ingredienser och på kort tid. Med följande recept får du ett utmärkt resultat för att dela det där speciella ögonblicket med dina barn, och vi är säkra på att alla vid bordet kommer att älska den.

Innan vi börjar måste vi betona att konsumtion av godis, sötsaker och andra produkter med tillsatt socker bör ses som undantag från det normala. Som en allmän regel är det alltid bäst att prioritera intaget av färska livsmedel och de med hög näringstäthet.

Recept för att förbereda en chokladbrioche

Kakao i dess olika former.
Kakao erbjuder många fördelar för kroppen. Det är bäst att välja en choklad med en hög andel av detta näringsämne och en låg sockerhalt.

Ingredienser

Om du vill förbereda en utsökt chokladbrioche behöver du följande ingredienser:

 • 3,5 dl mjöl
 • 25 g färsk jäst
 • 30 g socker
 • 60 ml mjölk (uppvärmd till kroppstemperatur)
 • 60 g smör i rumstemperatur
 • 2 ägg
 • 1 vispad äggula till pensling
 • Nougatkräm (till exempel Nutella)
 • En halv tesked salt
 • En halv tesked vaniljextrakt

Instruktioner

 1. Till att börja med, lös upp den färska jästen i den varma mjölken.
 2. Tillsätt sedan mjöl, salt och socker i en skål. Blanda allt väl och när du ser att ingredienserna är väl integrerade, gräv ett hål i mitten för att placera de två äggen och vaniljextraktet.
 3. Vid det här laget, blanda allt tills du får en deg som du kan fortsätta att bearbeta på köksbänken.
 4. Knåda degen tills den är elastisk och homogen. Detta steg är mycket viktigt!
 5. Härifrån, tillsätt smöret och arbeta degen igen tills den nya ingrediensen är helt införlivad.
 6. När den är klar, forma degen till en boll och låt den vila i en skål till dubbel storlek.
 7. När den har fördubblats i storlek, sträck ut degen på bordet för att skapa en rektangel, men se till att den är relativt tunn.
 8. Bred sedan ut nougatkrämen på den och rulla ihop den. Skär själva rullen på mitten på längden, men utan att nå kanten. Fläta sedan ihop de två remsorna och sammanfoga de ändarna för att ge den formen av en cirkel.
 9. Lägg till sist briochen på en pappersklädd plåt och låt den vila tills volymen fördubblas igen.
 10. Efter den tiden, måla med äggula och grädda degen i 25 minuter i 180 grader. När den blir gyllenbrun på ytan, ta ut den och låt den svalna innan den äts.
En chokladbrioche
Chokladbrioche är ett utsökt sätt att förbereda ett fikabröd med kvalitetsingredienser.

Det speciella med chokladbrioche

Detta recept har en egenhet som gör den relativt hälsosamt, den innehåller inte någon överdriven mängd tillsatt socker. Detta är mycket positivt eftersom just socker har visat sig öka risken för att utveckla komplexa sjukdomar, som typ 2-diabetes. Av denna anledning är det viktigt att minska dess närvaro i kosten och oftast välja komplexa kolhydrater då möjligt.

Det är också viktigt att notera att denna beredning inte använder fett av dålig kvalitet som kan omvandlas till transfettsyror under bakning. Det är sant att smör kommer att genomgå en viss nedbrytningsprocess på grund av höga temperaturer, men det är alltid mer stabilt än raffinerade vegetabiliska fetter, som de i margarin. Konsumtionen av translipider i kosten kan öka inflammationsnivåerna, vilket framgår av en studie publicerad i Biological & Pharmaceutical Bulletin.

Förbered chokladbrioche hemma!

Som du har sett är det lätt att förbereda en utsökt chokladbrioche hemma som kan fungera perfekt som fikabröd. För denna efterrätt behöver du inte många ingredienser, och koncentrationen av tillsatt socker är inte särskilt hög. Av denna anledning kommer det inte att vara ett problem att inkludera det i din familjs kost då och då.

Glöm dock inte att de bästa alternativen för dagliga desserter är yoghurt och frukt. De innehåller probiotika och fibrer som är särskilt viktiga för tarmfloran, vilket kommer att säkerställa effektiv matsmältning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
 • Hirata Y. (2021). Trans-Fatty Acids as an Enhancer of Inflammation and Cell Death: Molecular Basis for Their Pathological Actions. Biological & pharmaceutical bulletin44(10), 1349–1356. https://doi.org/10.1248/bpb.b21-00449

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.