3 fördelar med olivolja för barn

Är du medveten om alla fördelar med olivolja för barn? Fortsätt läsa för att ta reda på varför det bör vara en del av deras dagliga kost.
3 fördelar med olivolja för barn

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2022

Är du medveten om alla de fördelar som finns med olivolja för barn? Olivolja har en rad positiva effekter, det är bra att den dyker upp i kosten regelbundet. Det är ett naturligt livsmedel som ger flera typer av viktiga näringsämnen, och som gynnar kroppens funktion på kort och lång sikt.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att fetter under många år var orättvist demoniserade. Man trodde att deras konsumtion kunde påverka kardiovaskulär hälsa negativt, och det såklart utan tillräckliga bevis. Idag vet vi att detta inte är sant och att de är grundläggande kvalitetsnäringsämnen, med undantag för vissa former, som transfetter.

Fördelar med olivolja för barn

Här kommer vi att visa dig de viktigaste fördelarna som olivolja erbjuder barn. Tänk dock på att det är viktigt att introducera detta livsmedel i samband med en balanserad och varierad kost. På samma sätt måste du kontrollera mängden, eftersom den har en hög energitäthet.

1. Förbättrar det kardiovaskulära systemets funktion

Enligt en studie publicerad i Journal of the American College of Cardiology är en av fördelarna med olivolja för barn att dess regelbundna intag är förknippat med en lägre förekomst av hjärt-kärlsjukdomar hos vuxna. Delvis beror detta på matens koncentration av omega-9-fettsyror, lipider som hjälper till att kontrollera inflammatoriska mekanismer i den inre miljön.

Men för att få ut det mesta av olivoljan bör den vara klassificerad som extra jungfru samt konsumeras rå. När fetter utsätts för mycket höga temperaturer kan de omvandlas till transfetter , som är ohälsosamma och ökar risken för att utveckla kroniska och komplexa sjukdomar.

Även om hjärt-kärlsjukdomar är mindre frekventa hos barn än hos vuxna, så bör du veta att fettavlagringen i artärernas väggar börjar i tidig ålder. Att införa hälsosamma vanor från barndomen innebär därför en lägre risk att bli sjuk i framtiden.

En vuxen och ett barn håller ett stetoskop och ett plasthjärta.
Hjärt- och kärlvård bör starta tidigt i livet, eftersom mycket av skadorna som orsakas av dålig kost och stillasittande ackumuleras under livet.

2. Förhindrar åldrande

Vi måste nämna att olivolja är en god källa till vitamin E, en kraftfull naturlig antioxidant. Detta element neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ackumulering i kroppens vävnader, vilket leder till en lägre risk för sjukdomar.

Dessutom bidrar E-vitamin i sig till muskelåterhämtning efter träning. Eftersom barn med fördel upprätthåller höga nivåer av fysisk aktivitet, hjälper det att säkerställa optimalt näringsintag för musklerna att anpassa sig och regenerera effektivt.

3. Olivolja hjälper till att bekämpa förstoppning

Under de tidiga stadierna av livet är evakueringsproblem, såsom förstoppning, vanliga. För att förbättra detta tillstånd kan konsumtion av olivolja vara en hållbar strategi. Det förbättrar smörjningen av fekal bolus, underlättar nedstigningen längs matsmältningskanalen och hjälper dess efterföljande utstötning.

För att uppnå en betydande fördel är det också tillrådligt att säkerställa en tillräcklig konsumtion av fibrer, som mellan den lösliga och olösliga delen bör nå 25 gram per dag. Detta kommer att säkerställa att mikrofloran bibehålls i ett tillstånd av korrekt funktion.

Ett förstoppat litet barn som sitter på en potta.
Regelbunden konsumtion av olivolja och fibrer hjälper barnet att utföra lättare och mer regelbundna tarmrörelser.

Olivolja har flera fördelar för barn

Som du har sett är fördelarna med olivolja för barn talrika när den förekommer regelbundet i kosten. Vi pratar om en mycket högkvalitativ mat som borde vara en av de viktigaste källorna till fetter i kosten. Naturligtvis är det alltid nödvändigt att välja extra jungfruolja, eftersom den är den bästa av alla. De andra alternativen har en högre grad av bearbetning, så fettsyrorna de innehåller är inte lika bra. Om oljan används till stekning kan dock mer värmeresistenta varianter med fördel användas.

Slutligen, kom ihåg att du också bör införliva andra hälsosamma fetter i kosten för barn, såsom omega-3 oljor som finns i avokado och fet fisk. Dessa näringsämnen kontrollerar inflammationsnivåer i kroppen och erbjuder även många fördelar för hjärnans utveckling i tidiga skeden av livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology75(15), 1729–1739. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.