Recept och fördelar med havregryn för barn

Havregryn ger barn en betydande mängd högkvalitativa kolhydrater samt lösliga fibrer. Så här går det till!
Recept och fördelar med havregryn för barn

Senaste uppdateringen: 05 september, 2022

Havregryn är för barn ett utmärkt sätt att inkludera högkvalitativa kolhydrater och fibrer i sin kost.

Vi pratar om en av de bästa spannmålen som finns och av den anledningen kommer vi idag att lära dig ett recept för att få ut det mesta av det samt optimera barnens näring.

Hur man förbereder havregryn för barn

Tänk på att havreflingorna som rekommenderas att ge till de små är sådana som är naturliga. Med detta i åtanke kan det vara bäst att välja de som har en ekologisk certifiering.

Om du använder modersmjölksersättning bör du kontrollera märkningen för att säkerställa att den inte innehåller tillsatt socker.

En kvinna som förbereder havregryn.
Havregryn kan berikas med olika frukter som förbättrar smaken och även lägger till andra näringsämnen till beredningen.

Ingredienser

Om du vill förbereda läckra havregryn till ditt barn behöver du bara följande ingredienser:

  • Havregryn
  • Bröstmjölk eller modersmjölksersättning
  • Färsk frukt

Instruktioner

  1. Lägg först flingorna i en matberedare eller mixer och mixa dem till ett så fint mjöl som möjligt.
  2. Spara resultatet i en behållare, och välj en med en lufttät försegling då så är möjligt. På så sätt kommer du att bättre kunna bevara den del som är över för framtida rätter.
  3. Mät mängden av ingredienserna som ska användas väl: Endast 1 del havregryn bör användas per 2 delar mjölk.
  4. Lägg båda ingredienserna i en kastrull och värm tillredningen på låg värme i ca 3 minuter. Rör hela tiden för att undvika att den fastnar eller bränns.
  5. När beredningen når en tät konsistens, som en pasta, söta den med det strimlade äpplet eller en banan. Om du använder frukt kommer preparatet att erbjuda fler hälsofördelar för din lilla.

Hälsofördelar med havregryn för barn

Som vi nämnde har havregryn för barn flera positiva effekter på deras hälsa.

Den första av dessa har att göra med närvaron av betaglukaner i spannmålen, en typ av löslig fiber som stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier i mikrofloran. På medellång sikt ger detta ett antal fördelar på matsmältningskapaciteten, vilket visas i en studie publicerad i The Journal of Nutritional Biochemistry.

Dessutom kan denna fiber öka volymen av fekal bolus, vilket orsakar större aktivering av tarmens mekanoreceptorer. På så sätt produceras mer intensiva peristaltiska rörelser, vilket gynnar en effektivare tarmpassage och begränsar risken för förstoppning.

Dessutom har havregryn ett betydande proteininnehåll. Dessa näringsämnen är viktiga för korrekt tillväxt och utveckling av kroppsvävnaderna. Det är viktigt att prioritera dess konsumtion under alla skeden av livet, men särskilt under spädbarnsåldern och i puberteten.

En bebis som äter barnmat.
Om du vill utarbeta en enkel, ekonomisk, näringsrik och läcker tallrik, tveka inte att prova havregryn med frukt.

Förbered havregryn för barn

Som du har kunnat verifiera är det väldigt enkelt att förbereda havregryn för barn. Endast ett par ingredienser behövs för att få ett utsökt och näringsrikt resultat. Men vid användning av modersmjölksersättning behöver du alltid välja ett märke som garanterar kvalitet, utan tillsatta sockerarter eller andra tillsatser som skadar tarmfloran.

Slutligen, glöm inte att amning om möjligt ska erbjudas under minst ett år efter födseln. Det är den bästa maten som kan ges till små barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.