Äppelmos för spädbarn: recept och fördelar

Äppelmos för spädbarn bidrar med en betydande mängd fibrer såväl som antioxidanter. Läs mer i dagens artikel.
Äppelmos för spädbarn: recept och fördelar

Senaste uppdateringen: 24 maj, 2022

Äppelmos för spädbarn är oerhört nyttigt att inkludera i kosten till små barn. Den ger en bra mängd viktiga näringsämnen förutom lösliga fibrer. Dessutom kan den införas i den kompletterande kosten tidigt och därmed öka energiintaget som upprätthåller balansen i den inre miljön.

Tänk på att upp till 6 månaders ålder så bör om möjligt bröstmjölk vara den exklusiva mattypen, men från och med då kan utbudet av livsmedel med fördel ökas. Amningen bör dock bibehållas åtminstone fram till att det första levnadsåret är över.

Är du redo att börja? Låt oss sätta igång!

Ingredienserna för äppelmos för spädbarn

För att förbereda en utsökt äppelmos för spädbarn kommer följande ingredienser att behövas:

  • 2 äpplen
  • 2 matskedar vatten

Det är viktigt att välja äpplet rätt, eftersom alla inte har samma sötma eller samma konsistens.

Till en början kan det vara så att de sötaste alternativen (som de röda varianterna) lättare accepteras av de små, men det är alltid värt att välja de som är i säsong. Detta gynnar tillkomsten av viktiga mikronäringsämnen under varje årstid.

En skål med äppelmos.
Röda äpplen är vanligtvis sötare och mindre syrliga än gröna äpplen, även om detta kan variera beroende på säsong.

Instruktioner

Först och främst måste äpplet tvättas noga. Skär sedan det i små bitar och lägg dessa i en kastrull. Täck fruktköttet med vatten och koka på låg värme tills det blir mjukt.

När detta steg är över, placera beredningen i en mixer (eller häll av vattnet och använd stavmixer direkt i kastrullen) och blanda med lite av kokvattnet tills du får en homogen sås. När detta har svalnat lite är det klart att servera.

Detta preparat kan även erbjudas till äldre barn och till och med vuxna. Moset är nyttigt för gammal som ung. När det konsumeras i ett annat skede av livet än under tidig barndom så kan kanel (och socker!) tillsättas för att förbättra dess smak.

Fördelarna med äppelmos

Inkluderandet av äppelmos i samband med kompletterande mat kan ge ett antal fördelar för barnens hälsa.

Först och främst talar vi om en produkt som utmärker sig för sin koncentration av lösliga fibrer. Detta element jäser inuti matsmältningskanalen och låter bakterierna som utgör tarmfloran använda den som bränsle. Detta bevisas av forskning publicerad i Current Allergy and Asthma Reports.

Det är viktigt att ta hand om sammansättningen av de mikroorganismer som lever i tarmen, annars kan risken för framtida inflammatoriska sjukdomar öka. Vissa av dessa sjukdomar villkorar absorptionen och matsmältningen av näringsämnen, vilket skapar näringsbrister som förvärrar problemet.

Samtidigt ger äpplen också en betydande mängd antioxidanter. Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Denna mekanism är relaterad till en lägre förekomst av många komplexa sjukdomar, allt enligt en studie publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Det är viktigt att notera att intaget av växtbaserad mat måste varieras. Även om alla dessa livsmedel har fytokemikalier så kan deras egenskaper variera beroende på produkten. Ju större spektrum av grönsaker som konsumeras, desto lägre är risken för att oxidation påverkar hälsan allteftersom åren går.

En bebis som tuggar på handtaget av en sked.
Ett varierat och regelbundet intag av frukt och grönsaker är avgörande för att behålla en god hälsa, både på kort och lång sikt.

Gör äppelmos till spädbarn

Som du har sett är det väldigt enkelt att förbereda äppelmos för spädbarn. Endast två ingredienser behövs och på bara några minuter kommer du att uppnå ett fantastiskt resultat med hög acceptans.

Ett viktigt faktum är dock att det är bäst att undvika att tillsätta socker, vilket många gör för att få barn att äta mer av moset. Som vuxen gör man sina egna val, men för barn är denna ingrediens onödig, vanebildande och kan vara skadlig när den konsumeras regelbundet.

För att avsluta, kom ihåg att planerandet av en adekvat diet från de första stadierna av livet kommer att markera det framtida hälsotillståndet. Det är viktigt att undvika brister på mikronäringsämnen eftersom detta kan påverka organismens funktion negativt. Som ett resultat av det kan kroniska och komplexa sjukdomar uppstå efter en tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Blanco-Pérez, F., Steigerwald, H., Schülke, S., Vieths, S., Toda, M., & Scheurer, S. (2021). The Dietary Fiber Pectin: Health Benefits and Potential for the Treatment of Allergies by Modulation of Gut Microbiota. Current allergy and asthma reports21(10), 43. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11882-021-01020-z
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.