7 klassiska filmer att titta på med dina barn

Idag kommer vi att erbjuda dig en lista över underbara klassiska filmer att titta på med dina barn där hemma. Poppa popcornen och mys i soffan!
7 klassiska filmer att titta på med dina barn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Idag vill vi presentera ett antal klassiska filmer att se med dina barn som kommer att ge dig oförglömliga minnen. Vi har katalogiserat dem efter året de kom ut, men också med hänsyn till den rekommenderade åldern för att njuta av dem.

Om du vill att dina barn ska uppskatta den konstnärliga kvaliteten på en bra film, då inbjuder vi dig att börja med några av dessa alternativ.

Bra klassiska filmer att se med dina barn

Det är tydligt att barns uppfattning om bio är annorlunda än vuxnas. Detta verifierades av forskning utvecklad vid Complutense University of Madrid, som utvärderade barnfilmer. Slutsatsen var att de flesta av dem är hade barn i rollerna, vilket hjälper barn att identifiera sig och anamma bra värderingar.

Därför uppfyller dessa klassiska filmer alla dessa krav och ingjuter dessutom filmkultur, tack vare deras kvalitet och spännande berättelser. Vill du veta mer om vad vi kommer att föreslå den här gången?

1. E.T. the Extra-Terrestrial (1982, 7+)

Karaktären E.T., utomjordingen, skapades av Steven Spielberg och är en del av hjärtat hos alla som har sett den. Dessutom vågar kritikerna också kalla den för den bästa science fiction-filmen genom tiderna.

När E.T. kommer ner till planeten Jorden finns det många som vill fånga honom, men värdet av vänskap kommer att vara det som håller honom säker. Kommer han att lyckas ringa hem så att hans familj kommer och hämtar honom? Kommer han att återvända hem? För att ta reda på det måste du se filmen.

2. Den oändliga historien (1984, 10+)

Baserad på den tyske författaren Michael Endes roman (första gången publicerad på tyska 1979), är Den oändliga historien en film som uppmuntrar fantasin och lär barn modet att aldrig ge upp inför motgångar.

I den verkliga världen utsätts huvudpersonen för mobbning i skolan och tar sin tillflykt till en mystisk bok. I den fördjupar han sig på ett sådant sätt att det slutar med att han blir en del av dess berättelse: En berättelse om kampen mellan Ingentinget och en sjuklig kejsarinna. Vem vinner den sista striden?

3. Tillbaka till framtiden (1985, +10), en av de bästa klassiska filmerna att se med familjen

Detta är ett perfekt alternativ för barn att se hur många uppfinningar som ansågs vara “futuristiska” i äldre generationer redan har blivit verklighet. Detta visar att allt är möjligt, speciellt om kreativitet och vetenskap går hand i hand .

Äventyret visar en tonåring som reser tillbaka i tiden genom en bil skapad av en vetenskapsman. Som ett resultat hamnar han på 50-talet, vid den tidpunkt då hans föräldrar träffades. Den bästa delen? Det finns ytterligare två filmer i denna fantastiska saga som du inte får missa.

4. Hook (1991, 7+)

En film regisserad av Steven Spielberg med samarbete mellan Robin Williams och Julia Roberts som huvudskådespelare. Den här filmen låter oss uppskatta tiden i all sin essens för att få ut det mesta av den. Det är också en guide för föräldrar att hämta inspiration från.

Med hjälp av Tinkerbell återvänder en arbetsnarkoman till sin identitet som Peter Pan och bestämmer sig för att återvända till Neverland för att rädda sina barn, som har fångats av kapten Hook.

5. Rädda Willy! (1993, 7+)

Willy är en späckhuggare som gick från att vara fri i havet till att vara en del av en ganska grym ägares akvarium. Så småningom kommer lille Jesse att vara den ende som förstår hans ensamhet och försöker hjälpa honom att återvända till havets djup.

En film som knyter band med naturen genom vänskap, som lär de yngsta medlemmarna i familjen att respektera alla levande varelser.

6. Jumanji (1995, 7+)

Detta är utan tvekan en av de mest magiska filmerna genom tiderna. Den berättar historien om två bröder som upptäcker ett förtrollat brädspel och frigör en man som har varit instängd i flera år i Jumanjis värld, den förtrollade djungeln.

Under omgång efter omgång måste huvudpersonerna i spelet möta olika fiender som dyker upp i det verkliga livet för att bekämpa dem. Endast om de avslutar och vinner spelet kommer de att kunna stoppa hotet mot mänskligheten.

7. Klappjakten (1996, 7+)

Vem av de två papporna kommer att lyckas få tag i sina barns mest älskade leksak till jul? Så börjar handlingen i en av de typiska komedifilmerna som hela familjen kan njuta av att titta på.

Varje taktik föräldrarna använder för att lägga vantarna på det eftertraktade priset är ännu roligare och mer desperat än den förra. Hur ska det sluta? Kommer de att dela med sig? Kommer de att bryta sina löften? Det finns bara ett sätt att ta reda på det.

Klassiska filmer fyller dina barn med kultur

Som du kan se har du en mängd olika alternativ att välja mellan. Naturligtvis är alla filmer betygsatta av kritiker med mycket bra poäng. Faktum är att de flesta av dem är en del av det kulturella världsarvet.

Ta lite popcorn, sätt dig i soffan och gör dig redo att njuta av dessa klassiska filmer med din familj. Vilken har du bestämt dig för att börja med?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.