När kan man börja ta barn till kulturevenemang?

När kan du börja ta med dina barn till kulturevenemang? Först måste du se om de ser skönheten i och betydelsen av dessa evenemang.
När kan man börja ta barn till kulturevenemang?
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om dina barn tycker att kulturella evenemang är tråkiga kanske det känns som att de aldrig kommer lära sig att gilla dem. Därför är det viktigt att veta när det perfekta ögonblicket är för dina barn att börja njuta av konst.

Med konst menar vi händelser relaterade till kultur. Det kan till exempel handla om konstutställningar, resor för att lära sig mer om historia och arkitektur, besök på gallerier och museer etc.

Självklart är det viktigt att dessa evenemang är anpassade efter ditt barns ålder. Men du måste samtidigt visa ditt barn att kulturaktiviteter är attraktiva, underhållande, roliga, spännande och inspirerande.

När kan man börja ta sina barn till kulturevenemang?

Intressant nog finns det många kulturella evenemang anpassade för barn så unga som två år gamla. Det finns till exempel dockteaterföreställningar, pjäser, cirkus, med mera.

Experter vid det öppna universitetet i Katalonien har studerat detta. Enligt deras forskning kan dessa typer av evenemang vara till stor hjälp för små barn. De är dock inte lika effektivt innan barnen är två år.

Naturligtvis är det viktigt att ta dina barn till familjevänliga aktiviteter. Kom ihåg att barn i tvåårsåldern har en mycket begränsad uppmärksamhet och koncentration. Det betyder att de kan tappa intresset för vad de tittar på om det inte är utformat att vara roligt för småbarn.

Dessa evenemang måste kunna fånga deras uppmärksamhet, ljudmässigt och visuellt. Det är viktigt att nämna att aktiviteten aldrig borde vara längre än 45 minuter. Dessutom måste det finnas rolig musik, och massor av färgglada karaktärer. På det sättet blir barnen inte uttråkade och tappar intresset.

Överväganden att ta hänsyn till

Enligt professor Mireia Cabero, chef för psykologi och utbildningsstudier vid Kataloniens öppna universitet (OUC), är det viktigt att ta hänsyn till vissa regler eller begränsningar när man planerar att ta sitt barn till ett kulturevenemang.

Den första regeln är att ta hänsyn till själva showen eller evenemanget. Om det finns några läskiga karaktärer är det bäst att inte gå eftersom det kan påverka barnens nervsystem på ett negativt sätt.

Alba Colombo, professor i konst och humanistiska studier vid OUC, påpekar att det alltid är bra att uppleva kultur, oavsett vilken det kan vara. Det måste dock vara åldersanpassat. Det är viktigt att evenemanget fokuserar på barn.

Föreställningar för spädbarn

Faktum är att kulturevenemang för spädbarn har blivit mycket populära de senaste åren. Spädbarn har mycket specifika behov. Därför görs dessa shower med spädbarn i åtanke.

OUC-specialisterna varnar för att inte alla evenemang är särskilt användbara. Faktum är att det är väldigt lätt att stimulera spädbarn, och det kan göras hemma, gratis. Därför är dessa kulturella evenemang inte riktigt nödvändiga för spädbarn.

Experter erkänner att den här typen av föreställningar inte är dåliga för spädbarn, men allt beror på föräldrarnas kulturella vanor. Ja, det är sant att barnen efter ett tag kan börja gilla dem.

Det vill säga, det kan vara ett sätt att få barn intresserade av kultur från en tidig ålder. Det är också ett utmärkt sätt att uppmuntra nyfikenhet och motivation.

Det viktigaste är dock att använda sunt förnuft om du funderar på att börja ta dina barn till kulturevenemang. Att välja en bra föreställning, som kommer att hålla deras intresse, är viktigt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.