20 pojknamn som börjar med bokstaven P

Om du letar efter namn för din lille pojke som börjar med bokstaven P, då följer här en lista över de – i vårt tycke – vackraste.
20 pojknamn som börjar med bokstaven P
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En son kommer till familjen och du vet inte vad du ska namnge honom? Oroa dig inte, vi hjälper till! Här kommer vi att erbjuda dig bra alternativ för att starta ditt sökande: 20 pojknamn som börjar med bokstaven P.

Om du redan har barn där hemma är det en bra idé att dela på uppgiften och att hela familjen deltar. Det är ett sätt för de äldre syskonen att börja delta i den nya medlemmens liv, redan innan de träffas personligen.

Du har några månader framför dig, så ta dig tid att välja. Läs noga och säg varje namn högt för dig själv, för att se om något av dem klingar särskilt väl i dina öron.

Pojknamn som börjar med bokstaven P

Bokstaven P är en konsonant som kommer från ett uråldrigt alfabet. Dess figur representerade munnen eller peth, men förvandlad till en rektangel, eftersom den cirkelformade bokstaven O redan fanns.

För grekerna handlar det om bokstaven pi, på hebreiska heter den pe och på arabiska fa. Alla dessa alfabeten har en gemensam rot, det feniciska alfabetet abjad.

Eftersom bokstaven finns i samtliga alfabeten, hittar du barnnamn som börjar med bokstaven P av latinskt, grekiskt, hebreiskt, arabiskt ursprung, och många fler. Vill du upptäcka några av dem? Låt oss börja!

En mamma som tänker på sitt framtida barn.
Bebisar kommer in i ditt liv mycket snabbare än du tror. Och deras namn förvaras redan i ett speciellt hörn av ditt hjärta. Det är bara att hitta dit!

“Behöver ett namn nödvändigtvis betyda något?”

-Alice Through the Looking Glass, Lewis Carroll-

Lista i alfabetisk ordning

 • Pablo: ett maskulint förnamn som kommer från det latinska namnet Paulus, som betyder “ödmjuk”. Några varianter är Pål, Paul, Paolo, Pavel, Paulo.
 • Pacey: ett gammalt namn som syftar på folket i Pacy, i Frankrike.
 • Palben: betyder “blond” och är av baskiskt ursprung.
 • Pancho: ett diminutiv av Franciscus.
 • Panit: ett thailändskt namn som betyder “älskade”.
 • Parc: detta namn betyder bokstavligen “park” på franska språket.
 • Parker: ett engelskt förnamn som kommer från ett efternamn som anger en persons yrke: “the park keeper“.
 • Parvaiz: betyder “lycklig”, på persiska.
 • Pascal: ett namn som kommer från latinets paschalis, ett ord som syftar på något tillhörande påsken.
 • Patrik: namnets ursprung är det latinska ordet pater, som betyder “far”. Senare, med den roten, utvecklades patricii för att hänvisa till den privilegierade samhällsklassen i Rom. Därför betyder namnet också “en som är ädel”.
 • Peter: detta namn kommer från latinets Petrus, som betyder “klippa”. Namnet har samma rot och innebörd som grekiskans Petros. Namnet har också en viktig biblisk betydelse, som Jesus sa: “Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den.” Matteus 16:18. Du kan också välja andra varianter av detta namn, som Petter, Peder, Pär, Pedro, Pietro eller en uppsjö med andra varianter då detta är ett av världens populäraste namn.
 • Percy: Diminutiv av Percival, ett gammalt engelskt namn.
 • Peyton: kommer från ett engelskt efternamn.
 • Philip: eller Filip kommer från grekiskan Philippos och betyder “vän av hästar”.
 • Philippe: den franska varianten av Philip.
 • Fenix: detta namn kommer från det grekiska phoinix, som betyder “mörkröd” och hänvisar till färgen på Fenixfågeln, som i sin tur symboliserar återfödelse.
 • Pierre: den franska varianten av Peter.
 • Placido: ett latinskt mansnamn som betyder “lugn”.
 • Polo: en diminutiv av Leopold.
 • Prescott: ett anglosaxiskt namn som kommer från det fornengelska preost, som syftar på en präst (även “prost” på svenska), och cott, vilket betyder ett “hus på landet” (cottage, stuga).
En bebis med en dinasouriefilt på sig.
Bestäm vad den lille ska heta tillsammans med hela familjen. På så sätt kommer syskonen att känna sig delaktiga i barnets liv.

Hur man väljer rätt namn för sitt barn

Det finns inget enskilt sätt att närma sig denna process och det finns många alternativ. Du kan söka efter namn som du har hört där ute och som du gillar, eller också välja ett som är relaterat till andra ämnen, som geografi, litteratur eller film.

“Varför ska barn döpas efter de döda? Om de ska namnges, varför inte mer bestående saker, som himlen, havet eller till och med idéer, som aldrig dör, till och med de dåliga?”

Kärlekshistorien, Nicole Krauss-

Du måste tänka på att detta är den första gåvan du ger ditt barn och att han kommer att bära det för livet. Det är det som kommer att definiera hans identitet, så det är spännande att hitta det rätta!

Med den här artikeln kan du börja leta efter namn som börjar med bokstaven P. Men om du föredrar en annan bokstav, sök på vår sida, du har mycket att utforska under de kommande månaderna!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.