Vad du bör känna till om tysta barn

Vad du bör känna till om tysta barn
Marián Carrero Puerto

Skriven och verifierad av psykologen Marián Carrero Puerto.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2018

I allmänhet är tysta barn sällan eller aldrig inblandade i konflikter. De tenderar att ha en avslappnad attityd, men detta innebär inte alltid passivitet från deras sida.

Enkelt sagt, tysta barn vet att konfrontationer inte är nödvändiga för att lösa de allra flesta problem, inte heller ger de upphov till negativa känslor.

Deras lugn och tålamod gör dem till väldigt trevliga individer, men de brukar inte vara extroverta.

Att närma sig dem kan vara lite svårt eftersom deras lugna natur kan ge intrycket av att de inte vill interagera. Tvärtom är de intresserade av att interagera och kommunicera med andra.

Kom ihåg att en sprudlande personlighet inte alltid är det tydligaste tecknet på intresse.

Om ditt barn är tyst, rekommenderar vi att du försöker lära honom och lotsa honom in i sociala sammanhang utan att falla i fällan att överbeskydda honom hela tiden. Försök istället att uppmuntra honom att uttrycka sina känslor.

Pressa henne inte och var framförallt noga med att ge henne den kärlek hon behöver.

På så sätt hjälper du henne att förvärva alla nödvändiga verktyg för att uppnå en integrerad utveckling som kommer att vara henne till fördel under hela hennes liv.

Flicka i motljus

Egenskaper hos tysta barn

1. De är inte nödvändigtvis blyga

Faktum är att det inte nödvändigtvis går hand i hand att vara tyst och att vara blyg. När det gäller tysta barn brukar de vara lite mer reserverade, men när de är i en trygg miljö, agerar de med total spontanitet.

Tysta barn har en försiktig inställning. De observerar nya situationer för att se vad som händer innan de går dem tillmötes. Men när de har kontroll över situationen kan inget hålla dem tillbaka.

2. De lyssnar alltid och tar till sig all information

Förväxla inte barnens tysta natur med att de inte uppmärksammar när du pratar med dem.

Dessa är väldigt uppmärksamma människor som tenderar att lägga märke till allt runt omkring dem. Följaktligen internaliserar de många känslor och tankar.

3. De brukar inte prata med främlingar

Om du märker att ditt barn har svårt att tala med främlingar, är det bättre att inte tvinga honom eller försätta honom i dessa situationer eftersom han kan känna sig riktigt obekväm.

Hjälp honom på ett subtilt och empatiskt sätt att övervinna denna svårighet och ta sig ut ur sin komfortzon lite efter en liten stund.

Även om det inte är din högsta prioritet att ditt barn ska prata med en slumpmässig person, bör du försöka uppmuntra henne att ta del i vardagliga situationer, som att beställa mat på en restaurang eller köpa godis i en mataffär.

4. Många saker händer under den tysta ytan

När barn växer och börjar läsa och skriva är det en bra tid att påminna sig om att många saker pågår i huvudet på tysta barn.

Tysta barn kommer inte alltid att prata om alla sina tankar och känslor med sina föräldrar. Det här är inte dåligt, men du måste ge dem lite extra uppmärksamhet.

För att hjälpa dem att känna sig mer bekväma så kan du uppmuntra dem att skriva dagbok eller egna berättelser för att du ska inse att de kanske har mer kunskap än vad du förväntade dig.

Ju tystare en man blir, desto större blir hans framgång, hans inflytande, hans makt. Sinnets lugn är en av de vackra juvelerna av visdom.

James Allen

Man och barn tittar ut över vatten

5. De känner inte behovet av att vara i centrum för uppmärksamheten

Tysta barn behöver inte monopolisera uppmärksamheten. De trivs mer med personliga interaktioner. Följaktligen lockas de inte av idén om att vara centrum för sociala situationer.

6. De måste få tillfälle att berätta om sina förhoppningar och drömmar

Tysta barn vill att någon verkligen ska lyssna på dem, utan att döma dem eller bedöma dem. De vill ha personliga relationer med sina lärare, tränare och andra vuxna i sina liv.

Så du bör inte missa chansen att närma dig dem och lyssna på vad de har att säga.

Försök prata med dem om saker som är viktiga för dem, inte bara om det som är viktigt för dig. Det bästa du kan göra med ett tyst barn är att upptäcka vad som motiverar honom eller henne och försöka öppna upp ett samtal om det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.