5 sportfilmer för barn

Tror du att tv eller filmer bara är här för att underhålla dina barn. Faktum är att de kan utbilda våra barn också. Här är 5 sportfilmer som du kommer att älska.
5 sportfilmer för barn
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sportfilmer för barn är ett bra sätt att föregå med gott exempel, så du bör inte missa möjligheten att lära dig vad som ligger bakom dem. Det är ingen hemlighet för någon att barn gillar filmer, särskilt när de kan identifiera sig med karaktärerna i deras berättelser. Så det är bara att välja filmens typ och innehåll ordentligt för att utbilda dina barn. Med tanke på det, notera följande lista över våra favoriter vad gäller 5 sportfilmer för barn!

Sport och film

Att bjuda in barn att titta på sportfilmer är mycket mer än att föreslå underhållning. Det är ett sätt att uppmuntra dem att röra sig och kanske börja praktisera det de ser. Det kan till och med fungera som ett verktyg för att introducera dem till vissa sporter som de aldrig ens visste om förut.

Audiovisuella medier har ett enormt inflytande på barns utbildning. Dessutom kan filmer om sport också vara en bra personlig motivationsstrategi för de små.

I allmänhet kämpar huvudpersonen i denna typ av film för att uppfylla sina drömmar, men de uppnår dem först efter mycket ansträngning och engagemang.

Av alla dessa skäl rekommenderar vi att du ger följande titlar en chans så att du kan njuta av att titta på dem tillsammans med dina barn.

1. Space Jam (1996)

Låter namnet på den här filmen bekant för dig? Det är ett ganska säker kort att så är fallet, och du har kanske redan sett förhandsvisningarna av den nya versionen på sociala nätverk eller på TV.

Men innan du ser den nya delen rekommenderar vi att du ser originalet, med legendariska Michael Jordan i huvudrollen tillsammans med Looney Tunes.

Förutom att vara underhållande och rolig, är den inriktat på en mycket viktig basketbollsmatch för dem som gillar den sporten. Space Jam belyser vikten av att vara sig själv och acceptera sig själv för att lyckas i livet. Det är en god metafor för barn att lära sig från unga år.

2. Little Giants (1994)

Detta är en film från 1990-talet, med Rick Moranis i huvudrollen, som är baserad på historien om ett amerikanskt fotbollslag.

Liksom den förra är den mycket fokuserad på självacceptans som en bra livskvalitet. Samtidigt lär den också ut om vikten av lagarbete och hur väsentliga individuella skillnader är för att förbättra grupprestationer.

Detta är ett bra sätt att prata med barn om varje människas speciella förmågor.

3. Goal! (2005)

Namnet på den här filmen hänvisar till mål som görs i fotboll, världens populäraste sport. Den berättar om livet hos en amatöridrottare som blir proffs.

Goal! togs till den stora skärmen 2005, med Kuno Becker i huvudrollen. Den består av en komplett trilogi, som låter dig fördjupa dig i fotbollsspelarens verkliga historia.

Det visar att ungas drömmar kan gå i uppfyllelse om du arbetar hårt för dem och lämnar din komfortzon. Utan tvekan är detta en bra lektion för dina barn.

4. Karate Kid (2010)

Denna film från 2010 med Jackie Chan och Jaden Smith i huvudrollerna är en anpassning av filmen som släpptes 1984.

Förutom att introducera dina barn till kampsportens värld, låter den här filmen dig lära dig om mångfald och disciplinens betydelse när det gäller att respektera dina motståndare.

Utan tvekan är det en film som du kan se med dina barn om och om igen.

5. Kicking and Screaming (2005)

Will Ferrell spelar i den här skrattfyllda filmen som lär barnen vad de inte bör göra för att leda ett fotbollslag. Dessutom visar det också hur skadlig överdriven konkurrens kan vara.

Trots att den är väldigt roligt kan handlingen vara lite komplex för små barn. Så vi rekommenderar att du tittar på filmen med dem för att förklara allt som händer.

Njut av sportfilmer med barnen

Utöver att rekommendera dessa filmer till dina barn är det bästa du kan göra att sitta vid deras sida för att njuta av dem tillsammans. Du kommer att se att det är en bra aktivitet, antingen för en regnig eftermiddag eller för att roa er medan ni njuter av ett mellanmål.

Använd inte filmer som bara underhållning eller ett distraktionsverktyg för barn. Alltså, försök att ge dem kvalitetsinnehåll så att de får några lärdomar från filmerna de ser. Och, naturligtvis, ägna särskild uppmärksamhet åt innehållet de tittar på. Du kan till och med diskutera filmerna i slutet för att göra lärandet ännu mer berikande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barros Bastida, C., & Barros Morales, R. (2015). Los medios audiovisuales y su influencia en la educación desde alternativas de análisis. Revista Universidad y Sociedad. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202015000300005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.