Dag & natt: En kortfilm om acceptans

Dag & natt är en underbar animerad kortfilm som reflekterar över acceptans och respekt för mångfald. Läs vidare för att lära dig mer om den!
Dag & natt: En kortfilm om acceptans
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vårt samhälle består av psykiskt, kulturellt och intellektuellt olika människor. Detta är mycket berikande för utvecklingen, för om vi alla var likadana och tänkte på samma sätt skulle livet inte vara intressant alls! Dag & natt är en kortfilm som får människor att reflektera över detta, om respekt och acceptans av mångfald.

På bara sex minuter berättar denna animerade kortfilm från Pixar historien om två väldigt olika karaktärer, dag och natt, som upptäcker att de har mer gemensamt än de trodde till att börja med. Vill du veta mer om den här kortfilmen?

“Kom alltid ihåg att du är helt unik.”

– Margaret Mead –

Dag & natt, en kort animerad film om acceptans

I den första scenen i kortfilmen Dag & natt ser vi en tupp gala, vilket representerar morgonens början. Omedelbart därefter dyker den första karaktären i berättelsen, Dag, upp. Han vaknar och påbörjar sin dagliga rutin. Men plötsligt möter han den andra karaktären i kortfilmen, Natt, som sover lugnt.

Dag & natt
© Pixar Animation Studios

Både Dag och Natt är mycket märkliga; olika scener och situationer relaterade till det som vanligtvis händer under deras tid på dygnet återges i deras kroppar. I Dags kropp kan vi se vad som händer under dagen (gryning med solen som går upp, en regnbåge, skoj på stranden, vid poolen eller på en äng, etc.). Tvärtom kan vi i Natts kropp se det som händer under natten (månen går upp, fyrverkerier, eldflugor, fester, etc).

Vi ser att de båda är helt olika och varandras polära motsatser, och på grund av detta förstår de inte varandra och slåss till en början aggressivt och våldsamt.

Men när de väl börjar öppna sina sinnen och uppskatta alla händelser som inträffar i varandra börjar de komma överens och ha kul tillsammans. När solnedgången kommer blir de likadana, med samma orange nyans. Efter det smälter de samman till en stor kram. Det gör att dagen blir natt och natten blir dag.

Med denna vackra historia bjuder skaparen av denna korta animerade film, Teddy Newton från Pixar Animation Studios, in oss till att reflektera över vikten av att acceptera mångfald. På grund av filmens basala sätt att förmedla detta budskap nominerades den till bästa animerade kortfilm vid den 83:e Oscar-galan och vann filmpriset Annie Awards.

Dag & natt kramas
© Pixar Animation Studios

Att acceptera mångfald

I den här animerade kortfilmen visar de att vi många gånger är rädda för det okända. Därför har vi ibland svårt att relatera till nya människor, särskilt om vi tror att de skiljer sig från oss.

Men som vuxna måste vi anstränga oss och förstå att detta inte är mer än fördomar. Dessutom är det bra att träffa många olika människor, med olika smak, idéer, åsikter och tankar. Först då kan vi växa och utvecklas fullt ut som människor.

Dessutom är det viktigt att införliva dessa medborgerliga och sociala värderingar hos våra barn från tidig ålder och lära dem vikten av att inkludera. Med andra ord måste vi uppfostra dem att acceptera och respektera mångfald och att ha empati med alla, erkänna det positiva med att omge oss med olika och speciella människor.

Bara på det här sättet kan de leva i fred tillsammans med alla slags människor. De lär sig att få ut det mesta av denna berikande situation.

”Att komma överens med andra människor är fortfarande världens mest nödvändiga färdighet. Med den finns det ingen gräns för vad en person kan göra. Vi behöver människor, vi behöver andras samarbete. Det är väldigt lite vi kan göra ensamma.”

– Earl Nightingale –


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.