Fördelar med videospel för barn

Videospel kan stimulera ett barns sinnen som få andra aktiviteter. De kan också hjälpa dem att utveckla många färdigheter. I den här artikeln kommer vi att ta upp några av de överraskande fördelarna med videospel för barn.
Fördelar med videospel för barn

Senaste uppdateringen: 08 juli, 2019

Nästan alla föräldrar har någon gång klagat över hur mycket tid deras barn tillbringar framför TV:n eller datorskärmen. Man har dock upptäckt att det inte är ett fullständigt slöseri med tid.

Det kan komma som en överraskning för dig. Därför bestämde vi oss för att titta närmare på några av fördelarna med videospel för barn. Läs vidare, för vi tror att du kommer bli förvånad!

Om det finns en aktivitet som fångar ett barns fulla uppmärksamhet idag är det med stor sannolikhet ett videospel. De imponerande specialeffekterna, spelutvecklingen och möjligheten att manipulera virtuella karaktärer utan att ens ha en kontroll i handen är alla egenskaper som gör vissa videospel oemotståndliga för barn.

Mycket att välja på

Dessutom finns det ett brett utbud av spel tillgängliga idag. Det finns hundratals spel om sport, filmer, serier och alla andra tänkbara och otänkbara aktiviteter tillgängliga för datorer, smartmobiler och spelkonsoler. Det finns även spel som simulerar olika yrken som att vara en lastbilsförare, jordbrukare eller borgmästare.

Som föräldrar oroar vi oss ofta hur mycket tid våra barn tillbringar framför skärmarna och den överstimulering och andra negativa effekter som skärmarna kan orsaka. Men vi måste komma ihåg att det inte är fullt så illa. Det finns flera fördelar med videospel som du kanske aldrig har tänkt på.

barn spelar videospel

De 7 största fördelarna med videospel för barn

  • Videospel stimulerar barnens fantasi. Genom videospel kan barn utforska nya världar. De kan uppleva olika sätt att se på världen. De kan också se komplexiteten i olika yrken och de många fördelarna med att spela sporter.
  • Videospel kan hjälpa barn att umgås. Idag spelar många videospel på nätet och det här är en normal aktivitet för många barn. Den enda begränsningen för denna plattform är om man inte har tillgång till internet eller att vissa spel kräver betalning. Utöver detta kommer du bli förvånad över att se hur mycket lagarbete och samarbete dessa spel kräver. Spel som dessa låter barn etablera kontakt med andra “spelare” från andra städer och länder. Dessutom kan de spela online med sina egna vänner som ett sätt att umgås och skapa en sund konkurrens.
  • Videospel utvecklar deras kapacitet och flexibilitet. De kommer inte alltid att vinna i sina videospel. Detta gör det möjligt för dem att utveckla sin tolerans mot frustration och mot att göra misstag. Att vinna kräver ansträngning, övning, gott minne och uthållighet. Dessa egenskaper kan förstärkas genom videospel och sedan tillämpas inom andra områden av livet.

Fler fördelar:

  • Videospel stimulerar koordinationen. Barn måste svara på den audiovisuella stimulans som de får från spelet. Därför kan videospel vara ett sätt att utöva upp sin koordination. De hjälper också till att förbättra deras reflexer, minne, fokus och uppmärksamhet.
  • Utvecklar matematiska färdigheter. Många spel kräver att man adderar, subtraherar, multiplicerar eller dividerar för att få bra resultat. Till exempel kan spelaren i vissa sportspel behöva gå igenom långa uträkningar och beräkningar. Detta gäller också simuleringsspel som Simcity – där spelarna måste lära sig att hantera sina pengar på ett strategiskt sätt. Det finns även digitala versioner av spel som Monopol och rent pedagogiska spel som lär ut bland annat matematik på en digital plattform.
  • De kräver att spelarna använder sig av logik. Som vi nämnde ovan kräver många videospel mentala ansträngningar och strategiskt tänkande för att uppnå goda resultat. Barnens förmåga att räkna och använda sig av strategier utvecklas i många olika spelgenrer.
    familj spelar videospel
  • De är inte skadliga. Det finns en mycket låg sannolikhet för att ett barn ska bli skadat framför tv:n eller datorn. Videospel är också en idealisk form av underhållning för kalla och regniga dagar eller om barnet är sjukt.

“Videospel gynnar socialiseringen. Det är förvånande hur mycket lagarbete vissa spel kräver.”

Aspekter att överväga

Även om det finns många fördelar med videospel för barn måste du komma ihåg att allt som görs för mycket kan vara skadligt. Videospel kan vara beroendeframkallande för barn och det är vanligt att barn och ungdomar behöver hjälp av sina föräldrar att inte fastna framför skärmarna för länge. Det är viktigt att spelandet inte hindrar ditt barn från att utöva fysiska aktiviteter. Försök att hitta en balans för att förhindra övervikt och en stillasittande livsstil. 

Med stor sannolikhet kommer våra barn att vara omgivna av teknologi och spel hela livet. Det är en stor tillgång att ha lärt sig att hantera dessa och deras användning under barndomen.

Inför gränser

Barn måste fortfarande uppfylla sina plikter, hushållssysslor och delta i sociala aktiviteter, så de kan inte alltid stanna hemma och spela videospel. Det är även viktigt att vi som föräldrar kontrollerar innehållet i de videospel som våra barn använder – de brukar komma med en åldersrekommendation som underlättar för föräldrar att göra bra val.

“Barn kommer inte alltid att vinna i videospel. Detta gör det möjligt för dem att utveckla sin tolerans mot frustration och mot att göra misstag.”

Slutligen måste du komma ihåg att trots alla fördelar med videospel bör de inte få bli alltför viktiga i ett barns liv. Det är inte bra om de “lever för att spela”. Om du märker att videospel får ditt barn att uppträda annorlunda är det ett tecken på att du bör införa vissa begränsningar. Det är som alltid viktigt att hålla sig informerad om och delaktig i sina barns intressen och liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alcántara Garrido, Mº. C. (2008). Los videojuegos y los efectos psicológicos en los adolescentes. Los videojuegos en la docencia. Innovación y experiencias educativas, Nº 4.
  • Fernández, L. C. (2011). Ocio Digital Activo. Beneficios y perjuicios a nivel social y psicológico. Lecturas: Educación física y deportes, (161), 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4189899
  • Rodríguez, E. (2002). Jóvenes y videojuegos: espacio, significación y conflictos. Instituto de la juventud.
  • Sastre, A. M. C. (1998). Videojuegos: del juego al medio didáctico. Comunicación y pedagogía: Nuevas tecnologías y recursos didácticos, 152, 63-70. http://www.quadernsdigitals.net/datos/hemeroteca/r_11/nr_181/a_2245/2245.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.