Fördelarna med LEGO Education i klassrummet

Visste du att barn, genom att använda LEGO, inte bara kan ha roligt och leka utan också lära sig alla möjliga användbara pedagogiska saker? Upptäck LEGO Education!
Fördelarna med LEGO Education i klassrummet
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi vet alla vad LEGO är – de berömda, små, färgglada blocken och bitarna som man kan göra alla möjliga saker med. Men vad skulle du säga om vi berättade att många lärare idag använder dem som en kraftfull och innovativ utbildningsresurs i klassrummet? Detta är möjligt tack vare LEGO Education.

LEGO Education tillåter barn att lära sig genom aktiva metoder, där de är de viktigaste aktörerna i lärandeprocessen. Genom att använda LEGO Education kan de tillämpa den kunskap de förvärvat och uttrycka sina idéer genom att bygga.

Om du vill veta mer om detta pedagogiska verktyg, läs vidare!

Fördelarna med LEGO Education i klassrummet

barn leker med LEGO Education
Det finns olika LEGO Education-kit och -paket, bland vilka vi kan hitta:
 • Berätta en saga
 • Enkla maskiner
 • Motordrivna maskiner
 • Tekniska maskiner
 • Mindstorm
 • Rymden
 • Rör
 • Kodningsexpressen

Var och en är inriktad på en specifik åldersgrupp och har ett specifikt syfte. Det finns dock något som de alla har gemensamt; de hjälper alla barn att ha roligt och leka sig fram till ny kunskap. Hela processen kännetecknas av att vara rolig, aktiv, deltagande, interaktiv och meningsfull.

Dessa LEGO-produkter har man tagit fram med avsikten att fungera som resurser för lärare. De är utformade med utgångspunkt från läroplanen för vissa ämnen. Målet är att möjliggöra ett mer effektivt, motiverande, attraktivt och inspirerande sätt att undervisa elever.

I den meningen är det viktigt att betona att läraren som vill använda LEGO Education i klassrummet måste fungera som en guide under inlärningsprocessen. Detta för att göra det möjligt för eleverna att själva, på ett självständigt sätt, hitta lösningen på de olika utmaningar och projekt som läraren ger dem.

Ge eleverna något att göra, inte något att lära sig. Om denna aktivitet är av en sådan karaktär att den kräver tanke så kommer inlärningen att ske naturligt.”

– John Dewey –

LEGO Education kan man använda för att arbeta med alla typer av kunskaper och färdigheter, från sociala och kommunikativa färdigheter till läskunnighetsutveckling eller STEM-lärande (som står för Science, Technology, Engineering & Mathematics). STEM-ämnen är relaterade till naturvetenskap, teknik, ingenjörsteknik och matematik.

Fördelarna med att använda LEGO i klassrummet

Att använda LEGO i inlärningsprocessen har flera fördelar för barn. Här är några av dem:

 • Främjar nyfikenhet och viljan att lära sig.
 • Hjälper till att utveckla psykomotoriska färdigheter genom att låta barnen konstruera och skapa med små bitar.
 • Gynnar fantasin och kreativiteten när eleverna utmanas till att utforma och skapa nya konstruktioner från grunden.
 • Främjar samarbete och kommunikation genom att eleverna behöver samarbeta i grupper som ett lag, i syfte att uppnå ett gemensamt mål.
 • Hjälper till att utveckla logiskt tänkande. För att passa ihop bitarna ordentligt måste barnen analysera situationen och också strukturera sina idéer ordentligt.
 • Främjar problemlösning, eftersom barnen måste lösa varje utmaning genom att fatta vissa beslut och även använda kritiskt tänkande.

Kreativitet är som LEGO, vi kan se alla bitar, men vi vet fortfarande inte vad vi kan göra med dem.

– Anonym –

familj leker med LEGO Education

LEGO Education: En innovativ utbildningsresurs

Så utifrån vad vi har sett hittills kan vi dra slutsatsen att LEGO Education är en innovativ utbildningsresurs. Vi har också sett att det främjar en integrerad utveckling av barn, ungdomar och tonåringar.

För närvarande finns det många lärare som har tagit steget till att inkludera detta i klassrummet. Vi kan idag se det i både förskoleundervisning, i grundskolan, på gymnasieskolan och till och med på universitetsnivå. Man har upptäckt att det ger mycket bra resultat på alla utbildningsnivåer.

Så om du är lärare och vill göra dina lektioner roligare och lekfullare kan du överväga att använda LEGO Education. Dina elever kommer säkert att visa sig entusiastiska till idén och kanske till och med lite förvånade!

Dessutom gör du det möjligt för dessa nya generationer att dra nytta av en annan typ av utbildning – långt ifrån de traditionella metoderna begränsade till pennor, böcker och papper. Det är en mer motiverande typ av utbildning där eleverna kommer till skolan varje dag med ett stort leende på läpparna och ivriga att lära sig.

Har du fortfarande frågor? Behöver du mer information? Gå till den officiella LEGO Education-webbplatsen och utforska deras färdiga lektionsplaner som alla går att användas i klassrummet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Zimmerman, B. (2017). Programming education for students of any age: LEGO® education-mindstorms® EV3 robotics. Journal of Computing Sciences in Colleges33(1), 42-43.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.