4 böcker om vetenskap för barn

Barn tycker helt naturligt att vetenskap är fascinerande. Därför är vi övertygade om att dessa böcker om vetenskap kommer att falla dina barn på läppen och stimulera deras fantasi och nyfikenhet till max.
4 böcker om vetenskap för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 01 december, 2019

Vetenskap är ett av de ämnen som i högsta grad fångar uppmärksamheten hos våra barn. Att läsa böcker om vetenskap hjälper dem att utveckla sin fantasi och öppna ögonen för fascinerande fakta om världen omkring dem.

Dina barn kommer inte bara älska att läsa dessa böcker, utan de kommer också få mycket glädje av att beundra deras vackra illustrationer.

Böcker om vetenskap för barn kan täcka en mängd olika teman, till exempel rymden, forskning, natur, kemi och många andra. I dagens artikel kommer vi att ta upp ett urval av några vetenskapliga barnböcker som du och din familj kan njuta av tillsammans.

Böcker om vetenskap för barn

1. Jojjes ljuvliga medicin

Författaren till den här boken, Roald Dahl, är en av de mest erkända författarna av barnlitteratur i världen. Han är välkänd för sina populära barnböcker Matilda and James och jättepersikan.

I  boken planerar huvudpersonen, Jojje, att hämnas på sin mormor, som är bossig och elak. Han försöker skapa en ny medicin för att ersätta den hon tar, som ska få henne att försvinna.

Oroa dig inte, inget av dessa experiment kommer få några mormödrar att försvinna. Endast Jojje kan göra det!

Boken riktar sig till barn mellan 9 och 12 år, som kommer tycka att det är roligt att utföra sina egna experiment och undersökningar med bara några enkla steg.

barn håller en trave böcker tillsammans

2. Professor Astrokatt, en samling böcker om vetenskap för barn

Böckerna om Professor Astrokatt är en otrolig samling skriven av Dr. Dominic Walliman och illustrerad av Ben Newman. Om du har barn mellan 5 och 7 år, se till att kolla in dessa.

I varje bok undersöker denna briljanta katt ett nytt vetenskapligt ämne, till exempel solsystemet, atomerna och människokroppen. En av böckerna, som släpptes i september 2018, handlar om rymdraketer. Och i augusti 2019 kom den senaste boken ut, som handlar om att titta på stjärnorna.

Illustrerade vetenskapliga böcker för barn

3. Lätta fakta om småkryp

Illustrerade böcker är ett av de bästa sätten att låta barnen i ditt hem läsa och ta till sig böcker. Varje sida i Lätta fakta om småkryp, av Lucy Bowman, visar att världen är full av fascinerande och, många gånger, ganska okända småkryp.

Denna jättebok hjälper barn (och nyfikna vuxna) att upptäcka otroliga fakta om livet för ett stort antal småkryp på mycket nära håll. När du och dina barn utforskar sidorna kommer ni säkert bli förvånade.

Om dina barn tycker om den här typen av bok kan du också kolla in andra titlar i samma samling. Till exempel handlar Lätta fakta om regnskogen om vilda djur och natur i regnskogen, och Lätta fakta om myror tittar närmare på dessa fascinerande små varelser.

barn på tak i skymning med ficklampa läser böcker om vetenskap

4. 101 fakta om vetenskap

Det här är ytterligare en av de mest framstående vetenskapliga böckerna för barn, skriven av Lisa Regan. Med den här boken får barnen lära sig en massa saker om vetenskapens fantastiska värld.

Boken innehåller 101 tankeväckande och ovanliga fakta, allt från dinosaurier och matsmältning till protoner och periodiska system. Alla fakta relaterar till viktiga ämnen inom kemi, fysik eller biologi på ett sätt som gör dessa lätta att förstå och roliga att läsa om.

Nu när du har några idéer är det dags för dig och dina barn att njuta av lite rolig och pedagogisk läsning. Gå till biblioteket, din lokala bokhandel eller online för att hitta dessa utmärkta böcker om vetenskap för barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.