En ordbok över ditt barns första ord

Om du vill ge dina barn en vacker gåva, då är en dagbok som sammanställer alla deras första ord ett perfekt alternativ.
En ordbok över ditt barns första ord

Senaste uppdateringen: 16 januari, 2023

När du har barn är varje liten prestation de uppnår en källa till stolthet och beundran. Den tidiga barndomen passerar i en handvändning och att värdera stunder av lycka är alltid en bra idé för att sedan återvända till dem med nostalgi. Här visar vi dig hur du skapar en ordbok med dina barns första ord, vilket utgör en vacker och originell gåva.

Livet är fullt av nya upplevelser och som föräldrar har vi turen att få följa med våra barn i många av dem. Likt segern vid deras första steg och uppkomsten av deras första mjölktänder, eller deras första dag på förskola och sedan deras första dag i skolan. Njut av varje ögonblick till fullo, snart kommer de bara att vara vackra minnen, som dock kommer att leva för alltid i ditt hjärta.

Börja registrera ditt barns första ord i en dagbok

Att upprätta en dagbok med minnen från både graviditeten och dina barns tidiga år är ett härligt tidsfördriv som kan bli ett arvegods med åren. Om du skriver en just nu, kom ihåg att tålmodigt registrera det ordförråd som dina barn bygger under månadernas gång.

En leende bebis med fingrarna i munnen.
Att uppmuntra barn att kommunicera är ett bra sätt för dem att hitta nya kombinationer av ord.

Det första blyga yttrandet av “mamma” eller “pappa” sker runt åtta eller nio månader. Det är normalt att bli upphetsad och tro att din lilla ängel försöker kalla dig, men sanningen är att dessa första yttranden vanligtvis är ospecifika ord. När de uttalas är ditt barn ännu inte medvetet om deras innebörd.

Från ett års ålder börjar barn förstå att deras ord har betydelse och reaktioner hos andra. Men under dessa första försök till kommunikation är det väldigt svårt att förstå dem eftersom de ofta yttrar oförståeliga ord. De första konsonantfonem som små barn lär sig är b/d/l/m/n/p/t. Och genom att kombinera dem med vokaler bildar de sina första ord: “tata” “mama”, “pappa”, “lala”.

Det är vid den här tiden de får förmågan att skapa roliga liknelser. Till exempel “vroom vroom” för att hänvisa till en bil, eller “bajs” för att antyda att de vill byta blöja. Man kan dock inte generalisera, det är vanligt att vissa barn tar lite längre tid på sig att börja säga sina första ord.

Ordförrådet efter första året är roligast

Efter tolv månader börjar barns ordförråd öka exponentiellt. Till exempel genom användningen av onomatopoetiska ord för att hänvisa till föremål eller djur genom deras ljud (voff voff/hund) (mu/ko). Snart börjar ett skede i språkutvecklingen som kallas den “holofrastiska perioden”, där små barn konstruerar meningar genom enstaka ord (vatten/vill ha vatten).

En liten pojke som talar, med bild av bokstäver som svävar i luften framför sig.
Språkinlärning och uttalandet av de första orden är en viktig milstolpe i varje barns liv.

Notera varje nytt ord som dina barn försöker använda för att kommunicera. Vissa kommer att vara roligare än andra och bara vissa kommer för alltid att förbli etsade i föräldrarnas minne. På så sätt kommer de första orden inte att falla i glömska och dina barn kan se hur deras ordförråd har förändrats under åren.

När de börjar formulera sina första meningsfulla meningar, skriv då ner alla de där roliga misstagen som kan bli anekdoter. Under åldrarna 2 och 3 kommer deras ordförråd att få dig att skratta genom sin simpla charm. Kom ihåg att komplettera deras fraser med bilder beroende på deras ålder och njut av varje ögonblick av detta skede som är så kort, men samtidigt så vackert.

Att ha en ordbok med dina barns första ord är en av de bästa känslomässiga gåvorna vi kan ge våra barn. Precis som alla de där minnen som kommer efter förlossningen. Som ett sjukhusarmband, ett hårstrå, handavtryck och fotspår, deras första kläder, deras första mjölktand, teckningar, fotografier osv.

Fortsätt läsa: Presenter med ett känslomässigt värde: En användbar uppfostringsmetod

En ordbok med ditt barns första ord är en vacker gåva

Känslomässiga gåvor är de gåvor som är laddade med en stor sentimentalitet som går utöver deras materiella värde. De är detaljer där all tillgivenhet som kan kännas för en person fångas. Några exempel på dem är graviditetsdagböcker eller en ordbok med en bebis första ord.

Alla barn gillar att höra anekdoter från sina första månader och år i livet, hur de blev roade av orden “bajs” eller “kiss”, eller hur de kärleksfullt ville ha kontakt med sina föräldrar. De får ett leende på läpparna när de kommer ihåg sitt gosedjur “coco” eller sin moster “motte“. De flesta kommer verkligen att uppskatta detta föremål i sin minneslåda.

Att få möjligheten att läsa alla milstolpar som de små uppnådde lite i sänder är något som inte alla har förmånen att uppleva. Om du vill kunna läsa för dina barn allt det ni gått igenom tillsammans, tveka då inte att samla in den informationen som en dag kommer att betraktas med tacksamhet och glädje.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.