Spel som kommer att öka dina barns ordförråd

I dagens artikel kommer vi att dela med oss av några spel som kommer att öka dina barns ordförråd. Du och dina barn kommer att älska dem.
Spel som kommer att öka dina barns ordförråd
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn är som svampar när det gäller att lära sig nya ord. Det är därför det är så viktigt att spela spel som kommer att öka dina barns ordförråd. Du behöver inte spela inom samma ämnesområden som i skolan, du kan hjälpa dem att lära sig något nytt i hemmet också!

Idag kommer vi att dela några med oss av några spel som gör att du kan spendera kvalitetstid med din familj och som hjälper till att öka dina barns ordförråd. Fortsätt läsa för att lära dig mer så att ni alla kan ha kul med att spela dessa spel!

Spel som kommer att öka dina barns ordförråd

En familj som skrattar tillsammans i soffan.

Vilken hör inte till?

Först visar du dina barn en lista med ord. Sedan måste de tänka på ordens sammanhang och välja det som inte hör hemma i sammanhanget. Här är anvisningarna för spelet:

 • Välj en kategori utan att säga det högt.
 • Ge dem en lista med 4-5 ord som hör till kategorin och inkludera ett som inte passar.
 • Ditt barn ska välja ordet som inte hör hemma.

Spelet kräver ett tänkande på hög nivå eftersom du inte kan berätta för ditt barn vad kategorin är. Istället måste de lyssna på alla ord och ta reda på hur de är släkt med varandra, och vilket som inte hör hemma.

Du kan göra det här spelet så enkelt eller så svårt som du vill. Det beror på ditt barns ålder och om de kan övervinna enkla utmaningar eller inte. Här är ett exempel på en svår och en lätt runda:

 • Äpple, persika, banan, tonfisk, apelsin. “Tonfisk” är ordet som inte hör hemma eftersom det inte är en frukt.
 • Bok, strumpa, säng, tallrik, kudde, filt. Alla ord utom “tallrik” är saker som du normalt hittar i ett sovrum, så “tallrik” hör inte hemma.

En fågel flyger, ett av spelen som kommer att öka dina barns ordförråd

Lär dina barn att använda ord som visar handlingar (verb). Du kan lära dem med detta enkla spel. Så här spelar du:

 • Välj ett djur, en person eller ett objekt, till exempel en fågel.
 • Be ditt barn tänka på en handling en fågel gör. Till exempel så flyger en fågel, en fågel kvittrar, en fågel sjunger, en fågel hoppar, och så vidare.
 • Var och en väljer sina substantiv och handlingar.

Vad är jag?

Detta spel lär barn förståelse genom att lösa gåtor. Så här spelar du:

 • Välj ett djur.
 • Beskriv det i en gåta. Till exempel: “Jag tänker på något som lever i havet, har vassa tänder och simmar väldigt snabbt. Vad är det?”
 • När ditt barn har gissat på djuret är det deras tur att välja ett djur och skapa en gåta.

Detta spel uppmuntrar också till kreativt tänkande. Du och ditt barn kommer att hitta på gåtor och hitta intressanta sätt att beskriva djuret du tänker på.

Det är bäst att spela det här spelet med samma tema, som djur, i några omgångar så att ditt barn förstår hur det fungerar. Sedan kan du prova ett annat ämne, som yrken. Till exempel: “Jag bär en lång kappa, jag arbetar på ett sjukhus, och ibland gör jag operationer. Vem är jag?”

Det var en gång…

Att skapa historier är ett bra sätt att utveckla ditt barns ordförråd, liksom deras kreativitet och fantasi. Här är tre sätt att skapa en historia:

 1. För yngre barn kan du börja med en historia som de har hört talas om förut. Bläddra igenom boken och turas om att “berätta” historien på varje sida. Ditt barn kommer att kunna komma ihåg delar av berättelsen från att ha hört den tidigare och kommer att använda sidorna som ledtrådar.
 2. Använd en bilderbok ditt barn inte har hört förut och bläddra igenom den. Var och en skapar historien utifrån bilderna. Följ ditt barns ledning och fortsätt berättelsen utifrån varandras tolkningar och idéer.
 3. Gör en historia utan en bok. Detta är ett bra spel att spela i bilen eller vid sänggåendet. Skapa början med att börja med något i stil med “En gång var det en orm i djungeln…” Var och en lägger till en rad i historien åt gången.
Mamma läser barnberättelser.

Fortsätt så

Du kan spela det här spelet var som helst, men det är bäst när du kör eller reser med buss eller tåg. Detta spel kommer att öka dina barns ordförråd, särskilt deras förståelse av substantiv. Vad kommer det att lära dem att tänka snabbare. Så här spelar du:

 • När du kör förbi olika platser, turas du om att namnge så många saker du kan. Till exempel kan du säga “träd, byggnad, skylt, trafikljus, butik, stol, gräsmatta, moln…”
 • Försök att hålla ordkedjan igång under hela resan.

Det här spelet är mycket roligt och kräver mycket eftertanke. Ditt barn måste verkligen fokusera och tänka så att de inte bryter det kontinuerliga flödet av ord. När du väl börjar få kläm på spelet vill du och dina barn inte sluta spela.

Slutsats

Som du kan se finns det många spel som kommer att öka dina barns ordförråd. Du kan spela dem vi delade med dig varje dag, och du kan spela dem om och om igen. Dina barn kommer att älska att leka med dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Muñoz García, A. (2010) Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil. Editorial: Pirámide
 • Montava, M. A. M. (1999). Juegos y actividades para enriquecer el vocabulario. Arco/Libros.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.