Presenter med känslomässigt värde: En användbar uppfostringsmetod

Genom att ge dina barn presenter med känslomässigt värde uppfostrar du dem med sunda värderingar och undviker överkonsumtion av materiella ting och en ständig önskan efter fler och fler saker.
Presenter med känslomässigt värde: En användbar uppfostringsmetod
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Låt oss föreställa oss föräldrar som är så upptagna att de knappt har tid för att uppfostra sina barn eller umgås med dem. Så de bestämmer sig för att försöka åtgärda det genom att köpa dem materiella gåvor som bara blir allt dyrare och större. Tror du verkligen att dessa kan fylla ett känslomässigt tomrum? Här beskriver vi hur du kan ge bort presenter med känslomässigt värde istället.

Om du ​​hamnar i fällan att jobba en miljon timmar om dagen och försöker kompensera det med dyra gåvor gör du ett stort misstag i uppfostran av dina barn.

Föreställ dig att varje dag, för att lindra ditt dåliga samvete över att du inte tillbringar tid med dina barn, ger du dem en present. Och dessa gåvor blir allt dyrare för varje dag som går. Eller kanske det blir svårare och svårare att hitta något som dina barn blir glada över. Var tror du att detta kommer leda dig förr eller senare?

Känslomässiga presenter: mamma kramar barn

Konsekvenserna av att ständigt ge sina barn presenter

Om vi ​​ständigt ger våra barn materiella saker blir de vana vid det. Det överraskar dem inte längre att få ta emot presenter och det tillfredsställer dem inte heller. Dessutom börjar de troligen förvänta sig större och bättre saker och de kan till och med vilja välja ut sina egna presenter. Det kan sluta i en väldigt ond cirkel.

Barn som ständigt får gåvor och presenter slutar värdera och uppskatta dem som de borde. Allt de vill ha är fler ägodelar, som de i själva verket inte ens uppskattar eller uppmärksammar. De har redan för många leksaker att ens hinna leka med.

Låt oss komma ihåg att det idag är vanligt att barn hela tiden får gåvor och presenter. Det finns många tillfällen då det är tradition att ge presenter, till exempel födelsedagar, juletid och andra helgdagar. För att inte tala om de gånger vi ger våra barn presenter som belöningar för gott uppförande eller någon prestation. Men om det händer för ofta och blir vanligt förekommande slutar det vara speciellt.

Betydelsen av presenter med känslomässigt värde

Därför är det bättre att välja presenter med känslomässigt värde. De hjälper inte bara till att förhindra konsumtionshets och materialism, utan de främjar också sunda värderingar. Dessutom främjar de äkta och bestående lycka som är till nytta för deras övergripande utveckling.

För att bättre förklara teorin måste vi först prata om pedagogen och psykologen Andres Paris. Paris har gjort en hel del forskning i ämnet och dessutom skrivit flera böcker.

Enligt honom finns det en mängd olika presenter med känslomässigt värde som man kan ge sina barn.

Här är några av de mest intressanta exemplen:

  1. Tid. Det är viktigt att tillbringa kvalitetstid med sina barn. Även om du inte har mycket ledig tid finns det aktiviteter som ni kan göra tillsammans, till exempel kan ni utöva någon sport, läsa böcker, spela brädspel etc. Dessa ögonblick är mer värda för dina barn än något materiellt du kan ge dem. Vi vet att livet kan vara stressande och att du måste jobba. Men glöm inte att dela speciella stunder med dina barn. Du kommer se hur det hjälper dig att stressa ner och stärker er anknytning.
  2. Ett leende. Ibland är allt du behöver göra att titta på dina barn och ge dem ett leende. Enligt Andres Paris är detta en smittsam gåva, eftersom du nästan alltid får dina barn att le tillbaka.
  3. Kramar. Presenter med känslomässigt värde är alltid värdefulla och meningsfulla. Hudkontakt för er närmare varandra och skapar starka emotionella band.
  4. Ett meddelande. Du kan lämna en liten lapp till ditt barn med en kärleksfull fras, teckning eller någon annan detalj som du vet kommer att vara meningsfullt för just honom eller henne. Lämna lappen någonstans där du vet att barnet hittar det och blir överraskad.
  5. Applådera och visa uppskattning. Om ditt barn har gjort något som förtjänar erkännande är detta ett utmärkt sätt att visa din stolthet och ditt stöd. Att applådera dina barn eller ge dem en high five visar dem att du ser och uppskattar vad de gör.
Känslomässiga presenter: pappa läser för barn

Presenter med känslomässigt värde: Något som barn aldrig glömmer

”Som människor vill vi alla vara lyckliga. Vi har lärt oss att nyckeln till lycka är inre frid. De största hindren för inre frid är störande känslor som ilska, rädsla och misstänksamhet, medan kärlek och medkänsla, och en känsla av universellt ansvar, är källorna till frid och lycka.”

– Dalai Lama –

Så dra nytta av de många fördelarna med dessa gåvor och njut av en närmare och djupare relation med dina barn. Tack vare små gester som lappar, kramar och leenden kan ni bygga upp ett mycket mer intimt band. Och det förtroende som ni utvecklar hjälper er att övervinna alla utmaningar och problem som kommer i er väg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • París, A. De Miguel, D. (2019). Entrenando a madres y padres: 44 propuestas prácticas que te ayudarán a mejorar la educación de tus hijos. Independently Published: Madrid.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.