4 fördelar med yoga för bebisar

4 fördelar med yoga för bebisar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 juli, 2019

Yoga för bebisar kan verka som en meningslös aktivitet, eftersom de är så unga. Men sanningen är att det finns otaliga fördelar som hjälper dig att knyta an till din bebis.

Yoga har blivit alltmer populärt de senaste åren, eftersom det tillåter människor att ta hand om både sin kropp och sitt sinne. Yoga är inte bara bra för att förbättra fysisk styrka och flexibilitet. Det ger också inre frid och balans. Förvånansvärt nog finns det även fördelar med yoga för bebisar.

Små bebisar vill vara aktiva, precis som vuxna. Barn är visserligen aktiva helt naturligt, men det betyder inte att yoga är slöseri med tid för bebisar. Tvärtom så har yoga många fler fördelar för bebisar än vad du kan tänka dig.

Du behöver inte vara stressad eller ha ont i ryggen för att delta i yogakurser. Självklart är yogaövningar mycket effektiva för att minska värk och smärta. Men dessutom är de också förebyggande. Du kommer bli överraskad över hur mycket din bebis tycker om yoga. Du kommer också upptäcka att du och din bebis kan njuta av fler aktiviteter tillsammans än du trodde.

Många kvinnor börjar träna yoga strax efter att ha fött sitt barn, eller till och med under graviditeten. Det hjälper till att stärka bäckenbotten och underlivet, vilket hjälper kvinnan att komma tillbaka i form mycket snabbare. Om du tar med dig din bebis när du går på yoga kan resultatet bli dubbelt så bra.

mamma och baby gör yoga

4 fördelar med yoga för bebisar

Det är bäst att vänta tills din bebis är 2 månader innan du börjar med yoga för bebisar. Trots detta kan du börja hålla ditt nyfödda barn medan du utför asanas (ställningar) och medan du mediterar.

Självklart måste du vara extremt försiktig när du utför dessa rörelser. Uppenbarligen är spädbarn ömtåliga och bräckliga varelser och du måste ta hänsyn till det.

“När du hittar frid i dig själv blir du den typ av person som kan leva i fred med andra”

-Peace Pilgrim-

Yoga för bebisar stärker anknytningen mellan mor och barn

Att utföra yoga med ditt barn förstärker den anknytning du har med din bebis. Det skapar ett förtroendefullt förhållande mellan er båda där ditt barn känner din beröring och skydd kontinuerligt. Det är ett bra sätt att känna sig i fas med sin lilla och fördjupa ert förhållande.

Glöm inte att pappor också kan delta. Det är faktiskt ännu bättre om de gör det. På så sätt känner ditt barn dubbelt så mycket kärlek och trygghet.

Yoga för bebisar hjälper mammor att återhämta sig fysiskt efter födseln

Graviditeten och förlossningen är otroliga stunder i en kvinnas liv. Men alla mammor vet att de också tar hårt på våra kroppar. Att göra yoga med ditt barn är ett utmärkt alternativ för att börja komma i form igen. Några av yogapositionerna kan tyckas vara svåra först, men de blir enklare med tiden ju mer du tränar.

Fysisk återhämtning efter att ha fött barn sker inte över en natt. Det finns dock saker du kan göra för att påskynda processen. Yoga hjälper dig att återhämta dig både fysiskt och psykiskt. På samma sätt hjälper asanas och pranayamas (andningen) dig att hantera din stress och oro.

Fördelar med yoga för bebisar

Yoga möjliggör för mammor att träna med sina barn

Det är vanligt att man som mamma har svårt att komma ifrån sitt spädbarn. Samtidigt finns det många bebisar som känner ett behov av att vara nära sin mamma precis hela tiden.

Vad som än är fallet är yoga svaret. Du kan ta hand om dig själv, slappna av och hålla dig nära din bebis på en och samma gång. Yoga är också utmärkt för mammor som vill tillbringa kvalitetstid med sina barn.

När ditt barn sedan är 3 år kan han eller hon vara med i klasserna som en deltagare. Vem vet? Kanske kommer ditt barn att bli en yogainstruktör i framtiden!

Yoga är bra för den sociala utvecklingen

Om du deltar i en yogaklass för spädbarn kommer du att tillbringa tid med andra mödrar i samma situation som du. Att göra det ger dig möjlighet att finna empati och stöd. Ni delar erfarenheter, råd och gemensamma strider.

Dina barn kan också få vänner. Undanhåll inte ditt barn möjligheten att få kontakt med andra barn i en sådan perfekt miljö.

Yoga är utmärkt träning som inte kräver någon större kardiovaskulär ansträngning. Gå inte miste om de oändliga fördelar som yoga kan ge dig och din familj.

Ju tidigare du involverar din bebis i din träningsrutin desto mer bidrar du till hans eller hennes långsiktiga hälsa. Samtidigt kommer din stress och ångest att försvinna, medan din flexibilitet och styrka kommer att förbättras.

Sammanfattningsvis kommer yoga att ha en positiv effekt på alla områden i ditt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.