Vikten av att bada barn: praktiska tips

Att bada barn är en viktig del i deras personliga hygien. Gör det här till en trevlig stund för att uppmuntra hälsosamma levnadsvanor! Nedan kommer vi att dela med oss av några tips för att få till detta.
Vikten av att bada barn: praktiska tips
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2019

Ett bad kan vara ett bra tillfälle för att stärka banden till våra barn och stimulera deras självständighet. Ta vara på den här stunden och gör den till en rolig och behaglig upplevelse.

För att det ska fungera så behöver du veta vilken tid som är bäst för att bada dina små, och hur lång tid badet bör pågå. Här kommer du att hitta användbara tips för att bada dina barn.

Vikten av att bada barn

För att upprätthålla en bra hälsa, är det viktigt att utveckla bra vanor för den personliga hygienen från tidig ålder. Det här är väldigt effektivt då det gäller att förebygga ett antal olika sjukdomar. Det är detta som gör att det är så viktigt att bada sina barn.

Att bada är en rengörande procedur, som är viktig för att bli av med bakterier. Samtidigt är det också ett bra sätt att stärka barnens självständighet.

Från sex månaders ålder, är badet en möjlighet till att leka och ha kul. Redan vid ett års ålder kan barn börja delta i sin egen personliga hygien. Vid tre års ålder kan de börja bli ännu mer självständiga.

Tips för att bada barn

Många barn tycker inte om att vara ensamma i badkaret, speciellt om de är yngre än tre år. Därför är det bra att fråga dem om de vill ha sällskap av en leksak eller docka, för att övertyga dem om att ta ett bad.

Du kan låta dina barn använda en badsvamp själva. Vid den här åldern är de mer medvetna om sina kroppar och de vill ofta tvätta sig själva. Ett annat värdefullt tips är att använda ett milt schampo, och i små mängder.

Nedan kommer du att hitta fler tips för att göra det bästa av stunden i badet.

Att välja rätt tid

Det är inte är nödvändigt att bestämma en exakt tid för när man ska bada. Men du kan använda andra aktiviteter som referenser för att etablera en rutin – till exempel “efter middagen och före läggdags”.

På det här sättet kommer dina barn att veta när det är dags att ta ett bad. Det är viktigt att framhålla de här rutinerna för dina barn. Det hjälper dem att bygga sin identitet, och det ger en stabilitet under det här stadiet av att hela tiden växa och upptäcka nya saker.

Ett barn i badet får sitt hår tvättat.

Att veta vilka områden man ska tvätta och inte

Vid tre års ålder kan barn börja tvätta sin egen mage, sina armar och ben med hjälp av sin egen tvättsvamp. Men du ska fortfarande ta ansvar för att tvätta mer känsliga områden.

Till exempel öron. Du ska aldrig sticka in någonting i barnens öron, och du ska alltid se till att skölja ordentligt.

Samma sak gäller näsan. Du kan tvätta den med en svamp och saltlösning.

Risker när det kommer till att bada barn

Det är vanligt att olyckor sker i samband med bad om man inte vidtar lämpliga åtgärder. För att förebygga olyckor behöver du vidta vissa försiktighetsåtgärder.

Först av allt, när barnet står upp i badkaret, ska du alltid hålla hans eller hennes hand för att undvika halkolyckor. Om du kan, sätt halkskydd på botten av badkaret för extra säkerhet.

Se också till att alltid hålla alla elektriska apparater borta från badrummet. Och lämna aldrig barnet ensamt i vattnet.

Även den minsta distraktionen kan sluta med en allvarlig olycka. Se till att ta med dig allt du behöver till badrummet redan innan du börjar.

Redan vid ett års ålder kan barn börja delta i sin egen personliga hygien. Vid tre års ålder kan de börja bli ännu mer självständiga.

Lekar och experiment

Om ditt barn redan går i förskolan, kan du passa på att använda den här tiden till att fråga hur det går eller fråga om barnets kompisar. På så sätt kan du stärka bandet och öka barnets självförtroende och trygghet.

Den här stunden är också ett perfekt tillfälle för att lära ut nya saker, och för lekar och experiment. Till exempel, för att öva upp barnets motoriska färdigheter så kan du lära det hälla vatten från en flaska till en kopp utan att spilla. Eller så kan barnet kan lära sig namnen på de olika kroppsdelarna.

Justera vattentemperaturen

För att undvika brännskador bör du justera vattentemperaturen och se till att den är under 37 °C. 

För att kontrollera vattentemperaturen, doppa din armbåge eller insidan av din handled i vattnet. Vattnet ska kännas varmt, men inte hett.

Hur länge ska barnen bada?

Det är upp till dig hur mycket tid du vill ägna åt att bada dina barn. Det viktiga är barnens hygien – inte att spendera ett visst antal minuter i badet.

Barn har lätt för att bli förkylda. Så se till att badet inte pågår alltför länge.

Att bada barn är viktigt för hygienen.

När är barn stora nog för att bada själva?

Vid sex års ålder klarar de flesta barn att bada själva, så då kan vi låta dem vara ifred. Men du ska ändå hålla en viss koll. Till exempel, berätta för barnet hur länge han eller hon får stanna i vattnet, och se till att barnet tvättar sig ordentligt.

Att bada ska inte vara en tråkig eller obehaglig aktivitet för barn. Tvärtom, den här vanan ska ge barnen möjlighet att gradvis ta på sig ansvaret för sin egen personliga hygien.

Var kreativ och ta dig an den här uppgiften med smittsam entusiasm!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.