6 fördelar med mandalas för barn som du inte visste om

Behöver du ett pyssel som både utmanar dina barn och ger dig lugn? Mandalas kan vara svaret. Lär dig allt om varför de är bra här.
6 fördelar med mandalas för barn som du inte visste om
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2020

Är du bekant med alla fördelar med mandalas för barn? Ordet mandala kommer från sanskrit och betyder “perfekt cirkel”. Mandalas är symboliska andliga former som används i hinduismen och buddhismen. De är bestående av, eller representeras av, en uppsättning figurer och koncentriska geometriska former. De symboliserar universum.

Deras främsta mål är att främja lugn, reflektion och koncentration av energi. Därför finns det flera fördelar med mandalas för barn. Här är några av dem.

6 fördelar med mandalas för barn

1. Inre harmoni

Enligt buddhister hjälper den cirkulära formen och mönstren människor att balansera sitt inre. Därför kan det vara mycket fördelaktigt för barn att färglägga mandalas från en tidig ålder. Tack vare den visuella stimuleringen uppmuntrar det dem att skapa, föreställa sig och finna känslomässig harmoni.

Barn målar mandala med vattenfärg.

2. Förbättrar koncentrationen

Helst bör barnen koncentrera sig och vara tysta när de färglägger sin mandala. Beroende på cirklarnas komplexitet kommer fördelarna att variera. De stärker de kognitiva processer som används för att färglägga varje mandala, samt främjar fantasi, uppmärksamhet och flexibilitet.

De måste göra klart sin mandala för att kunna ta del av dessa fördelar. Barn är vanligtvis mycket angelägna om att avsluta dem så att de kan visa dem till sin familj och sina vänner. Det stimulerar deras kapacitet för ansvar och prestation, vilket i sin tur stärker deras självkänsla.

3. Perfekt för barn med speciella behov

Att färglägga en mandala kan vara till stor hjälp speciellt för barn födda med Downs syndrom eller de som lider av någon typ av autism, eftersom det hjälper dem att kontrollera sina kroppsrörelser. Det främjar även avslappning och hjälper dem att uttrycka sig.

Dessutom kommer hyperaktiva barn tycka att det är ett roligt sätt att hålla sig lugna och avslappnade en stund.

“Vi måste låta barnen själva välja vilka mönster de tycker mest om och uppmuntra dem att gradvis öka svårighetsgraden.”

4. Hjälper till att utveckla koordination och psykomotoriska färdigheter

Mandalas kan bidra till att stärka barns finmotorik i händer och fingrar. Detta medför gradvis förbättring av hjärnans kopplingar hos barn mellan två och åtta år.

Förutom dessa fördelar hjälper det barn att förbättra noggrannheten i sin skrivförmåga, liksom de färdigheter som behövs för att knyta skosnören eller manipulera vissa föremål.

5. Introducerar nya ord

Att måla mandalas hjälper dina små att utöka sitt ordförråd,då det introducerar dem för nya färger, geometriska former (cirklar, kvadrater, trianglar och stjärnor, bland annat), storlekar och till och med känslor. Förutom detta kan det stimulera barns känsla för estetik.

Flicka fokuserar på att måla en mandala.

6. Stärker deras självkänsla

Det här är en av de mest slående fördelarna med mandalas för barn. Genom att färglägga mandalas skapar barn sina helt egna unika teckningar och utvecklar sina kognitiva och även psykologiska förmågor. På det här sättet ökar deras självkänsla så att de blir mer självsäkra. De lär sig således att möta svårigheter i livet på ett effektivare sätt.

“Mandalas har använts genom hela historien. De omfattar mental totalitet, det medvetna och det omedvetna och balanserar den inre harmonin mellan sinnet och kroppen.”

Kom ihåg att för att hjälpa dina barn att göra färgläggning av mandalas till en rutin måste du ge dem materialen de behöver för aktiviteten. De kommer att behöva till exempel färgpennor, markörer, akvareller, målarfärg, papper, kompasser, linjaler, suddgummin och allt annat som gör att de kan måla och färglägga med kreativitet och fantasi.

Det är väldigt viktigt att förstå att färglägga mandalas inte ska kännas som ett tvång för barn. Det viktiga är att de tycker om att göra det.

Du måste hitta den bästa stunden på dagen för att föreslå att de färglägger. Till slut kommer du se att det är dem som kommer be dig om svårare mandalas att färglägga. De kommer att njuta av utmaningen, och du kommer att njuta av friden!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Calvachi Castellanos, M. E. (2012). Los mandalas infantiles como técnica educativa para el desarrollo de la creatividad en los niños y niñas del Jardín de Infantes Casa de la Cultura Ecuatoriana de Quito en el año 2011. http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/310
  • Díaz Ballesteros, N. M., Sandoval Guzmán, J. C., & Rodríguez Preciado, C. A. (2015). Los mándalas como herramienta para fortalecer la atención en la asignatura de matemáticas en los niños de primero a del colegio Venecia sede b jornada tarde en Bogotá. http://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/172
  • CAZA CHANGO, E. P. (2015). MANDALAS EN EL PROCESO DE ENSEÑANZA-APRENDIZAJE. GUÍA DIDÁCTICA PARA LA CORRECTA UTILIZACIÓN DE LOS MANDALAS EN EL PROCESO DE ENSEÑANZA-APRENDIZAJE DE LOS NIÑOS Y NIÑAS DE 5 AÑOS DE EDAD DEL JARDÍN DE INFANTES Y ESCUELA PARTICULAR” EUSTAQUIO MONTEMURRO” DEL DMQ DURANTE EL AÑO LECTIVO 2014-2015 (Bachelor’s thesis). http://www.dspace.cordillera.edu.ec:8080/xmlui/handle/123456789/187

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.