Vilka är symptomen på ägglossning?

Våra kroppar upplever hormonella förändringar på olika sätt. Men tack vare menstruationscykeln kan kvinnor få signaler om många av de saker som sker i deras kroppar. Så, vilka är symptomen på ägglossning?
Vilka är symptomen på ägglossning?
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkaren Diego Pereira.

Skriven av Redaktionen

Senaste uppdateringen: 23 november, 2022

Alla kroppar är unika, och därför kommer de att reagera på sitt alldeles egna sätt på de många och varierande symptomen på ägglossning och andra hormonella förändringar som kvinnor upplever.

I vissa fall är kvinnors cykler så exakta att de har ägglossning samma dag varje månad. Det finns dock andra som inte kan förutspå sitt ägglossningsdatum med någon särskilt stor precision eftersom den varierar varje månad. Innan vi tittar på symptomen i mer detalj måste vi definiera exakt vad ägglossning är.

Vad är ägglossning egentligen?

När en av äggstockarna släpper ett ägg säger vi att ägglossningen har ägt rum. När ägglossningen har skett kan ägget befruktas och sedan implanterar det sig i livmodern, vilket påbörjar en graviditet.

En kvinnas mest fruktbara period inträffar fem dagar före ägglossningen och på själva ägglossningsdagen. En kvinna har större sannolikhet att bli gravid de sista tre dagarna av denna period.

Vissa kvinnor tror att deras menstruationscykel börjar och slutar med deras mens, men det är bara delvis sant. Menstruation medför fysiska och emotionella symptom. Menstruationscykeln är dock inte den enda händelsen som skickar signaler.

Symptomen på ägglossning är tydliga hos vissa kvinnor, och för andra går de obemärkt förbi. Det är mycket troligt att de som har upplevt dem inte associerar dem med att de har ägglossning.

Det är därför vi här kommer att beskriva några av de viktigaste symptomen på ägglossning, så att du kan se om du känner igen av några av dem.

symptomen på ägglossning: kvinna håller sig för ögonen


De vanligaste symptomen på ägglossning

1. Huvudvärk

Det här är ett av de vanligaste symptomen. Det faktum att du lider av huvudvärk bör inte i sig göra dig orolig, men om smärtan blir mer intensiv bör du rådfråga din läkare för olika behandlingsalternativ.

Anledningen till just denna huvudvärk är de hormonella förändringarna som kvinnor upplever i sina kroppar. Vissa kvinnor har till och med menstruationsmigrän under dessa perioder.

Om en kvinna tar orala preventivmedel kan smärtan bli ännu mer intensiv och frekvent. I dessa fall rekommenderar vi att du konsulterar din gynekolog som kan föreslå andra typer av preventivmedel eller metoder för att förebygga oönskade graviditeter.

Den här typen av huvudvärk kan man känna igen eftersom den ofta känns på bara en sida av huvudet.

2. Humörsvängningar

Hormonförändringar kan leda till humörsvängningar. En kvinna kan uppleva tvära kast mellan lycka och sorg hela dagen.

3. Förändringar i flytningar

Flytningarna får ett gelatinöst och transparent utseende när kvinnan har ägglossning eller är nära ägglossningen. En större mängd flytningar indikerar också att ägglossningen är på gång.

4. Variationer i kroppstemperatur

Innan din ägglossning är din kroppstemperatur ganska jämn och konstant. Ett symptom på ägglossning är att man ser en liten minskning i den normala kroppstemperaturen i början av cykeln och sedan en drastisk ökning omedelbart därefter.

Om du övervakar detta symptom kontinuerligt under månaden kan du förutsäga när din ägglossning kommer att inträffa.

5. Ökad sexuell lust

Lusten att ha sex och möjligheten att bli sexuellt upphetsad ökar.

6. Vagina är mer känslig och svullen

Du kanske märker en svag svullnad i vulvan plus ökad känslighet.

7. Buksmärta

Buksmärta kan uppstå vid ägglossning.

8. Smärta i rygg- och njurområdet

Det är inte ovanligt att känna kramper i nedre korsryggen, även om dessa inte bör vara alltför intensiva. Dessa kan ge obehag och vara besvärliga när man går eller sitter.

9. Mer gaser

Under ägglossningen ökar produktionen av gaser. Detta kan bli riktigt obekvämt och ge ytterligare smärta i magen. Livsmedel som kål, bönor och baljväxter är bra att undvika eftersom de tenderar att gynna produktionen av gaser ytterligare.

symptomen på ägglossning: kvinna håller sig för magen

Andra symptom på ägglossning är:

  • Mellanblödningar och blodblandade flytningar
  • Uppsvälld buk
  • Känslighet i brösten
  • Luktsinnet och smaksinnet blir känsligare

Hur du vet med säkerhet om du har ägglossning

Idag går det att köpa så kallade “ägglossningstester”. Dessa fungerar på liknande sätt som graviditetstest. De upptäcker koncentrationen av hormoner, vilka indikerar om ägglossning äger rum eller inte.

Symptomen på ägglossning som vi nämnt ovan kan indikera att processen håller på att börja eller pågår. Men för att veta exakt måste du använda dig av sådana tester.

De kan också hjälpa till att upptäcka eventuella hälsokomplikationer som tillskrivs ägglossning, men dessa kan mycket väl vara något annat tillstånd eller sjukdom.

När du tror att du har ägglossningssymptom kan du använda dig av att ägglossningstest och kontrollera om det stämmer. Om resultatet är negativt kan du dra slutsatsen att dina symptom beror på något annat och att du bör söka lämplig vård för det du lider av.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.