Varför brösten smärtar under ägglossningen

Här följer all grundläggande information angående de möjliga orsakerna till att brösten smärtar under ägglossningen.
Varför brösten smärtar under ägglossningen
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 01 maj, 2023

En av frågorna som många kvinnor har ställt sig själva någon gång i livet är varför brösten smärtar under ägglossningen. Även om de förstår att det är en del av deras feminina natur som agerar genom cykliska hormonella förändringar så kanske de inte är specifikt medvetna om dess effekter på kroppen.

För att svara på varje fråga kommer vi i den här artikeln att presentera all grundläggande information om ägglossningen och dess hormonella cykler. Dessutom kommer vi att granska i vilken grad dess förändringar manifesteras i kroppen och, specifikt, i en kvinnas bröst.

Ägglossning som en naturlig process; en av nycklarna till att förstå varför brösten gör ont under ägglossningen

Först är det viktigt att kortfattat förklara vad ägglossning är. Det är en naturlig process som utvecklas som en del av den kvinnliga menstruationscykeln. I den bryter en äggstocksfollikel och frigör en oocyt i det kvinnliga reproduktionssystemet, så att den sedan kan befruktas av en spermie.

Inom denna menstruationscykel finns det tre stadier:

 • I den första frigörs stora mängder östrogener.
 • I den andra fasen ökar samtidigt mängden progesteron.
 • Slutligen uppstår menstruationsblödningar – om det inte skedde någon befruktning – eller en graviditet.

Det blir tydligt att både östrogen och progesteron är de hormoner som ansvarar för ägglossningsprocessen. Båda påverkar olika delar av kroppen, såsom bröst och bröstvårtor, med sina variationer. Likaså orsakar de smärta i bäckenet, flytningar från slidan, humörsvängningar eller ökad libido och en temperaturökning på 1 till 2 grader Celsius.

En kvinna som bär en vit behå.

Naturligtvis är dessa symtom inte märkbara på samma sätt av alla kvinnor. Vissa manifesterar och lider mer än andra; Förutom i särskilda fall avbryter dock inte det obehag som uppstår på grund av förändringen av menstruationscykeln kvinnans vardagliga liv.

Som förklarat fungerar ägglossningsprocessen och hormonella förändringar genom en upprepad period, en cykel. Samma sak händer med kvinnans bröst, eftersom de försöker fylla en funktion kopplad till reproduktion.

Av denna anledning är smärtan som kvinnor känner och dess efterföljande försvinnande inget annat än deras förberedelse för att möta en eventuell graviditet.

Östrogen, liksom progesteron, är de hormoner som ansvarar för ägglossningsprocessen. Båda påverkar olika delar av kroppen, såsom bröst och bröstvårtor, med sina variationer.

– Dr. Inés Bombí –

Progesteron och förökningen av bröstceller

En kvinnas bröst består av bröstceller – alveoler – kanaler, bindväv och fettvävnad. Deras funktion är att producera mjölk som sedan tappas ut. För att detta ska hända, precis som med ägglossningscykeln, så är hormoner inblandade.

Som vi granskat tidigare så börjar ägglossningen med en ökning av östrogen. När detta sker börjar progesteronreceptorer föröka sig i bröstet.

En kvinna med ömma bröst.

Senare, i det ögonblick då den andra fasen av menstruationscykeln passeras och progesteronnivåerna ökar ännu mer, då börjar bröstcellerna och körtlarna att expandera. Anledningen är att kroppen förbereder sig i förväg för en eventuell graviditet.

Det är viktigt att notera att smärta i brösten sammanfaller med de sista dagarna av den andra fasen kopplat till maximal frisättning av progesteron. Inom 28 dagar efter cykeln blir förekomsten av obehag uppenbar på dag 21 eller, i fallet med kvinnor med långa cykler, en vecka före menstruationen.

Varför gör bröst ont under ägglossning?

Normalt, enligt följande artikel publicerad av National Library of Medicine, tenderar bröstsmärtor att svara på cykliska symtom. Det är därför det vanligtvis indikerar på vissa orsaker som

 • klimakteriet (om inte kvinnan tar hormonbehandling)
 • menstruation och premenstruellt syndrom (PMS)
 • graviditet: Känsligheten tenderar att vara vanligare under den första trimestern
 • pubertet hos både pojkar och flickor

Men det finns tillfällen då bröstsmärtor efter menstruation kan bero på andra orsaker, till exempel:

 • Trauma i ett bröst.
 • En bh i fel storlek.
 • Mastitis.
 • Fibrocystiska bröstförändringar.
 • Vrickningar i rygg, axlar eller nacke.

Skillnader mellan bröstsmärtor som tecken på graviditet och bröstsmärtor vid ägglossning

Med allt detta är det tydligt att då brösten smärtar under ägglossningen så är det resultatet av ökat progesteron under det sista skedet av cykeln. Detta fyller i sin tur funktionen att expandera bröstceller och körtlar så att mamman kan amma.

När den tredje fasen nås och om det inte fanns någon befruktning, då uppstår menstruation. Därmed försvinner smärtan på några dagar eftersom körtlarna återfår sitt naturliga tillstånd.

Men om du verkligen bär på ett barn, kommer bröstsmärtan med största sannolikhet att kvarstå åtminstone under de första tre månaderna av graviditeten; det är också möjligt att den sträcker sig mer markant mot bröstvårtan. Storleken på brösten kommer att ökas märkbart.

När ska man kontakta läkaren?

Kontakta en specialist om du känner smärta i brösten och tror att det kan vara icke-cykliskt. I synnerhet i följande fall:

 • Det förekommer blodiga eller tydliga flytningar från bröstvårtorna.
 • Du har fött barn den senaste veckan och dina bröst är svullna eller hårda.
 • Du har märkt en ny knöl som inte försvinner efter din menstruation.
 • Du har ihållande och oförklarlig bröstsmärta.
 • Du har tecken på en bröstinfektion, inklusive rodnad, var eller feber.

Vikten av att veta varför brösten smärtar under ägglossningen

Alla dessa symtom under fortplantningscykeln kan hjälpa till att inte bara känna igen om en kvinnas kropp fungerar bra, utan också fungera som indikatorer för par som vill få barn eller använda alternativa preventivmedel.

Fortsätt samtidigt att rådfråga din läkare om du känner några alternativa symtom som inte är relaterade till menstruationscykeln. Det är viktigt att gå till specialisten i dessa fall för att lösa alla typer av tvivel och förebygga eventuella problem tidigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Agostini, G. (2002). Síndrome premenstrual. Medwave, 2(10). doi:10.5867/medwave.2002.10.755.
 • Dolor de mamas. (s. f.). Recuperado 17 de diciembre de 2021, de Medlineplus.gov website: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003152.htm.
 • Esteban, F. (2014). Síndrome premenstrual: síntomas, causas y tratamiento – Unidad de la mujer.
 • Hilton HN, Clarke CL, Graham JD. Estrogen and progesterone signalling in the normal breast and its implications for cancer development. Mol Cell Endocrinol. 2018 May 5;466:2-14.
 • Saghafi N, Rhkhshandeh H, Pourmoghadam N, Pourali L et al. Effectiveness of Matricaria chamomilla (chamomile) extract on pain control of cyclic mastalgia: a double-blind randomised controlled trial. J Obstet Gynaecol. 2018 Jan;38(1):81-84.
 • Mirghafourvand M, Mohammad-Alizadeh-Charandabi S, Ahmadpour P, Javadzadeh Y. Effects of Vitex agnus and Flaxseed on cyclic mastalgia: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2016 Feb;24:90-5. doi: 10.1016/j.ctim.2015.12.009. Epub 2015 Dec 29. PMID: 26860808.
 • Jaafarnejad F, Adibmoghaddam E, Emami SA, Saki A. Compare the effect of flaxseed, evening primrose oil and Vitamin E on duration of periodic breast pain. J Educ Health Promot. 2017 Oct 4;6:85. doi: 10.4103/jehp.jehp_83_16. PMID: 29114553; PMCID: PMC5651668.
 • Saghafi N, Rhkhshandeh H, Pourmoghadam N, Pourali L, Ghazanfarpour M, Behrooznia A, Vafisani F. Effectiveness of Matricaria chamomilla (chamomile) extract on pain control of cyclic mastalgia: a double-blind randomised controlled trial. J Obstet Gynaecol. 2018 Jan;38(1):81-84. doi: 10.1080/01443615.2017.1322045. Epub 2017 Oct 26. PMID: 29072514.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.