Vad betyder mörka ringar under ett barns ögon?

Mörka ringar under ett barns ögon bör inte alltid vara en anledning till oro, men det är viktigt att veta vad som orsakar dem och när man ska konsultera en barnläkare.
Vad betyder mörka ringar under ett barns ögon?
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mörka ringar under ett barns ögon är ett vanligt kliniskt tecken som kännetecknas av en mörkare hud under det nedre ögonlocket. Dess tekniska namn är periokulär hyperpigmentering, även om det finns andra namn för samma tillstånd.

Även om mörka ringar under ett barns ögon inte i sig är ett hälsoproblem, indikerar de ofta att en sjukdom eller ett problem uppstår i barnets kropp. Vill du veta mer om dem? Var noga med att läsa vad vi berättar nedan.

Vad är mörka ringar under ett barns ögon och vilka typer finns det?

Mörka ringar under ögonen innebär att mörka fläckar visas på de nedre ögonlocken. De sträcker sig vanligtvis från sida till sida av ögonen, men ibland kan de helt omge dem.

De förekommer av många skäl och är inte alltid en indikation på sjukdom. I allmänhet är dessa fläckar mer synliga och slående hos människor med ljus hud.

Detta beror på att ögonvävnadens nivå är mycket tunnare än på resten av ansiktet. Genom denna tunna hud kan du se kärlen och andra strukturer som ligger i de djupare skikten.

I ljusare hud sticker kontrasten ut mer. Mörka ringar under ögonen har dock inte visat sig förekomma oftare än på mörkare hud.

Det finns flera typer av periokulär hyperpigmentering definierad efter färgning och orsak. Dessa är följande:

  • Pigmenterad (mörkbrun i färgen)
  • Vaskulär (färgen varierar mellan rödaktig, lila eller blåaktig)
  • Strukturell (liknande i färg till barnets hud)
  • Blandat (som en kombination av två eller tre av ovanstående typer)

Vad säger mörka ringar under ett barns ögon om deras hälsa?

Ett barn som gäspar.

Ett barn med mörka ringar under ögonen ser ut som om de är trötta, även om de kanske inte är det. Deras ögon verkar mer irriterade, medan huden runt ögonlocken är torrare och mer sprucken än vanligt.

Det är viktigt att veta att mörka ringar under ögonen inte är en indikation på ett hälsoproblem i sig. Ändå är det viktigt att veta vad som orsakar dem eftersom de många gånger kan vara tecken på en sjukdom.

Genom en korrekt fysisk undersökning av barnet och ett fullständig förhör kan vi närma oss diagnosen sjukdomen eller ärftlig faktor som orsakar detta tecken.

Följande är de vanligaste orsakerna till mörka ringar under ögonen hos barn.

Skuggan av tårkanalen

Innan vi börjar fråga om orsakerna till mörka ringar under ögonen är det viktigt att utvärdera patienten under lämpliga ljusförhållanden.

Hos vissa människor höjer tårkanalen huden något under ögonlocket. Om ljus träffar barnets ansikte på ett visst sätt kan det orsaka en skugga under ögat som simulerar mörka ringar. Av denna anledning är det viktigt att justera ljuset när barnet undersöks.

Ärftliga orsaker

Många fall har rapporterats om familjer med detta ansiktsdrag hos flera av deras medlemmar, oavsett ålder eller hälsotillstånd. Detta tyder på att det finns ett starkt genetiskt inflytande på utvecklingen av mörka ringar under ögonen (Goodman-Belcher, 1969).

För det mesta börjar mörka ringar under ögonen tidigt, även från tidig barndom. Med tiden och ackumulerade skador från miljöfaktorer (som UV -strålar eller stress) intensifieras hyperpigmentering.

Brist på sömn

Trötthet och sömnbrist är inte vanliga orsaker till mörka ringar under ögonen hos barn, även om det kan vara en bidragande faktor.

När barn inte får tillräcklig vila på natten uppstår för tidigt åldrande av huden. Därför tenderar deras ögonlock att bli tunnare och skörare än vanligt.

Samtidigt gynnar sömnbrist ackumulering av vätska runt ögonen. Detta kallas ödem och får vanligtvis en blåaktig färg.

Dålig cirkulation

Vissa cirkulationssjukdomar, såsom telangiectasias, eller till och med inflammatoriska processer i huden ger mörka cirklar av vaskulär typ.

Dessa mörka cirklar är vanligtvis purpurröda eller rödaktiga, eftersom de speglar färgen på de små artärer som bär blod till ögonen. Eftersom inflammation orsakar arteriolär utvidgning blir färgen på de mörka ringarna under ögonen ljusröd.

Ett sätt att diagnostisera mörka ringar under ögonen är att försiktigt pressa huden under ögonlocken från näsan utåt. När fingret rör sig i sidled försvinner den rödaktiga färgen på de mörka cirklarna under ögonen och ersätts av en djup violett färg. När trycket har tagits bort kommer de mörka ringarna att återgå till sitt ursprungliga utseende.

Nästäppa

Trängsel i näsan på grund av förkylning eller luftvägsallergi orsakar också vaskulära mörka ringar under ögonen. Dessutom kan barnet ha svårt att få en god natts sömn och lägga till ytterligare en faktor för att upprätthålla periokulär hyperpigmentering.

En flicka med rött runt ögonen, nariga läppar och hudirritation.

Trauma eller gnuggande

Slag eller trauma kan orsaka inflammation till direkt skada på vävnaderna i området. Detta resulterar i ökad blodstockning och därför bildandet av hematom eller ödem. Dessa faktorer ger ett mörkt utseende till mörka ringar under ögonen.

När aggressionerna är små men kvarstår över tid uppstår skador på huden liknande dem som gynnar åldrande. Således är mörka ringar under ögonen strukturella eller pigmenterade.

Hur kan man förhindra mörka ringar under ett barns ögon?

Förutom orsakerna till dem är mörka ringar under ögonen ett rent estetiskt problem. Av denna anledning är det viktigt att tillsammans med en specialist i dermatologi utvärdera det lämpligaste behandlingsalternativet för varje fall.

Som hemmetoder kan kalla kompresser appliceras på ögonlocken för att minska svullnad i området. Om de mörka ringarna under ögonen beror på ett allergiskt tillstånd, såsom eksem eller atopisk rinit, kan användning av antihistaminmedicin hjälpa. I samtliga fall kommer denna behandling att kräva en barnläkares recept eller rekommendation.

För att förhindra mörka ringar under ögonen är det viktigt att behandla den bakomliggande orsaken när det är möjligt och att ta hand om allmän hudvård. Detta inkluderar följande:

  • Behåll ett adekvat vätsketillstånd.
  • Säkerställ en god natts sömn beroende på barnets ålder.
  • Använd solskyddsmedel då lämpligt för att förhindra hudens åldrande.
  • Utför avkopplande aktiviteter dagligen som ett sätt att utbilda stresshantering från tidig ålder.

Slutsats om mörka ringar under ett barns ögon

Mörka ringar under ögonen är inte ett hälsoproblem, men de kan varna oss om vissa förhållanden som förtjänar vår uppmärksamhet. Det är viktigt att konsultera en läkare när de plötsligt dyker upp för att göra en bra klinisk bedömning och utvärdera det lämpligaste behandlingsalternativet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.