Allt du behöver veta om leverfläckar hos barn

Vill du lära dig mer om utseende, storlek, färg och förändring av leverfläckar hos barn? Informationen i dagens artikel hjälper dig att identifiera förändringar.
Allt du behöver veta om leverfläckar hos barn

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt för föräldrarna att känna till olika typer och varningstecken gällande leverfläckar hos barn.

Leverfläckar är små fläckar som kan variera i färg och som oftast har en rund eller oval form. Vetenskapligt känt som Melanocytic nevus, och kan förekomma på alla delar av kroppen.

Det är viktigt att alltid behandla leverfläckar med omtanke. Trots att de är ofarliga tumörer behöver de fortfarande särskild behandling. Och såklart kommer frågan: Vilken speciell vård kräver leverfläckar hos barn?

Leverfläckar, eller nevi, är vanligast bland individer med blek hud. Men människor med vilken hudton som helst kan uppleva dessa fläckar på huden. Därför är det viktigt att veta vad de är och hur man tar hand om dem. Det är också viktigt att känna till deras typ och form.

Vad är leverfläckar?

Som vi nämnde ovan är leverfläckar egentligen ofarliga tumörer. Med andra ord är det vävnadsförändringar som leder till tillväxt av klumpar eller förändringar i hudens färg.

Alla kan ha leverfläckar, även de med den mörkaste huden. Det är dock sant att de med blekare hud har mest leverfläckar på huden.

I genomsnitt kan en individ i vuxen ålder ha cirka 20 leverfläckar. Barn kan presentera minst hälften av detta antal. Mängden leverfläckar som ett barn har kan öka och minska över tid.

De viktigaste egenskaperna bland leverfläckar hos barn

En av de viktigaste egenskaperna hos leverfläckar är att de är asymptomatiska. Med andra ord bör de inte klia, svida eller läcka vätska.

Den andra egenskapen som de har gemensamt är deras färg. I allmänhet är de bruna, men deras exakta ton kan variera. I ett mindre antal fall kan de vara röda (så kallade hemangiom) eller till och med blåa.

Identifiera leverfläckar

När det kommer till deras form tenderar de att vara cirkulära eller ovala. De kan vara plana och mycket små (ca 5 mm). Samtidigt kan de vara stora (8 till 10 mm) och ojämna i sin konsistens.

Vad är melanom?

Den här delen är extremt viktig. Termen “melanom” uppkommer ofta när man talar om leverfläckar hos både barn och vuxna. Melanom refererar till hudcancer, som råkar vara en av de vanligaste sjukdomarna i världen.

Deras samhörighet med leverfläckar är att de ser likadana ut för blotta ögat till en början. Senare sticker de ut eftersom deras form och färg blir mer ojämn. Detta sker oftast inte i allmänhet med friska leverfläckar.

Leverfläckar är vävnadsförändringar som leder till tillväxt av klumpar eller förändringar i hudens färg.

Finns det ett sätt att förhindra framträdandet av leverfläckar hos barn?

Det är klart att vissa barn är mer benägna att ha och utveckla nya leverfläckar beroende på hudtyp. Men andra faktorer spelar också roll.

Till exempel tror experter att frekvent och långvarig exponering för solstrålar kan leda till uppkomsten av nevi.

I det fallet bör vi skydda våra barn mot solexponering, speciellt mellan timmarna 11.00 och 15.00. Var noga med att alltid applicera en tillräcklig mängd solskyddsmedel samt undvika långvarig exponering för solen.

Dessa åtgärder minskar sannolikheten för framträdandet eller tillväxten av leverfläckar hos barn med 5%. Det kommer också att förhindra framträdandet av fräknar på huden.

Leverfläckar på hud

Vilka typer av leverfläckar kan tas bort?

Som vi nämnde ovan är godartade tumörer harmlösa. De utgör inte fysiskt obehag i sig.

Men vissa människor känner att leverfläckar är ett estetiskt problem. Av den anledningen kan de fråga en hudläkare om borttagning av leverfläckar.

När det gäller leverfläckar hos barn är det bäst att inte röra dem alls. Om de stör ditt barn, kliar, gör ont eller börjar rodna, bör du prata med din barnläkare. En läkare kommer kunna avgöra vad som är rätt behandling för ditt barns specifika fall.

Nu när du vet mer om egenskaperna hos leverfläckar kan du vara mer uppmärksam på deras förekomst hos barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.