Symptom på glutenintolerans hos barn
Symptomen på glutenintolerans kan vara magproblem eller ta sig andra uttryck. De varierar beroende på ålder och är inte desamma för alla barn. Det är viktigt att känna till symptomen för att göra en korrekt diagnos så tidigt som möjligt. På grund av detta vill vi gå igenom de olika symptomen som kan hjälpa dig att veta om ditt barn är glutenintolerant.
Glutenintolerans hos barn
Glutenintolerans eller celiaki är en immunreaktion mot gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. Med tiden skadar denna reaktion slemhinnan i tunntarmen och förhindrar absorption av vissa näringsämnen.
Hos barn uppstår vanligtvis gastrointestinala symptom mellan 6 och 24 månaders ålder, då gluten introduceras i kosten. De mest typiska symptomen är illamående, kräkningar, diarré, låg vikt och tillväxtproblem, bland andra. Vi tittar nu på dessa symptom mer i detalj.
Symptom relaterade till matsmältningen
Det kanske viktigaste beviset som kan visa att ett barn är glutenintolerant har att göra med matsmältningssystemet. Här är några av de vanligaste symptomen i detta avseende:
- Ofta uppsvälld mage
- Illamående som slutar med kräkningar
- Avföringen, förutom att vara illaluktande, har även en vitaktig färg
- Ofta förstoppning eller diarré
- Barnet klagar över att han eller hon känner sig uppblåst i magen
- Barnet kommer också att klaga på magknip
- Ditt barn har en brist på aptit
Symptom relaterade till tillväxten
Andra symptom som kan visa att barn är glutenintoleranta är när de inte växer lika snabbt som andra barn i samma ålder, både i höjd och vikt.
Hos barn under två år kan progressiv muskelatrofi uppstå och om barn får diagnosen när de är över två år kan de gå in i puberteten senare än andra barn.
Symptom som påverkar beteendet
Förutom de fysiska symptomen finns det också tecken i barns beteende att de kan vara glutenintoleranta. Dessa kan vara:
- Plötsliga förändringar i humöret
- Irritabilitet
- Hyperaktivitet
- Apati
- Dyslexi
- Autism
Andra manifestationer av glutenintolerans hos barn
Anemi
Detta är det vanligaste symptomet hos personer med celiaki. Detta inträffar på grund av skador på tarmen, vilket gör att den inte tar upp näringsämnen vilket leder till en brist på vissa ämnen.
Järn är den vanligaste bristen. Dock uppstår även kalcium-, D-vitamin- och kaliumbrister, och detta leder till en lägre bentäthet.
Herpetiformis dermatit, eller hudceliaki
Herpetiformis dermatit är manifestationen av celiaki på huden. Detta är en hudsjukdom som orsakar klåda och blåsor, och som härrör från tarmens glutenintolerans. Utslagen förekommer vanligtvis på armbågar, knän, överkropp, hårbotten och skinkor.
Vanligtvis är herpetiformis dermatit kopplad till förändringar som är identiska med förändringar av celiaki i tunntarmsväggarna, men denna dermatit ger inte alltid uppenbara symptom på matsmältningen.
Förkylningsblåsor
Förkylningsblåsor är ett ganska frekvent, men inte välkänt, symptom på glutenintolerans. De består av cirkelformade skador som har svag svullnad och vanligtvis uppträder i tandköttet, på insidan av kinderna och under tungan.
Grupper med risk för glutenintolerans
Även om alla barn kan drabbas av denna intolerans finns det vissa riskgrupper, till exempel:
- Individer som har en direkt släkting med celiaki
- Barn med typ 1-diabetes
- Barn med Downs syndrom
- Sjukdomen drabbar kaukasiska individer mer än någon annan grupp. Det är också vanligare hos kvinnor än hos män och är ärftligt.
- Glutenintolerans är 5 gånger vanligare hos barn än hos vuxna. För närvarande är det inte möjligt att förhindra sjukdomen och den enda behandlingen är att ta bort gluten från barnets kost.
Om ditt barn har ett eller flera av dessa symptom bör du ta honom eller henne till läkaren för en diagnos. Om diagnosen är positiv kommer en nutritionist att ge dig riktlinjer för hur du kan hålla en glutenfri diet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Leonard MM., Sapone A., Catassi C., Fasano A., Celiac disease and nonceliac gluten sensitivity: a review. JAMA, 2017. 318 (7): 647-656.
- Ahlawat, Rajni, Toba Weinstein, and Michael J. Pettei. (2017). “Vitamin D in pediatric gastrointestinal disease.” Current opinion in pediatrics 29.1 (2017): 122-127.
- Sharr, Christianne, et al. (2016). “Detecting celiac disease in patients with Down syndrome.” American Journal of Medical Genetics Part A 170.12: 3098-3105.