Hur du kan förhindra spridning av ögoninflammation

Ögoninflammation är smittsamt. Lär dig hur du kan förhindra det från att spridas.
Hur du kan förhindra spridning av ögoninflammation

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Idag lär vi dig att känna igen symtomen på konjunktivit och ger dig några tips på hur du kan förhindra spridning av ögoninflammation.

Konjunktivit, allmänt känt som ögoninflammation, är en mycket smittsam infektion. Om du har en nyfödd bebis som fortfarande ammar minst var tredje timme undrar du nog hur du kan förhindra att den blir smittad.

Hur man förhindrar spridning av ögoninflammation:

Konjunktivit kan drabba alla oavsett deras ålder. Om du är smittad och har en liten bebis, måste du vara extra försiktig och vidta extrema åtgärder när det gäller hygien.

Detta gäller speciellt när du hanterar ditt barns tillhörigheter eller själv håller i ditt barn. Eftersom ditt barn är så beroende av dig, har det en större risk att bli utsatt för bakterier som orsakar ögoninflammation.

Att tvätta händerna är den första försiktighetsåtgärd du behöver tänka på.

Handtvättning är säkerligen en aktivitet som du redan utför med vana, men det är ännu viktigare att vara noggrann med det när det kommer till ögoninflammation.

Du bör tvätta händerna oftare och grundligare med mycket tvål och vatten.

Person som tvättar händerna under vattenkranen.

Kom ihåg att du även måste tvätta under dina naglar. För att göra det använder du en mjuk nagelborste som kommer in i utrymmet mellan naglarna och huden på fingrarna.

Resten av familjen bör även undvika att använda samma handduk som personen med ögoninflammation. Även om ni brukar dela samma handduk i vanliga fall bör varje familjemedlem ha sin egen handduk när någon i huset har konjunktivit .

Efter att du har tvättat händerna är det viktigt att du använder någon form av fuktgivande kräm. Eftersom du kommer tvätta dina händer så ofta under den här perioden kan din hud lätt bli torr och börja spricka.

Tyvärr kan de små sprickorna utgöra en grogrund för baciller och bakterier. Så för att förhindra det bör du hålla din hud återfuktad.

Andra vanor för att förhindra spridning av ögoninflammation

Konjunktivit kan vara antingen bakteriell eller viral. Hur som helst är det viktigt att veta att baciller och bakterier som orsakar ögoninflammation inte bara finns runt ögonen.

De kan också vara på dina kläder, ögon, händer och allt som du berör. Därför är det viktigt att du utökar dina försiktighetsåtgärder till andra områden för att hålla dina barn borta från infektionen.

Nedan följer en lista med tips som hjälper dig att förhindra smittspridning till andra familjemedlemmar i ditt hem:

  • Använd rena kläder och byt ofta. Lägg dina smutsiga kläder direkt i tvättkorgen.
  • Tvätta ditt ansikte och hals. När du tvättar händerna bör du även tvätta hela vägen upp till armbågarna.
  • Använd inte smink. Användning av kosmetika kan orsaka mer irritation. Dessutom kan du sprida bakterierna till ditt smink, bara för att återinfektera  dig själv i framtiden.
  • Tvätta dina bröst och byt kläderna innan du ammar din bebis.
  • Du kan inte styra allt, men gör allt du kan för att förhindra att ögoninflammation sprids till din bebis. Vi vet att detta kräver en stor uppoffring och uppmärksamhet på detaljer. Men kom ihåg att du gör det för att skydda din bebis och resten av din familj.
Kvinna droppar ögondroppar i ögat.

Håll bacillerna borta

  • Byt dina sängkläder ofta.
  • Om du använder kontaktlinser är det bättre att använda glasögon för stunden tills infektionen är borta. Självklart bör du tvätta dem ofta.
  • Torka inte dina ögon med samma handduk fler än en gång. Även om handduken ser ren ut är den troligen kontaminerad med baciller eller bakterier. När du behöver torka dina ögon ska du använda lite hushållspapper.
  • Gnugga inte dina ögon. Även om du upplever mycket klåda så kommer gnuggande av dina ögon bara att förlänga inflammation.

“Om du är smittad och har en liten bebis måste du vara försiktig och ta extrema åtgärder när det gäller din hygien. Detta gäller särskilt när du hanterar ditt barns tillhörigheter eller håller i din bebis. “

Symtom på ögoninflammation

Konjunktivit är en rodnad och inflammation i bindhinnan. Bindhinnan är det yttre membranet som täcker den vita delen av ögonen. De mest uppenbara symtomen är kliande, suddig syn, klibbig avsöndring och vattniga ögon.

Dessa symtom gör ögoninflammation väldigt lätt att känna igen.

Därför bör du se en läkare om du märker att du eller någon familjemedlem börjar börja uppleva dessa symptom. Vänta inte på att symptomen går bort på egen hand.

Dessutom bör du inte självmedicinera eller tillämpa huskurer utan att först ha rådgjort med en specialist. Det första du bör göra är att se en ögonläkare som kan ordinera rätt behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.