Varför är handtvätt viktigt när du hanterar bebisar?

Varför är handtvätt viktigt när du hanterar bebisar?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett stort antal nyfödda barn smittas av sjukdomar från vuxna på grund av brist på god hygien hos dem som hanterar barn. Det verkar trivialt, men det är det absolut inte. En bebis är en väldigt ömtålig varelse. Eventuella sjukdomar, oavsett hur milda de kan vara för en vuxen, kan bli livshotande för en nyfödd. I ljuset av detta bör alla försiktighetsåtgärder vidtas, och handtvätt är av yttersta vikt.

Betydelsen av handtvätt

Att något som är så enkelt som att tvätta händerna innan du tar upp din bebis kan rädda liv kan vara svårt att förstå. Handtvätt är en försiktighetsåtgärd som alla vuxna bör vidta innan de vidrör en bebis. Det finns en del allvarliga sjukdomar som kan vara smittsamma. Samtidigt finns det sjukdomar som är milda för vuxna, som magkatarr eller en förkylning, som kan vara dödliga för en nyfödd bebis.

Under de första månaderna av barns liv är det särskilt viktigt att hålla händerna rena hela tiden för att undvika att sprida sjukdomar till de små. Bebisar är mycket mer sårbara och kan lätt bli sjuka. Med deras svaga immunförsvar kan en snabb och lycklig återhämtning vara mycket komplicerad och kräver ofta omedelbar sjukhusvistelse.

Handtvätt med tvål

Hur och när du ska tvätta händerna

Du bör tvätta händerna varje gång du vill ta upp bebisen. Handtvätt är särskilt viktigt innan du matar den, efter blöjbyten samt efter att du har rört näsan eller munnen (till exempel efter att ha nyst eller snutit dig). Tvätta händerna med tålamod. Använd tvål och vatten för de är viktiga för att förebygga att bakterier sprids.

Det kan bli tröttsamt, men du bör alltid be andra att göra detsamma innan de interagerar med din bebis. Äldre syskon, mor- och farföräldrar, mostrar, fastrar, morbröder, farbröder och alla andra personer som berör ditt barn under de första månaderna i livet ska ha rena händer. Om någon är sjuk med någon virus- eller bakterieinfektion, är handtvätt ännu viktigare.

Den bästa medicinen för en rädd bebis är en moders mjuka beröring.

-Okänd-

Faktum är att om någon har en virusinfektion eller någon annan virussjukdom, så är det bättre att denne inte rör barnet överhuvudtaget. Ju färre möjligheter att sprida sjukdom till barnet, desto bättre. Det kan innebära att man inte går nära barnet under flera dagar medan man är sjuk. Bättre att vara på den säkra sidan när det står så mycket på spel.

Du bör inte känna dig generad eller obekväm när du ber mor- och farföräldrar eller andra besökare att inte röra vid din bebis om händerna är smutsiga, och de inte har någonstans att tvätta händerna på för tillfället, eller om de har något virus. De bör vara förstående eftersom barnets hälsa och välbefinnande står på spel. Må inte dåligt för det. Om du behöver befästa gränserna så att din bebis inte blir sjuk, gör det.

Gnuggar handflatorna mot varandra

Vi kan alla sprida bakterier

Även om vi inte är sjuka med ett virus, kan vi alla fortfarande sprida bakterier. Vi tillbringar hela dagen med att röra vid saker som har berörts av andra, så vi kan inte vara helt säkra på om våra händer är helt rena eller inte. Därför är handtvätt vårt bästa kort för att skydda hälsan hos det nyfödda barnet.

För de tillfällen då du av någon anledning inte har tillgång till tvål och vatten, är det alltid en bra idé att ha en flaska handsprit i väskan. Handsprit desinficerar dina händer utan att du behöver använda tvål och vatten. Det är ett säkert alternativ, särskilt när du är ute och om du stöter på någon som vill röra din lilla bebis.

Som du kan se måste extrem försiktighet vidtas för att skydda ditt barn från andra människors bakterier. Att hålla händerna väldigt rena är viktigt, och alla runt omkring dig bör tänka på det om de vill röra vid din bebis. Barn är sårbara och vi måste alla arbeta tillsammans för att hålla dem säkra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.