Fem viktiga hälso- och hygientips för bebisar

Bebisar kräver speciell hygienvård för att vara så hälsosamma som möjligt. Missa inte dessa hälsotips om du vill veta hur du tar hand om dem korrekt.
Fem viktiga hälso- och hygientips för bebisar

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barnens hygien och hälsa samt rätt mat är väsentligt för deras välbefinnande. Föräldrar måste vara väldigt alerta, välinformerade och följa professionella råd, och därför delar vi här med oss av fem viktiga hälso- och hygientips för bebisar.

Även om barnläkaren ger dig en omfattande lista med nödvändig information om barnets hälsa och hygien så kan du känna dig lite rädd och förbryllad när det är dags att omsätta dem i praktiken med tanke på hur skör din nyfödda bebis faktiskt är.

För att förenkla dessa uppgifter för föräldrarna så delar vi med oss av en lista med enkla och grundläggande hygientips för bebisar som är enkla att tillämpa.

Fem hälso- och hygientips för bebisar

Det första rådet om barnets hygien och hälsa riktar sig faktiskt till föräldrarnas hygien. Det är viktigt att föräldrarna har rena händer innan de rör vid barnet. Detsamma gäller när de matar barnet eller byter om på det.

Detta beror på att nyfödda och små barn har dåligt immunförsvar under sitt första år av livet. Om vi inte tar de nödvändiga åtgärderna kan vi vara de som skadar deras hälsa.

Det är viktigt att veta att varje del av barnets kropp kräver särskild uppmärksamhet. Nedan så beskriver vi vart och ett av dessa hygientips för bebisar.

1. Vård av bebisens hud

Bebisars hud är mycket känslig. Använd alltid speciella babyprodukter, många av dem innehåller ingen tvål just för att undvika slipande av huden. Du bör rengöra vecken på huden, bröstet, armarna, benen och skinkorna med särskild omsorg.

När du tvättar huvudet på barnet så bör du använda en liten mängd barnschampo. Var försiktig så att det inte kommer i ögonen. Det är mycket viktigt att du noggrant sköljer bort eventuell kvarstående tvål och schampo från dess kropp.

bebis badar

När du är klar med badet av barnet i badbaljan, se till att torka det väl, applicera en fuktkräm och undvik att använda parfymer på dess hud och hår.

Detta kan orsaka irritationer eller till och med luktobehag. Om du ändå vill göra det så se till att sprida parfymen på kläderna, inte på huden.

2. Blöjbyte i tid – ett grundläggande hygientips för bebisar

Rengöring av bebisens stjärt bidrar till hans eller hennes välbefinnande. Det området är utsatt för irritationer på grund av fuktigheten som uppstår med blöjanvändning och tarmrörelser.

Ett av de viktigaste tipsen för att undvika irritation är att försöka minska användningen av våta handdukar så mycket som möjligt med hjälp av svampar med varmt vatten. Om det inte finns någon irritation, fortsätt att tvätta området.

När det gäller tjejer bör vi alltid torka från framsidan till baksidan för att undvika att de får avföring i sina vaginor. Det är också mycket viktigt att rengöra den vaginala delen väl.

3. Rengöring av öronen

I motsats till vad många föräldrar tror är en av dem viktigaste sakerna när det kommer till öronhygien att undvika att använda bomullspinnar.

Det är viktigt att torka fukten på utsidan av örat efter badet. Att då använda bomullspinnar kan leda till att man knuffar in smutsen djupare i örat. På så vis skapas infektioner och ploppar.

Det är viktigt att föräldrarna har rena händer innan de rör vid barnet.

4. Nagelvård

Uppenbart så har barn ömtåliga händer. Därför kan nagelklippning göra dig nervös.

Om så är fallet så rekommenderar vi att du skaffar en nagelfil som inte är för sträv som du använder för att reducera naglarnas storlek försiktigt. Ge dem en rak form och behåll en lämplig längd.

5. Navelrengöring

Resterna av nagelsträngen som hänger från naveln faller vanligtvis av före den första månaden av spädbarnets liv. För korrekt läkning rekommenderas det att rengöra området två gånger om dagen med hjälp av kompress eller bomullstuss som blöts i låghaltig alkohol.

De viktigaste tipsen för det här området är: var försiktig när du byter blöja. Låt också död hud falla av naturligt utan att försöka tvinga av den eller ta bort den.

Även om dessa grundläggande tips för barnens hälsa och hygien kan verka utmanande och krävande i början så kommer de att bli en rutin som kräver lite ansträngning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.