Konjunktivit hos spädbarn: Orsaker, symtom och behandling

I den här artikeln delar vi med oss av allt du behöver veta om konjunktivit hos spädbarn och äldre barn, för att hjälpa dig lösa problemet snabbt och effektivt.
Konjunktivit hos spädbarn: Orsaker, symtom och behandling

Senaste uppdateringen: 23 april, 2020

Konjunktivit förekommer ofta hos äldre barn, men kan även drabba spädbarn. Det är inget annat än en inflammation i ögats bindhinna. Bindhinnan är membranet som täcker ögonvitorna och den inre delen av ögonlocken. Det är genomskinligt och därför omöjligt att se med blotta ögat.

Symtom på konjunktivit hos spädbarn

 • Konstant tårflöde.
 • Ljuskänslighet.
 • Mer ögonsekretion än vanligt.
 • Uppkomst av vita, gula eller grönaktiga ögonsekret.
 • Ögoninflammation, särskilt runt ögonvitorna och ögonlocken. Det kan vara svårt för föräldrar att avgöra exakt vilken del av deras barns öga som är inflammerad. Det som dock är uppenbart är den allmänna inflammationen.
 • Röda ögon. Ögonvitorna och ögonens nedre kanter blir röda. Detta kan uppstå i ett öga eller i båda.
 • Klåda eller känslan av att ha sand eller “någonting” i ögonen. Eftersom nyfödda fortfarande inte kan kommunicera vad de känner bör man observera om barnet ständigt försöker klia sig i ögonen.

Det är viktigt att gå till barnläkaren så snart ett eller flera av ovan nämnda symtom märks.

Typer av konjunktivit hos spädbarn

Konjunktivit kan klassificeras efter dess ursprung. Det kan också klassificeras efter barnets ålder, eftersom egenskaper och behandlingsmetoder kan variera.

Kemisk konjunktivit

Detta kan orsakas av ögondropparna som ges till barnet vid födseln. Dropparna appliceras för att förhindra bakteriella infektioner. Kemisk konjunktivit är vanligtvis ganska mild. Ögonens inflammation och rodnad försvinner vanligtvis efter cirka 36 timmar. Det kräver ingen medicinsk behandling.

Konjunktivit på grund av gonokocker

Detta är också känt som gonokockkonjunktivit. Det orsakas av gonorrébakterier, och överförs till barnet när det passerar genom födelseskanalen. Om mamman har gonorré är barnet benäget att drabbas av konjunktivit på grund av gonokockerna.

Konjunktivit på grund av klamydia

Detta är också känt som inklusionskonjunktivit. Det kan också överföras genom födelsekanalen. Symtom som inflammation, rodnad och ögonsekret förekommer vanligtvis 5 dagar efter födseln. Det kan behandlas med orala antibiotika.

Bakteriell konjunktivit

Flera olika typer av bakterier kan orsaka konjunktivit hos spädbarn och barn. Behandlingen beror på den specifika typen av bakterier som orsakar den.

De vanligaste symtomen är svullna ögon och gulaktiga sekret som får ögonlocken att klibba ihop. Den bästa behandlingen mot bakteriell konjunktivit är antibiotiska droppar eller krämer.

Läkare rekommenderar också att man rengör ögonen med varma kompresser. När du rengör ditt barns ögon ska du vidta alla tänkbara hygieniska åtgärder.

Vanliga orsaker till konjunktivit hos spädbarn och barn

 • Blockerad tårkanal. Många spädbarn föds med en eller två blockerade tårkanaler. Symtomen förväxlas ofta med symtomen vid konjunktivit. Efter några dagar kan barnets öga smittas på grund av brist på smörjning. Barnläkare utför ofta en speciell typ av massage för att behandla detta. I de svåraste fallen kan en enkel kirurgisk procedur utföras.
 • Bakterier. De når lätt ögat eftersom de lever på huden runt ögat. De vanligast förekommande bakterierna inkluderar: stafylokocker, streptokocker och Haemophilusbakterier.
 • Virus. Virus är de vanligaste orsakerna till konjunktivit.
 • Allergier. Allergier på grund av damm, pollen, rök eller något annat kan orsaka konjunktivit.
 • Kontakt med irriterande ämnen. Alla främmande ämnen kan orsaka ögonirritation. Det kan till exempel bero på krämer, klor från simbassänger, parfym eller något annat ämne som kommer i kontakt med barnets ögon.

Vad man ska göra när man konfronteras med konjunktivit

Det första du bör göra är att kontakta din barnläkare som bedömer om barnet behöver antibiotika eller antihistaminer, beroende på konjunktivitens ursprung. Det är också viktigt att undvika hemgjorda behandlingar utan att först kontakta din läkare.

För att undvika smitta bör alla som ansvarar för att ta hand om barnet tvätta händerna noggrant innan och efter att ha varit i kontakt med barnets ögon.

Viral och bakteriell konjunktivit är mycket smittsam. Dessa åtgärder hjälper också till att skydda de andra barnen hemma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.