Invagination hos barn: Symptom, orsaker och behandling

Invagination är den vanligaste formen av tarmobstruktion hos barn. Det är otroligt viktigt att behandla det i tid.
Invagination hos barn: Symptom, orsaker och behandling
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2020

Invagination är ett tillstånd som mest förekommer hos barn mellan 3 månaders och 3 års ålder. Det är en medicinskt akut situation som kännetecknas av en tarmobstruktion. Denna obstruktion uppträder när en del av tarmen viker sig.

Vanligast är att det är tjocktarmen, tunntarmen eller en sektion mellan dessa två organ är involverade.

Tidig behandling är nyckeln till att undvika komplikationer. Därför kan det vara livsviktigt att informera sig om tillståndet.

Symptom på invagination

De första symptomen på invagination hos barn är plötslig och hög gråt. Först kan smärtan uppstå i form av övergående magkramper. Kramperna blir mer smärtsamma vid varje tillfälle, och varje episod varar längre och längre.

Medan symptomen kan variera från fall till fall är vanliga tecken på detta tillstånd följande:

  • Böjer på knäna: Barnet drar upp knäna till bröstet medan han eller hon vrider sig och gråter.
  • Blodig avföring med en slemliknande konsistens som liknar sylt eller gelatin.
  • Feber, slöhet, blekhet, kräkningar, uttorkning, svettningar etc.
  • Vid vissa tillfällen kan du märka en utbuktning eller uppblåsthet i bukregionen.

Så snart du ser några av dessa symtom ska du ta ditt barn till doktorn eller bvc för en grundlig undersökning. Detta kommer sannolikt att omfatta röntgen, ultraljud och tjocktarmsröntgen med kontrastmedel. Behandling inom 24 timmar resulterar vanligtvis i ett lyckligt slut med en helt återställd patient.

Tarminvagination: baby med magknip

Olika sätt att behandla invagination hos barn

När en läkare har gjort sin utvärdering kommer han eller hon att välja en behandlingsmetod. Det första steget involverar administrering av intravenösa vätskor via dropp för att förhindra uttorkning. Efter detta kan behandlingen innefatta följande:

Lavemang

Många läkare väljer att påbörja behandlingar med bariumlavemang. Det innebär att man placerar ett litet rör i barnets rektum för att införa luft. Målet är att luften ska återställa tarmarna. I händelse av infektion kan emellertid metoden vara ineffektiv.

Kirurgiskt ingrepp

Om barnets hälsa är för dålig för andra procedurer kan läkaren besluta sig för att en operation är nödvändig. Förfarandet innefattar ett snitt i buken. Kirurgen för in luft i det drabbade området för att rätta ut vävnaden igen. I de fall då det förekommer död vävnad kommer kirurgen att ta bort den och sy ihop den omgivande vävnaden.

Det är viktigt att påpeka att invagination hos barn försätter barnets liv i fara. Därför är det viktigt att du söker läkarvård så snart de första symptomen uppträder. På så vis ökar du chanserna för en effektiv behandling och snabb återhämtning.

“Så snart du ser några av dessa symptom måste du ta ditt barn till doktorn eller bvc för en grundlig undersökning.”

Vad orsakar invagination hos barn?

Invagination hos barn kan vara resultatet av okända orsaker, men virala sjukdomar, polyper och inflammerade lymfkörtlar i bukhålan kan vara riskfaktorer.

Tillståndet kan förekomma i alla åldrar. Flertalet fall förekommer dock hos små barn. Dessutom är problemet något vanligare bland pojkar och män.

Tarminvagination: barn med magknip

Vad är konsekvenserna av invagination hos barn?

Invagination hos barn uppstår eftersom tarmen viker sig. Det kan få följande konsekvenser:

  • Irritation och inflammation.
  • Minskad blodtillförsel, vilket leder till död vävnad.
  • Maten kan inte passera genom kroppen.
  • Kraftiga blödningar.
  • Perforering som kan leda till infektion, uttorkning och chock.

När tillståndet inte behandlas i tid kan resultatet vara dödligt. Invagination har dessutom en tendens att komma tillbaka flera gånger. Därför är det viktigt att vara kontinuerligt uppmärksam på problemet.

Sammanfattningsvis uppstår invagination hos barn när en del av tarmen glider in i den intilliggande delen. Det leder till symptom som kräver omedelbar medicinsk vård. Riskerna för att drabbas ökar med förekomsten av tidigare episoder eller andra fall i familjen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.