Allt du behöver veta om Perthes sjukdom
Perthes sjukdom, som vi också kallar Legg-Calvé-Perthes sjukdom, är ett tillstånd som drabbar barns höftleder.
Perthes sjukdom kan visa sig i åldern 3-12 år, och är mycket vanligare hos pojkar. Faktum är att 80% av de fall man har studerat har varit hos pojkar.
Dessutom kan skadan i 1 av 10 fall finnas i båda sidorna av höften. Men de uppstår ändå inte samtidigt.
Den drabbade delen är övre delen av lårbenet, eller höftledskulan. Beroende på när skadan uppstår och hur kroppen reagerar är det en sjukdom som kan få följder (men troligtvis inte).
Om sjukdomen uppstår efter 8 års ålder kan den leda till missbildningar eller artros.
Vad orsakar Perthes sjukdom?
Man är fortfarande inte säker på orsakerna, men man har kunnat koppla sjukdomen till vissa faktorer:
- Om man lidit av en tidigare synovit. Många påstår att detta är den främsta orsaken. Det har att göra med det intraartikulära trycket som uppstår. Till skillnad från övergående synovit kan detta hålla i sig länge.
- Små, upprepade skador i området. Sporter där det förekommer mer våld skulle kanske kunna förklara varför det är mer vanligt hos pojkar än flickor.
- Skillnader i kroppsbyggnad. Dessa är relaterade till längd, vikt och mognad när det handlar om bentäthet. Detta är en av de starkaste teorierna angående orsaker till Perthes sjukdom.
- Genetiska faktorer. Bristen på bevis för detta gör det till en mindre trolig orsak.
- Miljöfaktorer. De flesta fallen hittar man hos barn med näringsbrister. Sjukdomen finns också oftare i familjer med rökare.
Allt detta gör Perthes sjukdom nästan omöjlig att förebygga. Man kan bara behandla den när den väl är upptäckt.
Symptom på Perthes sjukdom
En doktor kan ställa diagnos på sjukdomen utgående från följande symptom:
- Inflammation i det drabbade området.
- Smärta, vanligen lätt, som känns i ljumske, knä eller lår.
- Lätt svaghet vid uttröttning, speciellt nattetid.
- Minskad rörlighet i höfterna.
Men det är dock inte en sjukdom med tydliga och uppenbara symptom. Vanligtvis har Perthes sjukdom redan utvecklat sig när man får diagnosen. Dess framskridning och återhämtningsperiod är därmed redan given.
Så kan du behandla Perthes sjukdom
På samma sätt som för andra sjukdomar har man specifika mål för att behandla Perthes sjukdom, som t.ex. att minska smärtan, bibehålla rörligheten, skydda skelettet och behandla eventuella andra problem.
Efter att ha gjort en röntgen eller magnetröntgen kan en läkare redogöra för vilka restriktioner man bör följa.
Den första är vanligen att avstå från intensiv fysisk aktivitet. Detta syftar till att undvika slag eller plötsliga rörelser som kan förvärra smärtan.
“Beroende på när sjukdomen uppstår och hur kroppen reagerar är det en sjukdom som kan få konsekvenser (men troligen inte).”
Sedan kommer läkaren att ge smärtlindring i form av smärtstillande och antiinflammatoriska medel.
I de fall där smärtan är så intensiv att adduktormusklerna drar ihop sig kan man behöva ta till ytterligare åtgärder.
Ibland kan barnet behöva åka till sjukhuset. Där kan man placera ett sorts dragsystem som håller benen separerade och dessutom ge patienten muskelavslappnande medicin. Man kan också göra detta genom fysioterapi.
Är det nödvändigt med kirurgiska ingrepp?
I vissa fall kan en patient behöva opereras. Detta beror på två faktorer:
- Det berörda området i höften
- Barnets återhämtningsförmåga
Om sjukdomen påverkar den laterala tredjedelen av lårbenshuvudet kan man välja att göra en operation för att reparera den mekaniska defekten. Detta kommer att hjälpa barnet att återhämta sig.
Det är denna del av höften som stöder en stor del av barnets kroppsvikt. Om den deformeras kan konsekvenserna därmed bli allvarliga.
Trots att den är otrevlig finns det ännu inget botemedel för Perthes sjukdom. Därför är det viktigt att söka hjälp direkt. Rätt behandling kan förhindra att barnet får problem med rörligheten i framtiden.
Det bästa du kan göra är därför att konsultera en läkare innan något av de andra symtomen uppstår.