Pigluxation: Smärta i armbågen hos barn
Armbågsluxation eller pigluxation är när armbågsleden förskjuts eller hamnar snett. Det händer vanligtvis om ett barn snubblar medan det håller en vuxen i handen eller om man drar i armen. Det är ofarligt och ger inga bestående besvär, men är smärtsamt. Vi berättar här allt du behöver veta om denna smärta i armbågen hos barn.
Smärta i armbågen hos barn
Pigluxation är en vanlig skada bland små barn från att de lär sig att gå (runt ett år) fram tills runt fyra år. Vanligtvis beror det på ett hårt ryck i armen.
Det är ovanligt att barn över 5 år drabbas eftersom deras leder är mycket starkare. I grund och botten är tillståndet ett resultat av att ett ben i armbågen hamnar snett, närmare bestämt strålbenet i underarmen. Det innebär inte att benet har hamnat helt ur led och är inte farligt.
Barnet vill dock förmodligen inte röra armen, då all rörelse gör ont i det drabbade benet.
Tendensen är större att skadan drabbar barnets vänstra arm. Det beror förmodligen på att de flesta vårdgivare är högerhänta. Till följd av smärtan vägrar barnet att flytta sin arm och håller den nära kroppen. Kanske stödjer barnet underarmen på buken med en liten böj i armbågen.
När barnet har undersökts kommer sjuksköterskan eller läkaren att sätta armbågen tillbaka på plats igen. Skadan har inte några långsiktiga bieffekter för barnet.
Vilka är symptomen på pigluxation?
Normalt håller ligamenten benet på plats, men ett plötslig fall eller ryck kan sträcka ligamentet för mycket så att benet delvis glider ut. I de flesta fall gråter barn med armbågsluxation omedelbart efter rycket. Det är också troligt att de inte vill använda den drabbade armen alls.
Därför bör du, om du tror att ditt barn har drabbats, söka omedelbar medicinsk behandling. Du kan till exempel besöka jourdoktorn, eller besöka akutavdelningen på ett sjukhus.
Glöm inte att ju längre tid benet är felplacerat, desto svårare blir det att lägga tillbaka det på plats. Det kommer också att ta ditt barn längre att återhämta sig helt. Tyvärr är det smärtsamt att flytta tillbaka benet, men det varar bara ett kort ögonblick.
Om det av någon anledning är svårt att flytta tillbaka benet eller om ditt barn fortfarande inte använder den skadade armen bör ni ta en röntgenbild för att kontrollera om det finns eventuella andra skador, eftersom det också kan vara en fraktur.
Vilka försiktighetsåtgärder kan familjer ta hemma?
När läkaren behandlat luxationen kan barnet återuppta normala aktiviteter. Dock är det möjligt att barnet kan behöva ta smärtstillande medel i en eller två dagar om armbågen förblir delvis förskjuten under en längre tid. Följ de rekommendationer som sjuksköterskan eller läkaren ger för att gradvis lindra smärtan.
Om ditt barn fortfarande inte har återställt sin arm följande dag bör du återvända till läkaren, som då kan omvärdera armen. Kom ihåg att skadan inte kommer att ge några bestående besvär för barnet så länge en läkare behandlar det snabbt och på rätt sätt.
För att undvika denna smärta i armbågen hos barn bör du vara försiktig så att du inte lyfter barnet i armarna eller handlederna. Snarare är det bäst att lyfta ett barn under armhålorna. Det rekommenderas att du lär dig rätt sätt att bära ditt barn och visar andra som regelbundet tar hand om honom eller henne.
Slutligen vill vi påminna om att vissa barn har större benägenhet att drabbas av pigluxation. Det kan till och med hända mer än en gång. Smärta i armbågen kan återkomma flera gånger hos barn med leder som sitter särskilt lösa.
Oroa dig inte för mycket om ditt barn drabbas. Se bara till att barnet får snabb medicinsk hjälp om det händer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Krul, M., van der Wouden, J. C., van Suijlekom-Smit, L. W., & Koes, B. W. (2012). Manipulative interventions for reducing pulled elbow in young children. In M. Krul (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007759
- Aylor, M., Anderson, J. M., Vanderford, P., Halsey, M., Lai, S., & Braner, D. A. V. (2014). Reduction of Pulled Elbow. New England Journal of Medicine, 371(21), e32. https://doi.org/10.1056/NEJMvcm1211809
- McCormack, M. P. (1959, May 9). Pulled Elbow. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.5131.1240-b