7 tips för att lindra ditt barns hosta

7 tips för att lindra ditt barns hosta

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn blir ofta sjuka, så är det bara. Influensa, förkylningar och andra sjukdomar är vardagsmat för de flesta småbarnsfamiljer. Men det gör det inte mindre jobbigt. Så vi ska tipsa om hur du åtminstone kan lindra ditt barns hosta.

Först och främst måste du prata med ditt barns pediatriker, som kan undersöka den lille, ställa en diagnos och sätta upp en behandlingsplan.

Som vi alla vet kan det ta tid att bli fullt frisk igen, men under tiden finns det lugnande huskurer som kan lindra ditt barns hosta och göra förkylningen lite mindre jobbig.

Lindra ditt barns hosta

De flesta föräldrar skulle göra vad som helst för att deras barn inte ska behöva må dåligt. Så här kommer några huskurer du kan testa för att lindra ditt barns hosta:

Barn som gråter.
  • Lök. Vem har inte skurit en lök på mitten och låtit den ligga på nattduksbordet vid en förkylning? Tro det eller ej, men lök vidgar naturligt luftrören, så om du lägger en lök på ditt barns sängbord underlättar det andningen. Du kan också använda eukalyptusblad för att öppna ditt barns luftvägar.
  • Te med ingefära, honung och citron. Inget är bättre än ingefärste för att ta hand om halsen, speciellt i kombination med honung och citron. Citron har antioxidantiska och antibakteriella egenskaper, och honung är antiseptisk. Ingefära öppnar upp ditt barns luftvägar och reglerar kroppstemperaturen.
  • Propolis. Om du vill lindra ditt barns hosta, speciellt om det finns slem, finns det inget bättre än propolis. Det är en naturlig resurs för att motverka bakterier, virus och svamp. Det finns i form av te, droppar och tabletter.
  • Ånga. Det här är en vanlig rekommendation vid influensa och förkylning. Den gamla metoden där man lät barnet luta sig över en gryta med hett vatten med en handduk över huvudet anses inte längre säker; istället kan barnet helt enkelt ta en varm dusch.

Massage

Barn som ligger i sängen med nalle.

Massage ger dig en fantastisk möjlighet att applicera lugnande substanser som lindrar ditt barns hosta, samtidigt som ni får tillfälle att spendera tid ihop. 

Det finns tre olika typer av massage som kan användas för detta syfte:

  • Fotmassage med mentolsalva. Du masserar helt enkelt in en mentolsalva på barnets fotsula innan sängdags. Det hjälper till att öppna luftrören så att ditt barn lättare kan andas.
  • Massera ryggen. Be ditt barn att lägga sig på magen. Värm sedan upp den lilles rygg genom att massera längs ryggraden (från midjan till axlarna). Trumma sedan lätt på barnets revben med dina fingertoppar, alltid i uppåtgående riktning – börja precis under lungorna. Kom ihåg att barnet sedan behöver sitta upp i 2-3 minuter för att rensa halsen.
  • Ångbad följt av att klappa barnet på ryggen. Ett sista tips för att lindra ditt barns hosta är en ångbehandling med ånga från duschen. Klappa ditt barn sedan på ryggen vid lungorna.

Kommer du att testa någon av huskurerna vi har rekommenderat? Känner du till några andra huskurer för att lindra hosta? Dela i så fall med dig av dina tips!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fischer J, Dethlefesen U. Efficacy of cineole in patients suffering from a cute bronchitis: a placebo-controlled double-blind trial. Cough. Noviembre 2013. 9 (1): 25.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.