Dina barn kommer inte alltid vara små, njut av varje minut

Dina barn kommer inte alltid vara små, njut av varje minut
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 augusti, 2018

Barndomen är en fas du måste ta tillvara på, för den passerar i rasande fart. Även om de första månaderna mest handlar om att byta blöjor, koka välling och tvätta kläder kommer snart dagen då du tar dem i handen och följer dem till skolan. Det är då du inser att dina barn inte är så små längre.

När hände det? När växte de plötsligt upp?

Det är då du börjar sakna alla stunder ni delade. Du börjar till och med sakna ögonblicken som brukade överväldiga dig. Tyvärr finns det ingen väg tillbaka.

Barndomen är bara en fas, dina barn kommer inte vara små för alltid

Hur snabbt barn växer

Tillväxt är den biologiska process som kännetecknar barndomen. Under de första åren i livet ökar barns vikt och längd otroligt snabbt.

Under det första året tredubblas barns vikt jämfört med den de hade när de föddes. De växer ca 25 cm, vilket är cirka hälften av deras längd vid födseln.

Denna explosionsartade tillväxt kommer inte inträffa igen senare i livet. Under andra och tredje året växer de ungefär hälften av vad de gjorde året innan.

Efter 4 års ålder börjar barn växa på ett mer stabilt sätt. Tillväxttakten minskar successivt. Det blir en långsam men kontinuerlig process.

Slutligen startar den sista tillväxtfasen vid omkring 12 års ålder. Det är när puberteten börjar och barnen börjar uppleva snabb tillväxt igen.

Den perioden åtföljs också av viktiga förändringar i mognad, inklusive könsmognaden.

Barn

De växer också emotionellt

Våra barns tillväxt är inte bara fysisk; deras emotionella utveckling är nyckeln till deras framtid som vuxna. Vi måste vara närvarande för att hjälpa dem.

Barnens känslor utvecklas gradvis när de växer upp; utvecklingen är också biologiskt programmerad.

Det händer lite i taget och barnen börjar bli medvetna om sina egna och andras känslor.

Självkänsla är grundläggande eftersom det också påverkar hur deras övriga känslor formas.

Lyckligtvis blir barn medvetna om att deras känslor och handlingar måste ha vissa gränser i vissa situationer. För dem är skam den främsta repressiva känslan.

Vad du gör med dem kommer att påverka deras framtid

Du kommer alltid att vara deras förebild, till det bättre eller sämre. Du håller deras framtid i dina händer. Det är de små detaljerna som avgör om dina barn tar en viss väg eller en annan.

Du måste också lära dem att lära sig av sina misstag och ändra sitt beteende när de gör något fel, samtidigt som du aldrig får glömma att gratulera dem för deras prestationer. Det kommer hjälpa dem att bli framgångsrika vuxna.

Våra exempel formar deras liv. När våra barn berättar något måste vi alltid lyssna och vara toleranta. De ska veta att de alltid kan lita på oss.

Familj

Den bästa gåvan du kan ge dina barn är din tid

Det handlar helt och hållet om att vara organiserad i vardagen. Försök att alltid avsätta tid att spendera med dina barn. Nyckeln är att omvandla tiden du spenderar med dem till tid för njutning.

Du kan involvera dem i dina dagliga aktiviteter som att shoppa, laga mat eller helt enkelt vika ihop de kläder som just har tvättats.

Självklart borde du också ta dig tid att hjälpa dem att göra sina läxor, läsa för dem innan de går och lägger sig liksom leka med dem.

Den här tiden är ovärderlig för både dig och dina barn. Kom ihåg att tiden går fort. Vilka kan du spendera din tid med bättre än din egen familj?

Spara små minnen från deras barndom

Bebis och hund

Det finns minnen som vi inte kan spara i en låda, minnen som en specifik doft eller smak. Men de flesta andra viktiga sakerna från våra barns barndom kan sparas.

Kom ihåg att ta foton av alla viktiga stunder: deras födelsedagar, skolprestationer eller bara en vårmorgon med lek i parken.

Vissa nostalgiska föräldrar behåller också sina barns första hårstrån, första mjölktanden eller den första dockan som barnet alltid sov med.

Och det bästa med att lagra alla dessa minnen? Det är väldigt lätt. När dina barn blir äldre och ser dem igen kommer du ha många historier att berätta för dem, vilket ger ännu ett tillfälle att dela tid tillsammans.

Några slutliga råd

Få ut det mesta av varje ögonblick, var närvarande i varje fas. Njut av de små stunderna, för det kommer att förebygga att du vaknar en morgon om några år bara för att upptäcka att du inte tog tillvara på dem fullt ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.