Vad menas med spädbarnsakne?

I vissa fall kan små utslag som kallas spädbarnsakne uppstå under den första månaden av ett barns liv. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Vad menas med spädbarnsakne?

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under den första eller andra levnadsmånaden uppstår ofta små utslag i barnens ansikten, och dessa kan bli en anledning till oro. Det är lätt att föreställa sig att det rör sig om en allergi, en reaktion på något främmande element, men den goda nyheten är att det istället oftast rör sig om ett fenomen som kallas spädbarnsakne.

Dessa vita eller gulaktiga pustler uppträder vanligtvis på näsan, kinderna, pannan, ryggen och hakan. Vi tänker oftast på barns ansikten som sammetslena, men när dessa utslag dyker upp så oroar vi oss och undrar hur de kommer att läka. Vad händer om jag försöker ta bort dem? Kommer de att lämna ett märke? Är de obekväma eller kliande?

Spädbarnsakne förekommer hos 40 % av nyfödda.

Hos barn som uteslutande livnärs genom amning kan vi som mammor ibland tro att vi är orsaken till problemet, att vi äter något som är skadligt eller att vi inte bör fortsätta amma dem. I dessa fall måste man direkt sluta tvivla på modersmjölkens enorma värde, eftersom den är den perfekta kosten för små barn.

Acne neonatorum, som den också kallas, förekommer hos 40 % av alla nyfödda.  Den uppstår av en enkel anledning: en ansamling av olja som fastnar i barnens porer. På så sätt kan vi, med en enkel förklaring, istället börja oroa oss och fundera på möjliga alternativ för att hjälpa dem att lösa problemet.

Fokus på spädbarnsakne

Ett nyfött barn liggandes.

Vid vissa tillfällen har bebisar redan flera finnar omgivna av rödaktig hud när de kommer ut ur sin mammas mage, vilket är mycket likt spädbarnsakne. Allt detta är dessutom mycket likt den typ akne som uppstår i tonåren. Det tenderar dessutom att bli mer synligt om huden är irriterad, varm eller utsatt för saliv, grova kläder, uppstött mjölk eller då den har tvättats med för stark tvål.

Om åkomman åtföljs av andra utslag, då kan det röra sig om eksem eller mjölkskorv.

Det är dock viktigt att klargöra att om barnet föds med dessa utslag i ansiktet så är de ofarliga och de försvinner inom några dagar, och det rör sig då om någonting som kallas acne miliaria. Men om de åtföljs av utslag eller flagnande på andra delar av kroppen, då kan det röra sig om andra tillstånd, som mjölkskorv.

Acne miliaria är mycket vanligt och bildas på grund av ansamling av olja i barnets porer. Mjölkskorv är ett tillstånd i överhuden som gör att röda, lätt fjällande fläckar uppstår i hårbotten, på pannan och i ansiktet. Förekomsten av mjölkskorv varierar och kan påverka upp till 13 % av barnen, enligt den spanska föreningen för pediatrik.

Vad orsakar spädbarnsakne?

Hittills finns det inget exakt svar för att förklara det verkliga ursprunget till detta hudfenomen. I många år har experter sagt att neonatal akne beror på överföringen av hormoner från mamman till sitt barn, vilket inträffar i slutet av graviditetsstadiet.

Flera grupper av specialister har försökt analysera inverkan av andra faktorer på detta problem, men de har inte kunnat nå en korrekt slutsats. Vissa insisterar på att intaget av vissa mediciner, antingen av barnet eller av modern, påverkar dess utseende.

Spädbarnsakne försvinner efter några veckor utan att någon speciell behandling behövs.

Utbrottet med spädbarnsakne kommer bara att vara i några veckor, även om det sannolikt kommer att dyka upp igen. Om tillståndet inte förbättras inom ett par månader bör man kontakta sin barnläkare för vägledning.

Och under tiden, vad kan man göra?

En baby med handen i ansiktet.

För att förbättra tillstånden av barnens hy måste man ta hänsyn till följande rekommendationer:

  • Undvik specialiserade läkemedel utan föregående medicinsk konsultation.
  • Applicera inte någon salva, kräm eller olja på de drabbade områdena, eftersom dessa kan göra det värre.
  • Försök inte påverka området med djuprengöring, eftersom detta irriterar huden.
  • Det räcker med att tvätta huden med kallt vatten och mild tvål.
  • Torka huden mycket försiktigt.
  • Var inte orolig över det här problemet eftersom dessa utslag normalt inte stör ditt barn och inte heller kliar. Så ha tålamod, de kommer att försvinna allteftersom tiden går.

Efter 6 månaders ålder

Manifestationerna av detta tillstånd efter sex månaders ålder kräver mer uppmärksamhet från sakkunniga. I allmänhet är det ett tecken på att de kommer att bli lidande igen under tonåren.

Akne hos äldre barn kan behöva behandlas med läkemedel som rekommenderas av en läkare och framför allt, försök inte att ta bort utslagen eftersom de riskerar att bli infekterade.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.