Hantera täppt näsa hos barn

Här tar vi en titt på hur en täppt näsa påverkar barn och hur man hanterar det.
Hantera täppt näsa hos barn

Senaste uppdateringen: 18 juli, 2018

Vet du vad du kan göra för att hantera en täppt näsa hos barn?

Det är vanligt att barn får nästäppa. Småbarn har lägre försvar mot förkylning och influensa, och det är ofta ett symtom på dessa vanliga virusinfektioner. Om symtomen kvarstår kan det dock bero på allergi.

När vi utvecklar förkylningslika symtom på grund av en virusinfektion svullnar näshålan upp och kan kännas blockerad. Det kommer vanligtvis med klart rinnande slem som gradvis kan bli tjockare.

Om infektionen är kraftig kan slemmet vara gulaktigt eller till och med grönt till färgen. Det är inte nödvändigtvis ett tecken på allvarlig sjukdom. Om ditt barns slem är mycket tjockt bör ni dock uppsöka läkare.

Vilka är tecknen på täppt näsa hos barn?

Täppt näsa hos barn är extremt vanligt, särskilt hos små som ännu inte kan blåsa sin egen näsa.

Även om det i allmänhet inte är allvarligt är det ändå värt att uppmärksamma om det kvarstår i flera dagar. Möjliga orsaker till täppt näsa hos barn inkluderar:

1. Dålig näshygien

Dålig näshygien kan leda till en täppt näsa. Småbarn har en tendens att andas uteslutande genom sina näsor. Det innebär att rätt rengöring är avgörande för att bli av med orenheter.

Daglig rengöring med en speciell nässpray hjälper till att minska risken för smittsamma sjukdomar som förkylning och lindra allergisk rinit. Det begränsar också exponering för allvarligare infektioner.

Barn snyter sig

2. Virusinfektion

Förkylningar är vanliga hos yngre barn. Även om de inte är farliga kan de orsaka täppt näsa, något som kan vara mycket obekvämt.

3. Missbildningar

Det finns tillstånd som kan blockera näshålan. Det kan vara ensidigt (endast i en näsborre) eller bilateralt (blockering på båda sidor).

Småbarn har lägre försvar mot förkylning och influensa.

Vilka är symtomen på täppt näsa hos barn?

När det kvarstår kan en täppt näsa hos barn vara en anledning till oro. Det är orsaken till många besök hos allmänläkare, barnläkare eller öron- och halsspecialister.

Formen på ett barns struphuvud gör det särskilt sårbart för luftvägsproblem. Det är viktigt att vara uppmärksam på det.

Följande symtom kan tyda på en nasal blockering och kan kräva läkarvård:

  • Svårigheter att äta
  • Viktminskning
  • Dålig sömn
  • Tung andning eller snarkning
  • Torr mun
  • Frekvent gråt

Praktiska råd för att hantera täppt näsa

Vi kommer nu att titta på några sätt som föräldrar kan förebygga eller hantera täppt näsa hos barn:

Håll inomhusluften fuktig

Torr luft kan förvärra barns täppta näsor. Det enklaste sättet att bibehålla en fuktig miljö är att använda en luftfuktare, som är utformad för att återinföra fukt i luften.

Använd saltlösning för att rengöra näsan

Saltlösning kan naturligt behandla täppt näsa hos barn och avlägsna slem. Det kommer främst i form av sprayer och droppar.

Snyter bebis

Undvik uttorkning

God hydrering stoppar överproduktion av slem och gör det lättare att avlägsna. Ge ditt barn rikligt med vatten. Du kan också komplettera det med juice, mjölk eller buljong under dagen för att se till att barnet är ordentligt hydrerat.

Se till att barnet sover med huvudet högt

Som ett sista tips, se till att ditt barn sover i en position där huvudet är högre än resten av kroppen. Det hjälper det att andas lättare under natten, även med täppt näsa.

För spädbarn och småbarn, försök att placera en liten hopvikt handduk under huvudet. Vissa spjälsängar kan också lutas så att barnet sover i en lämplig vinkel. Tänk på att en täppt näsa kan bli värre när man ligger ner och andningen kan bli svårare.

Täppt näsa är generellt ofarligt och tillfälligt, men i vissa fall kan det leda till hörselproblem.

Följ anvisningarna ovan för att hantera förkylning och täppt näsa effektivt och undvika eventuella framtida komplikationer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.