Vaginala infektioner under graviditeten
Vaginala infektioner under graviditeten är vanligare än du kanske tror. Det främsta skälet är de hormonella förändringarna som rubbar den naturliga balansen i vaginan. Som ett resultat blir vaginan mer sårbar för infektioner.
Vaginan innehåller mikroorganismer, och de är dessa som ligger bakom infektionerna. Under normala förhållanden hålls dessa mikroorganismer i balans tack vare kvinnans immunsystem, men under graviditeten påverkas detta av hormonella förändringar.
Om en vaginal infektion uppstår bör man omedelbart ta upp det med sin läkare. Även om de vanligtvis inte påverkar det växande fostret kan man få komplikationer under graviditeten om man inte söker läkarvård.
Obehandlade vaginala infektioner kan provocera fram sammandragningar och även få vattnet att gå och sätta igång en för tidig födsel.
Vilka vaginala infektioner är vanliga under graviditeten?
De vanligaste vaginala infektionerna under graviditeten är vaginit, eller slidkatarr, och vulvovaginit. Dessa är resultatet av en förändring i vaginans pH, främst på grund av hormonella förändringar.
Infektioner orsakade av svamp är också vanliga till följd av sex. Den vanligaste av dessa är kandidos, som orsakas av svampen Candida. Under graviditeten är kvinnors kroppar mer mottagliga för den här typen av infektion.
Slutligen finns det bakteriella infektioner, som är fallet med bakteriell vaginos. Det är den mest invasiva om man inte behandlar den i tid och på rätt sätt. Om infektionen sprider sig kan den ge upphov till sammandragningar och för tidig födsel.
“Även om de vanligtvis inte påverkar det växande fostret kan man få komplikationer under graviditeten om man inte söker läkarvård.”
Varför uppstår vaginala infektioner?
I de flesta fall har vaginala infektioner under en graviditet att göra med de hormonella förändringarna.
Dessa förändrar pH-värdet i vaginan och därmed den bakterieflora som finns där. Denna resulterande miljö gynnar reproduktionen av mikroorganismer och leder till infektioner.
Nedan följer några förslag för att undvika vaginala infektioner:
- Undvik att tvätta dig för mycket. Av naturen är vaginan en fuktig miljö vars flytningar håller infektioner borta. Om du hela tiden tvättar din vagina tar du bort mycket av detta naturliga smörjmedel, vilket gör det lättare för ditt pH att hamna i obalans.
- Använd underkläder av naturliga fibrer, helst bomull. Bomull är ett av de material som andas bäst, till skillnad från elastan och nylon. Åtsittande underkläder ger dig också högre risk för infektioner.
- Välj tvålar med neutralt pH. Neutrala tvålar och tvättmedel är bäst både för din personliga hygien och för att tvätta dina kläder med. Vanliga tvålar innehåller en hel del kemikalier och parfymer som kan irritera din vagina.
- Använd kondom om du misstänker att du har en infektion. Om det föreligger en risk för infektion är det bäst att använda kondom för att förhindra spridningen av infektionen till din partner, eller vice versa.
Vilka är symptomen på vaginala infektioner?
Om det är en vanlig infektion kan du se symptomen i dina dagliga flytningar eller i vulvans utseende. Exempelvis blir flytningarna mer rikliga, viskösa och de kan ha dålig lukt. De kan ha en gulaktig, grönaktig eller gråaktig nyans.
I vissa fall blir vulvan irriterad och kan få olika utslag. Blygdläpparna och det omgivande området blir röda och känsliga för beröring. Kvinnor kan också uppleva en brännande känsla, klåda och svullnad i området. Till och med underkläder kan vara obekväma att ha på sig under en infektion eftersom det skaver mot slidan.
Vad ska du göra om du misstänker att du har en vaginal infektion?
Om du har några misstankar och ser några av dessa symptom bör du rådfråga en läkare. Under inga omständigheter får gravida kvinnor någonsin självmedicinera, och de bör inte heller använda sig av några krämer eller huskurer utan medicinsk övervakning.
Om infektionen beror på svamp kommer din partner troligen att behöva genomgå behandlingen han med. I dessa fall är det viktigt att följa din läkares order till punkt och pricka för att undvika komplikationer eller upprepade infektioner.
När du har tagit hand om infektionen måste du vidta förebyggande åtgärder. Kosten kan vara en faktor som påverkar uppkomsten av infektioner. Exempelvis kan ett för stort intag av kolhydrater gynna reproduktionen av svamp. Samtidigt hjälper vissa mejeriprodukter, som yoghurt, till att bekämpa svampinfektioner.