Hur hjälper probiotika barn och gravida kvinnor?

Probiotika är mikroorganismer som har stora fördelar och hjälper bebisar, barn och gravida kvinnor. Probiotika finns i några av produkerna som vi brukar konsumera, speciellt de som innehåller mejeriprodukter.
Hur hjälper probiotika barn och gravida kvinnor?

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2019

Livsmedel med probiotika kan vara fördelaktiga för många av oss, särskilt gravida kvinnor och barn. De ökar kroppens effektivitet och hjälper även vårt immunförsvar.

Probiotika är också idealiskt under laktationsperioden eftersom de bidrar till att förbättra matsmältningssystemet och immunförsvaret.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer inuti våra kroppar. Alla dessa mikroskopiska organismer gynnar balansen i tarmarna genom att förbättra tarmfloran. Det är väldigt viktigt för människokroppen att denna balans respekteras mellan de olika mikroorganismerna för att förhindra skador som orsakas av andra typer av bakterier.

gravid kvinna äter yoghurt

Ibland påverkar kostproblem, mediciner, stress, sjukdomar och andra faktorer vår bakteriella flora. Som en konsekvens kan detta försvaga vårt försvar och även leda till infektioner.

Dessutom är probiotika användbart för att förhindra att skadliga bakterier attackerar. Huvudfunktionen hos dessa organismer är att skydda systemet från koloniseringen av skadliga bakterier och patogener. Men inte all probiotika erbjuder samma typer av fördelar, i vissa fall är några kraftfullare och effektivare än andra.

Hur hjälper det våra kroppar enligt studier?

Studier har visat att fördelarna med vissa mikroorganismer kan hittas i immunologiska effekter och tarmhälsa. På grund av deras fördelar rekommenderas probiotika i fall av diarré, sjukdomar som irritabel tarm (IBS) och andra tarmproblem.

Enligt utredningar är de gynnsamma vid behandling av akut diarré hos barn när det orsakas av infektioner. Deras antibiotiska effekt är välkänd för att förebygga gastrointestinala problem. De utför också en viktig immunologisk funktion som skyddar tarmslemhinnan från spridningen av skadliga bakterier.

Genom studier har det också fastställts att probiotika lindrar symptomen hos personer som är laktosintoleranta.

Andra fördelar med probiotika är att det:

  • Förebygger enterokolit
  • Lindrar symptomen av matsmältningsbesvär
  • Minskar symptomen av allergier och astma
  • Förebygger problem med urinvägarna
  • Minskar effekterna av symptomen vid förkylning och feber

Mat som innehåller probiotika

Barn äter yoghurt

Probiotiska element kan införas i vår kost genom konsumtion av vissa livsmedel. För att hitta dessa livsmedel är det viktigt att noggrant läsa etiketterna på produkterna. De vanligaste komponenterna är Lactobacillus, oligofruktos och bifidobakterier. Vanligtvis finns dessa komponenter i fermenterad mat och mejeriprodukter som yoghurt.

Det är viktigt att påpeka att vissa av dessa produkter kommer i form av prebiotika, ett element som gynnar tillväxten av probiotika. Av denna anledning är de oftast förknippade med berikade livsmedel som erbjuds i butiker. Det betyder att de kan förekomma naturligt eller tillsättas artificiellt för att berika maten.

Probiotika finns i följande livsmedel:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Olveira y González. Actualización de probióticos, prebióticos y simbióticos en nutrición clínica. Endocrinología y nutrición. 2016. 63. (9): 437-508. DOI: 10.1016/j.endonu.2016.07.006.
  • Guía Práctica de la Organización Mundial de Gastroenterología: Probióticos y prebióticos WGO Practice Guideline: Probiotics and prebiotics. 2011. [Online].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.