Sacroiliit under graviditeten: symtom och behandling
Smärta i ländryggen är mycket vanligt bland gravida kvinnor, särskilt mot slutet av andra trimestern. Ibland kan denna smärta vara manifestationen av sacroiliit under graviditeten. Detta eftersom det hormonella tillståndet och de biomekaniska förändringarna ökar bäckenets gemensamma rörlighet.
Det är viktigt att veta att smärta i nedre delen av ryggen är något som kan förväntas allteftersom barnet växer. Sacroiliit under graviditeten kräver dock en professionell utvärdering för att bestämma efterföljande åtgärder.
Vad innebär sacroiliit under graviditeten?
Sacroiliit är en inflammation i leden mellan höftbenet och korsbenet som kan uppstå på den ena eller båda sidor. Liksom alla ledinflammatoriska processer åtföljs den av en smärta som vanligtvis är mycket akut och specifik.
Under det sista skedet av graviditeten är ryggsmärta ett vanligt förekommande fenomen, liksom känslan av trötta ben eller obehag i korsbenet. Trots det är det viktigt att veta vad de förväntade symtomen på sacroiliit är för att kunna utföra en effektiv konsultation när det väl dyker upp.
Symtomen på sacroiliit under graviditeten
Diagnosen sacroiliit är klinisk. Med det vill vi säga att information under intervjun samt en detaljerad klinisk undersökning räcker för att diagnostisera det. Röntgenstudier är inte nödvändiga i detta tillstånd.
En av de grundläggande punkterna under konsultationen är att skilja sacroiliit från generell smärta i nedre delen av ryggen eftersom tillvägagångssättet är annorlunda.
Här följer de vanligaste symtomen på sacroiliit under graviditeten:
- Lokal smärta: det är en djup smärta i korsbenet, speciellt i det inflammerade ledområdet.
- Ländryggssmärta: det är inte alltid närvarande, och när det uppstår förväxlas det ofta med smärta i kotorna.
- Falsk ischiassmärta: ibland komprimerar sammandragningen av musklerna som omger ischiasnerven den och producerar symptom som liknar ischiassmärta.
- Smärtstrålning: smärta från ledinflammation kan stråla ut till skinkorna eller benen, från den drabbade sidan om den är ensidig, eller från båda sidor om inflammationen är dubbelsidig.
- Nattvärk: Smärtan kan till och med väcka mamman under natten, vilket påverkar hennes vila och livskvalitet.
- Specifika smärtsamma rörelser: smärtan visar sig tydligare efter att man har tillbringat en lång tid stående, när man försöker klättra i stegar eller när man sätter sig ner.
- Muskelsammandragningar: pyramidmusklerna ligger i ett djupare plan än skinkorna och är de som är mest stressade i detta tillstånd.
Symtomen på sacroiliit är vanligtvis konstanta och kan intensifieras med tiden, så det måste upptäckas tidigt och behandlas.
Varför uppstår sacroiliit?
Sacroiliacalederna är designade för att stödja och överföra kroppens vikt, så deras huvudsakliga funktion är inte rörelse.
Under graviditeten får bäckenlederna en ökad rörlighet tack vare hormonella förändringar (som en ökning av relaxin) och barnets vikt inne i buken. Därför är rörlighet nödvändig för att låta barnet passera genom födelsekanalen.
Dessutom gynnar ökningen av moderns vikt, förändringar i gång och, så småningom, vätskeretention ytterligare uppkomsten av sacroiliit under graviditeten.
Behandling av sacroiliit
Behandlingen under graviditeten är konservativ och sker genom sjukgymnastik. Huvudsyftet med detta tillvägagångssätt är att minska mammans obehag och förbättra hennes livskvalitet.
Det fungerar med hjälp av tekniker som hjälper till att minska lokal smärta samtidigt som den förbättrar rörligheten och kroppsmedvetenheten hos den gravida kvinnan.
När muskelobehaget avtar, fortskrider behandlingen för att stärka bäckenbottenmuskulaturen. Likaså syftar den till att förbättra mekaniken i den gravida kvinnans rörelser för att förhindra att den smärtsamma bilden återkommer.
Det är viktigt att notera att sacroiliit kan förekomma både under graviditeten och under puerperiet eftersom moderns kropp under veckorna efter födseln genomgår många förändringar igen. I detta skede kan också gångobalanser, hormonella och biomekaniska förändringar uppstå, vilka kan predisponera dessa leder för inflammation.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cohen SP, Chen Y, Neufeld NJ. Dolor articular sacroilíaco: una revisión integral de la epidemiología, el diagnóstico y el tratamiento. Experto Rev Neurother. 2013 Jan;13(1):99-116. doi: 10.1586/ern.12.148. PMID: 23253394.
- Lacassie, Q. Héctor. Dolor y embarazo. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 641-650.
- Blanco, Enrique, et al. Dolor sacroilíaco: Revisión actualizada del enfrentamiento diagnóstico. Revista Chilena de Ortopedia y Traumatología (2021).
- Venegas, Mónica, et al. Dolor lumbopélvico asociado a discapacidad durante el tercer trimestre de embarazo y su evolución posterior al parto. Revista chilena de obstetricia y ginecología 83.6 (2018): 567-585.