Naturläkemedel mot huvudvärk under graviditeten

Det finns ett antal naturläkemedel som du kan använda för att minska huvudvärk under graviditeten. Fortsätt läsa för att lära dig mer!
Naturläkemedel mot huvudvärk under graviditeten

Senaste uppdateringen: 17 oktober, 2021

Huvudvärk under graviditeten är relativt normalt, eftersom hormonella förändringar har mycket att göra med att öka dess frekvens och styrka. Men genom användning av diverse naturläkemedel kan du minska intensiteten från detta obehag.

Allt som oftast är det lämpligare att satsa på förändrade vanor snarare än på läkemedel, eftersom stress ofta orsakar fysiska symptom som dessa.

Dessutom måste du rådgöra med din läkare innan du konsumerar läkemedel (även naturliga alternativ) och låta dem ge dig råd om den lämpligaste doseringen just för dig.

Varför har du huvudvärk?

Kvinnor kan uppleva huvudvärk under graviditeten till följd av fysiska förändringar som inträffar under denna tid. Till exempel hormonella variationer och ökad blodvolym i kroppen. Båda tenderar att orsaka denna typ av obehag, främst under första trimestern.

Experter tror att ökat blodtryck också är en av huvudorsakerna till huvudvärk och migrän, i alla fall enligt en studie publicerad i The Lancet. Hur som helst är problemets patofysiologi inte helt klar och det finns flera faktorer som kan utlösa detta symptom: trötthet, stress och brist på motion bland annat.

Smärtstillande medel

När målet är att minska intensiteten och frekvensen av huvudvärk under graviditeten finns det flera strategier som du kan införa. Den första är att förbättra kostvanorna. Bland dem, undvika näringsunderskott, prioritera konsumtionen av färska livsmedel framför ultraförädlade livsmedel och minska koffeinkonsumtionen, vilket forskning angående näringsämnen visar.

Dessutom är det viktigt för gravida kvinnor att upprätthålla en adekvat vätskebalans och dricka cirka 8 glas vatten om dagen. På så sätt säkerställer de nödvändig vatten- och elektrolytbalans för att förhindra förändringar i blodtrycket.

Slutligen måste vi lyfta fram vikten av att upprätthålla god hållning. Speciellt när du tillbringar flera timmar framför datorskärmen eller i bilen. Muskelspänningar i nackområdet kan öka förekomsten av huvudvärk.

En gravid kvinna som sitter på en träningsboll.

Vad händer om huvudvärken är migrän?

Vid återkommande migrän måste du vända dig till avslappningsövningar eftersom detta problem är starkt förknippat med stress. Så vissa metoder som avslappningsövningar eller fysisk träning kan vara till stor hjälp.

Det är också nödvändigt för gravida kvinnor att vila korrekt nattetid, och för att göra det måste du ta hand om din rutin. Det är viktigt att gå och lägga sig tidigt, undvika exponering för skärmar under den omedelbara tiden före sänggående samt att anta en korrekt position i sängen.

Ur kostsynpunkt kan det hjälpa att öka konsumtionen av fet fisk och grönsaker i din måltidsplanering. Båda grupperna har antiinflammatoriska förmågor, vilket kan påverka migränprevention positivt.

Det är dock viktigt att inte överskrida den rekommenderade veckodosen av denna typ av fisk, på grund av riskerna som kommer från tungmetaller.

När ska man gå till läkaren?

En läkare som lyssnar på en gravid kvinnas mage med ett steteskop.

Om huvudvärken blir för frekvent eller handikappande måste du uppsöka läkare. Detsamma gäller om de involverar kräkningar som inte upphör, eller feber.

Om dessa episoder frekvent upprepas kan du behöva välja läkemedelsbehandling. Ibland räcker det inte med att ändra dina livsstilsvanor för att uppnå betydande förbättringar.

Huvudvärk, ett vanligt problem under graviditeten

Det är mycket vanligt att kvinnor lider av huvudvärk under graviditeten, särskilt under graviditetens första trimester. Av denna anledning är det mycket viktigt att främja hälsosamma livsstilsvanor, till exempel en bra kost och regelbunden fysisk träning.

Dessutom är det viktigt att du undviker stressiga situationer, koffein och naturligtvis toxiner. Dessa ökar inte bara frekvensen av smärtsamma episoder, utan är också skadliga för barnet.

Om smärtan blir handikappande eller åtföljs av feber eller kräkningar som inte försvinner måste du gå till akuten så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.