Avslappningsövningar för trötta mammor

Som mamma är du förmodligen mycket upptagen med arbete, barn, hem osv. Om du inte har tid att koppla av är den här listan med avslappningsövningar för dig.
Avslappningsövningar för trötta mammor
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2019

Att vara mamma kommer med ett stort ansvar. Det kan vara stressande och tröttsamt att försöka balansera ditt hemliv och ditt professionella liv, utöver alla andra åtaganden. I den här artikeln visar vi dig några enkla avslappningsövningar som säkert kommer att hjälpa.

Det är förmodligen inte lätt att hitta tid att koppla av under veckan. Ändå bör du försöka hitta en stund att ladda dina batterier. Tänk på det inte bara som en önskan, utan som ett behov.

I detta avseende är avslappningsövningar ett bra och enkelt sätt för trötta mammor att återfå sin energi medan de fortfarande uppfyller sina olika åtaganden.

Du behöver bara några minuter om dagen för att upptäcka de många fördelarna med avslappningsövningar. De flesta kommer från discipliner som yoga eller meditation.

De bästa avslappningsövningarna för trötta mammor

1. Huvudrotation

Den första avslappningsövningen för trötta mammor är så enkel att du kan göra den var som helst. Ställ dig först upp och rör hakan från vänster till höger, som om du skulle skaka på huvudet.

Vrid på huvudet på detta sätt ett tag och, efter en paus, byter du riktning och rör hakan upp och ner istället. Gör sedan en full rotation. Under hela rotationen, andas fritt och var medveten om din kropp för stunden.

avslappningsövningar för trötta mammor: kvinna i badet

2. Medveten andning

Lägg dig ner på rygg med armar och ben lite isär. Koncentrera dig på stödpunkterna mot golvet innan du fokuserar på din andning.

Föreställ dig då på en trevlig plats, som en strand, uppe i bergen eller i en öken. Försök att aktivera din fantasi genom att föreställa dig detaljer som ljudet från havet eller solens värme.

Slutligen, försök att upprätta en koppling mellan din andning och vågorna eller mellan inandningen och utandningen.

3. Ett varmt bad

För det tredje rekommenderar vi att du tar ett varmt och rofyllt bad under veckan om du har ett badkar. Värmen hjälper till att slappna av musklerna för att släppa lite av spänningarna i kroppen. Det hjälper dig att känna dig som ny, inifrån och ut.

Du kan lägga till saker som hjälper dig att koppla av, till exempel doftljus eller eteriska oljor. Aromen hjälper dig att lugna dig och hålla ditt sinne klart.

avslappningsövningar för trötta mammor: kvinna håller sig om nacken

4. Djupandning

Denna sista avslappningsövning lindrar spänningar genom något så enkelt som att andas djupt. Du måste bara se till att du andas endast med magmusklerna.

När du andas in bör magen blåsa upp sig något och sjunka ner medan du andas ut. Glöm inte att för att denna avslappningsteknik ska vara effektiv bör din bröstkorg inte röra sig.

Djupandning kan hjälpa dig att återfå balansen. När du har övat på den här tekniken ett tag kommer du att kunna göra den en längre stund.

Slutligen vill vi påminna om att innan du börjar med övningarna kan det vara nödvändigt att värma upp. Avlägsna sedan all spänning genom att andas in och slappna av i olika delar av kroppen medan du andas ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • García-Trujillo, M. R., & de Rivera, J. G. (1992). Cambios fisiológicos durante los ejercicios de meditación y relajación profunda. Psiquis, 13(6-7), 279-286. http://www.psicoter.es/_arts/92_A104_04.pdf
    • Payne, R. A. (2005). Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo.
    • Plana, O. R., & Farrús, A. S. (2001). Respira unos minutos: Ejercicios sencillos de relajación. Inde.
    • Walker, C. E. (2002). Aprenda a relajarse: las técnicas y ejercicios más eficaces para la relajación física y mental. Editorial AMAT.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.