5 livsmedel som förbättrar ditt immunförsvar

Fysisk träning stärker kroppen, men det är också viktigt att överväga fördelarna med vissa livsmedel för immunförsvaret.
5 livsmedel som förbättrar ditt immunförsvar

Senaste uppdateringen: 06 september, 2019

Sunda vanor är viktiga i alla åldrar för att upprätthålla ett bra fysiskt och mentalt tillstånd. Regelbunden träning och en balanserad kost utan halv- och helfabrikat är nyckeln till att förebygga sjukdomar. I den här artikeln tar vi upp 5 livsmedel som förbättrar ditt immunförsvar.

Immunsystemet representerar kroppens eget försvar mot infektioner, virus, bakterier och parasiter. När det fungerar reagerar det omedelbart på smittämnen som kan attackera den.

Som en förebyggande åtgärd är det viktigt att veta vilka livsmedel som förbättrar ditt immunförsvar. Idag tar vi upp 5 livsmedel som förbättrar ditt immunförsvar och stärker din hälsa.

5 livsmedel som förbättrar ditt immunförsvar

1. Frukt och grönsaker

De frukter som är mest användbara är citrusfrukter. Apelsiner, citroner och grapefrukt har mängder av C-vitamin, vilket hjälper dig att absorbera järn. Dessutom ger de antioxidanter och folsyra. Därför är de bra för att hålla din kropp frisk, särskilt på vintern.

ditt immunförsvar: citrusfrukter och granatäpplen
Färgrika grönsaker är också bra för immunförsvaret. Ju fler färger dina grönsaker har, desto bättre är de för din kropp.

Grönsaker innehåller en stor mängd spårämnen, såsom zink, järn, selen, koppar och väsentliga komponenter som betakaroten. Dessutom har de vitaminerna A, B6, E och C.

2. Probiotika och fermenterade livsmedel

En annan faktor att ha i åtanke när du vill förbättra ditt immunsystem är livsmedel med “levande bakteriekulturer”. Probiotika främjar bakteriefloran i dina tarmar, vilket hjälper till att reglera ditt matsmältningssystem.

Yoghurt, kefir och vissa typer av ost har probiotika i tillräckligt stora mängder för att reglera din tarmflora. Din mage står då redo för bakteriella attacker. Dessutom kan det hjälpa till att dämpa effekterna av överdriven användning av mediciner som antibiotika, som vanligtvis attackerar även friska bakterier.

3. Grönt te

Något så enkelt som att ersätta kaffe med te, särskilt grönt te, kan förnya och stärka ditt immunsystem. Allt detta tack vare epigallokatekingallat (EGCG), den kraftfulla komponenten som finns i det.

Dessutom har grönt te katekiner, vilket är en utmärkt antioxidant som hjälper till att förhindra vissa immunförsvarssjukdomar.

Det bästa gröna teet för medicinska ändamål är det som säljs i lösvikt. Den dagliga mängden du kan dricka kan variera, men det är inte heller bra att dricka för mycket. Faktum är att du bara bör dricka max 3 koppar.

EGCG förnyar celler och skyddar dem från skador från allt från smog och stress till skador de fått från olika sjukdomar orsakade av bakterier och virus.

4. Gurkmeja

I det indiska köket använder man denna mycket näringsrika krydda i nästan alla sina rätter. Den har fantastiska fördelar som är lika rikliga som smaken den tillför till mat. Huvudsakligen är den känd för sina antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper.

Indisk mat är vanligtvis lätt att smälta och mild mot matsmältningssystemet. Detta är bland annat tack vare gurkmejan.

Därför fungerar kryddan också som ett naturligt läkemedel för matsmältningsproblem. Dessutom är gurkmeja en utmärkt leveravgiftare och ger extra energi till ditt hjärta.

5. Mandlar

Vi rekommenderar att du äter madnlar om du vill förbättra ditt immunförsvar. Ett av dess största bidrag är E-vitamin och kalcium. Dessa egenskaper gör din hud och dina ben starkare, och även ditt hår och dina naglar.

Dessutom behöver du bara cirka 10 mandlar per dag för att gynna dina röda blodkroppar.

ditt immunförsvar: mandlar
Vi rekommenderar mandlar för alla åldrar och fysiska tillstånd. Dessutom förhindrar mandlar anemi och hjälper dig att gå ner i vikt. 

Slutligen vill vi påminna om att förutom dessa 5 livsmedel behöver kroppen träna, vila och slappna av för att hålla sig frisk. Konst, musik och yoga är också viktiga för att man ska kunna optimera sinnet, kroppet och själen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.