Gravida kvinnor med astma

När astma inte är under kontroll kan det leda till en gradvis minskning av mängden syre i blodomloppet. Denna brist kan orsaka stor skada på ditt barn, varför gravida kvinnor med astma behöver noggrann övervakning.
Gravida kvinnor med astma

Senaste uppdateringen: 10 augusti, 2020

Graviditet är ett av de vackraste stadierna i en kvinnas liv, men trots detta är det inte riskfritt. Hälsoproblem för både mor och barn kan bli värre om du inte får rätt medicinsk hjälp. Det är därför viktigt att behandla gravida kvinnor med astma tidigt.

Astma är mycket vanligare än de flesta tror. I själva verket lider nästan 10% av gravida kvinnor av det.

Det är oftast resultatet av ett andningsproblem som kvinnan hade redan innan graviditeten. Därför är det viktigt att veta och lära sig att kontrollera astma under graviditeten.

Symptom på astma under graviditeten

Du få episoder av andningssvårigheter eller andnöd. Samtidigt kanske du hör ett visslande ljud som blir värre. Du kan också ha hosta eller känna av ett tryck över bröstet.

gravida kvinnor med astma: kvinna med inhalator

Allmänna konsekvenser för gravida kvinnor med astma

Kom ihåg att astma är en sjukdom som påverkar luftvägarna. De blir inflammerade, vilket hindrar luftflödet, både vid inandningen och utandningen.

Om gravida kvinnor med astma inte kontrollerar sin astma under graviditeten kan det utlösa defekter som kan äventyra både moderns och barnets liv. Astma under graviditeten är ett problem som kräver läkarvård, övervakning och behandling.

Konsekvenser för mamman

Om du ignorerar symptomen kan du få ett astmaanfall eller andningssvårigheter. Du riskerar då att utveckla komplikationer under din graviditet.

Till exempel kan gravida kvinnor med astma få för tidiga sammandragningar. Mamman kan också utveckla andningsfel och havandeskapsförgiftning, vilket kräver omedelbar läkarvård.

Konsekvenser för barnet

Syrehalten i blodet kan sjunka så mycket att det kan äventyra barnets liv. Det påverkar barnets omedelbara och framtida hälsa.

Chansa inte. Ditt barn kan drabbas av plötslig spädbarnsdöd efter födseln eller dö redan i livmodern. Det kan även bli tillväxthämmat, födas för tidig eller födas med låg födelsevikt.

För gravida kvinnor med astma som har sin sjukdom under kontroll är dessa konsekvenser mycket mindre troliga.

Det är viktigt för dig att lägga märke till förändringar i kroppen och identifiera symptomen på astma under graviditeten. Kom ihåg att obehag inte alltid är ett symptom på astma.

Glöm inte att du kan känna av obehag på grund av barnets vikt och det extra trycket som graviditeten lägger på dina organ. Detta kan också göra det svårt att andas in i vissa positioner, till exempel när du ligger på rygg.

4 tips för gravida kvinnor med astma

Ofta är astma ärftligt. Det är viktigt att vidta åtgärder för att förhindra astmaanfall och attacker under graviditeten. Till exempel:

  1. Undvik att utsätta dig för förorenande miljöer. De kan utlösa en astmaattack.
  2. Utför lättare fysisk träning som reglerar och optimerar din andning. Trots att träning är fördelaktigt så är det bäst att prata med din läkare om vilka övningar som passar dig. Vissa typer av träning kan faktiskt förvärra din astma.
  3. Ta de mediciner som din läkare har skrivit ut åt dig.
  4. Din läkare kan vilja utföra tester, till exempel mäta din andning för att kontrollera din lungkapacitet.

Behandling av kvinnor med astma

gravida kvinnor med astma: astmamedicin
Ditt mål som blivande mamma bör vara att säkerställa bästa möjliga hälsa för ditt barn. Det är viktigt att göra vad du kan för din hälsa medan du är gravid.

Här är några bra metoder:

Kom ihåg att det viktigaste är att kontrollera faktorerna som utlöser din astma. Till exempel stark lukt, rök, pollen och djurhår. Dessutom måste du alltid ha din medicin med dig.

Graviditeten kan vara en underbar och härlig tid. Men det kommer alltid att finnas utmaningar, och en av dessa kan vara astma. Om du har astma är det normalt att oroa sig, men om du följer våra råd behöver det inte öka risken för dig eller ditt växande barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.