Förkylningar under graviditeten: Symptom, behandling och hur man förebygger dem

Förkylningar under graviditeten är ett vanligt problem, särskilt under de kalla månaderna av året. Att känna till de mest effektiva metoderna för att förhindra dem hjälper dig att hålla dig frisk under graviditeten.
Förkylningar under graviditeten: Symptom, behandling och hur man förebygger dem

Senaste uppdateringen: 11 juli, 2019

Även om du tar väl hand om dig själv kan du fortfarande drabbas av förkylningar under graviditeten. Det är så lätt att bli sjuk under de kalla månaderna då du är mer benägen att få luftvägsinfektioner eller influensa.

När du är gravid är ditt immunsystem dessutom huvudsakligen inställt på att skydda det växande fostret. Det kan göra dig mer sårbar för virus, bakterier och infektioner.

Det största problemet är att det finns mycket färre mediciner du kan ta när du är gravid än när du inte är det. Därför finns det några saker du bör veta om förkylningar under graviditeten. De är inte allvarliga, men de kan få dig att må riktigt dåligt.

Förkylningar är vanligtvis inte allvarliga

Att smittas av en förkylning under graviditeten är vanligtvis inte något allvarligt problem. Det kan förekomma komplikationer i mycket sällsynta fall. Det är dock viktigt att veta att även några av de vanligaste förkylningsmedicinerna kan utsätta din bebis för allvarliga risker.

Paracetamol och ibuprofen, som ofta används vid vanliga förkylningar, kan påverka ditt barn. Ibuprofen är förknippad med en ökad risk för missfall. Paracetamol är kopplat till neuronala problem.

Du ska inte ta antihistaminer (allergiläkemedel) eller hostmediciner. Du bör definitivt inte ta antibiotika, som inte ens är effektiva vid behandling av förkylningar orsakade av virus.

Läkemedel har olika effekter beroende på hur långt gången din graviditet är, så du bör rådfråga din läkare om alla läkemedel du tar.

trött kvinna i kontorsmijlö

Symptom på förkylningar under graviditeten

De vanligaste symptomen på förkylning är:

 • Ont i halsen
 • Nästäppa
 • Feber (antingen hög eller låg)
 • Huvudvärk
 • Trötthet

Om symtomen förvärras bör du prata med din läkare. Så länge det inte förekommer några komplikationer bör du inte ta något läkemedel.

Vad kan du göra och hur kan du lindra dina symptom?

När du är förkyld under graviditeten finns det vissa saker du kan göra för att må bättre.

 • Drick mycket vätska, helst vatten, så att du undviker att bli uttorkad. Naturliga juicer utan tillsatt socker är också ett bra alternativ. De bästa juicerna är dem av frukter som innehåller C-vitamin. Vi rekommenderar även grönsakssoppa.
 • Vila och ta det lugnt. En gravid kvinna måste lyssna på sin kropp. Om du känner att du behöver vila bör du göra det. Det hjälper också att undvika stress eller känslomässiga anspänningar.
 • Andas in ånga. Detta används för att lindra nästäppa. Det enklaste sättet är att sätta på varmt vatten i duschen och vänta tills badrummet är fullt med ånga. Sedan kan du sitta i badrummet med dörren stängd i 10 minuter.
  Ett annat sätt att göra detta är att hälla upp hett vatten i en skål och tillsätta 3 eller 4 droppar eukalyptusolja. Därefter täcker du över skålen med en handduk så att ångan inte skingras utan håller sig kvar. Därefter sticker du in huvudet under handduken och andas in ångan.
 • Saltlösningar. Det finns sprayer att spruta upp i näsan och lösningar att skölja din näsa med för att minska nästäppa. Saltvatten som säljs på apoteket kan också fungera fint.
 • Varma drycker. Varmt citronvatten med honung hjälper till att lindra det onda i din hals.
 • Gurgla med saltvatten. Detta bekämpar halsinfektioner.
 • Ha på dig löst sittande kläder. Man rekommenderar att du inte har för mycket kläder på dig eftersom det kan leda till att kroppstemperaturen ökar.
 • Ljumma bad. Detta är ett säkert sätt att sänka febern på.
  förkylningar under graviditeten: gravid kvinna snyter sig

Hur man förhindrar förkylningar under graviditeten

Eftersom förkylningar kan vara mycket irriterande under graviditeten, speciellt eftersom du inte kan ta några särskilt effektiva mediciner, är det bästa du kan göra att förhindra dem. Det bästa sättet att göra detta är genom att följa dessa tips:

 • Ät en hälsosam kost. En balanserad kost, rik på frukt och grönsaker, är grundläggande. Du bör äta livsmedel med näringsämnen som stärker ditt immunförsvar.
 • Vatten. Att dricka mycket hjälper dig att rengöra din kropp från föroreningar som förhindrar att den fungerar ordentligt. Vi rekommenderar att du undviker söta drycker och drycker med koffein.
 • Träna. Det aktiverar din cirkulation och stärker ditt immunförsvar.
 • Tvätta händerna ofta. Detta undviker spridning av virus och bakterier.

Behöver jag gå till doktorn?

Förkylningar under graviditeten påverkar vanligtvis inte barnet. Eftersom kvinnan ofta inte mår särskilt bra kan hon få för sig att den gör det. Alla gravida kvinnor bör dock vara uppmärksamma på förändringar i kroppen.

“Att bli smittad av en förkylning under graviditeten är vanligtvis inte något allvarligt problem. Det kan förekomma komplikationer i mycket sällsynta fall. “

Om febern är högre än 39º kan det indikera att du har en infektion i luftvägarna. I så fall bestämmer din läkare vilken typ av antibiotika du bör ta. Du bör också vara uppmärksam på om du svimmar, känner dig yr eller något annat symptom som kan indikera ett allvarligare problem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.