Fibromyalgi och graviditet: Vad du bör känna till

Fibromyalgi är ett tillstånd som kan medföra vissa utmaningar under graviditeten. God vård och planering kan dock underlätta.
Fibromyalgi och graviditet: Vad du bör känna till
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 19 juli, 2020

Kombinationen av fibromyalgi och graviditet kan få en blivande mamma att tvivla på om hon kan möta alla utmaningar som ligger framför henne.

Normalt känner kvinnor en oändlig glädje när de upptäcker att de väntar barn, men vissa problem med hälsan kan bli svårare under graviditeten.

Symptom som är förknippade med graviditet, såsom sömnlöshet, intolerans mot vissa lukter eller livsmedel, trötthet eller illamående kan alla vara tröttsamma för vilken blivande mamma som helst.

Men tänk dig att lägga till fibromyalgi till denna lista – det gör dessa nio månader till en verklig utmaning.

Vad är fibromyalgi?

Det är ett förvånansvärt okänt tillstånd trots att mellan 4 och 6 miljoner människor drabbas av det varje år enbart i Nordamerika. I Sverige lider cirka 250 000 personer av fibromyalgi.

Detta syndrom orsakar kronisk smärta i hela kroppen. Andra symptom kan även leda till att livet förändras helt för de som drabbas.

“Kvinnor ligger i täten för siffrorna för detta tillstånd och de utgör cirka 80% av de drabbade.”

Fibromyalgi uppträder vanligtvis initialt i vuxen ålder och symptomen kan öka eller minska med tiden.

Symptom på fibromyalgi

Fibromyalgi orsakar stor smärta och trötthet. Det ger sig på musklerna, kan ge ofrivilliga spasmer och ger upphov till smärta och en brännande känsla.

Skuldrorna, midjan, nackområdet och armarna är värst drabbade och här är smärtan som mest intensiv. Man kan även känna av stickningar och domningar i fötterna och händerna.

Utöver allt detta orsakar det en fruktansvärd huvudvärk, sömnlöshet och intensiv trötthet. Depression och ångest förekommer inte sällan tillsammans med detta syndrom.

Som om inte det räckte finns det inget botemedel mot fibromyalgi. Det finns bara palliativa behandlingar för att motverka smärta och ångest.

fibromyalgi och graviditet: trött gravid kvinna

Fibromyalgi och graviditet

Om en kvinna lider av fibromyalgi och blir gravid kan detta öka oron och göra symptomen ännu mer intensiva.

Det finns dock ingen forskning som tyder på att symptomen måste bli värre under graviditeten. Så det kan vara så att för vissa kvinnor blir de värre, medan de för andra blir bättre.

Det är dock sant att under graviditeten producerar moderkakan och äggstockarna relaxin, ett hormon som slappnar av ligament i kroppen. Tillväxthormoner kan också ha samma effekt.

Nivåerna av dessa hormoner tenderar att vara låga hos personer med fibromyalgi, så under graviditeten hjälper de till att återställa vävnader och muskler. Som ett resultat kan en graviditet ge potentiella fördelar för kvinnor med fibromyalgi.

Tips för att hantera fibromyalgi och graviditet

Det är inte lätt, men här tar vi upp några råd för att hantera fibromyalgi och graviditet på samma gång.

Besök en arbetsterapeut

Arbetsterapeuter är de bästa personerna att söka råd och behandling från i fall som detta.

De hjälper dig med saker som rätt användning av dina muskler när du ställer dig upp och hjälper dig att undvika att belasta dina muskler mer än du behöver.

Välj alla bebissaker mycket noggrant

Byt ut knappar och spännen mot kardborreband och välj de bästa möbler du kan (justerbara barnsängar, lätta vagnar osv). Detta kommer hjälpa dig att klara av det praktiska bättre när din bebis väl har anlänt.

Planera och förbered

Förbered dig på vad du kan göra om dina fibromyalgisymptom blir värre.

Planera för lite extra hjälp med att ta hand om ditt barn, kanske kan din familj avlasta, och leta efter hjälp med hushållsuppgifter och vardagliga sysslor.

fibromyalgi och graviditet: kvinna håller sig för pannan

Läs på om fibromyalgi och graviditet

Ta reda på mer om tillståndet, dela med dig av dina erfarenheter och ta reda på hur andra mödrar har hanterat fibromyalgi och graviditet.

Ställ frågor, gör efterforskningar och berätta din historia. Du kanske kan hjälpa andra på samma gång.

Välj en bra förlossningsläkare eller barnmorska

Det här är de som kommer att vara med dig under hela graviditeten och kommer att kunna ge dig bra stöd. Det är viktigt att de också är öppna för att arbeta tillsammans med din reumatolog.

Träning, fibromyalgi och graviditet

Måttlig träning hjälper till att minska stress och förbättra din livskvalitet. I fallet med fibromyalgi och graviditet kommer träning hjälpa till att stärka dina muskler, öka din flexibilitet och förbättra ditt humör.

Att träna ökar också dina nivåer av serotonin, vilket verkligen kommer få dig att må bättre under graviditeten, särskilt om du lider av fibromyalgi.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.