Adele om sin erfarenhet av förlossningsdepression

Adele om sin erfarenhet av förlossningsdepression
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 april, 2019

Förlossningsdepression är en rubbning som påverkar tusentals kvinnor i världen. Det är någonting som kan hända vem som helst. I det här fallet kommer vi att tala om sångerskan Adele som har delat med sig  till världen om sin erfarenhet av förlossningsdepression. Även hon har gått igenom det.

Ett i ett nummer av Vanity Fair talade sångerskan om sin graviditet och födelsen av hennes som Angelo. Hennes son, som nu är fyra år gammal, är hennes kärlek och inspiration men hans födelse fick hans mor att gå igenom en tuff tid. 

Adele är en 28 år gammal kvinna som har vunnit 10 Grammys och en Oscar. Hon är känd för sin prisbelönta ballad Skyfall som blev välkänd genom James Bond filmen med samma namn. Idag fokuserar hon på sin musik och moderskapet men hon är bekymrad över tabun som omger förlossningsdepression.

“Jag var besatt av mitt barn. Jag kände mig väldigt otillräcklig; det kändes som om jag gjort det värsta beslutet i mitt liv.”

-Adele-

Som artisten avslöjade är rädd att tala om sitt tillstånd. Tvärtemot vill hon att andra mödrar ska känna sig fria att göra det. Den här rubbningen behandlas ibland med känslolöshet som om kvinnor inte har rätt att känna sig upprörda och få uttrycka det.

Förlossningsdepression

Baby blues eller förlossningsdepression

Adele säger att till hennes kännedom om förlossningsdepression betyder det i England att man inte vill ha barn. Det bekymrade henne att hon kanske skulle kunna orsaka sitt barn skada. Hon kände sig inte nöjd med sin insats som mor. Hon trodde att hon inte gjorde ett bra jobb.

Trots det berättade hon det inte för någon. Hon var väldigt rädd. Hennes man föreslog att hon skulle söka hjälp från andra kvinnor. Hon slog ifrån sig idén till en början men insåg senare hur många andra kvinnor som faktiskt befann sig i samma situation. Faktum var att inte bara hade de genomgått samma upplevelse. De var också rädda för att tala om det.

Däremot sa hon att fyra av hennes vänner som hade haft samma känslor inte skämdes för att säga det. Hon var inte bekväm med att ta antidepressiva så istället lät hon sig inspireras av kvinnor som besatt mer tålamod. Speciellt såg hon själv reflekterad i modet hos gravida kvinnor som hade andra barn.

Beslutet att överkomma sin förlossningsdepression

Även om majoriteten av Adeles sånger är melankoliska och ledsamma försäkrar hon att hennes personlighet inte är sådan. Trots det berättar hon en ledsam historia om hennes farfars död och hur hon gick i terapi efteråt för att arbeta sig igenom det.

Vid det här tillfället kände hon någonting liknande men hon beslutade att ta itu med det: jag kommer att ge mig själv en kväll bara för mig, utan bebisen! Adeles vänner gillade inte den här kommentaren och utmanade henne på grund av den.

om förlossningsdepression

Hon förklarar också att det inte funkar att tala med någon i den här fasen eftersom du är trött och det känns som om alla dömer dig. En av hennes största problem var att hon kände sig skyldig för att delta i sitt professionella liv och moderskapet på samma gång. På det här planet kunde ingen hjälpa henne och ännu mindre förstå henne.

Hon drog slutsatsen att spendera en dag utan sin son fick henne att må dåligt, men att inte göra det fick henne att må mycket sämre. Hon tar alltid med sig honom på turné och fullföljer sin modersroll men det spelar ingen roll. Hon kämpar fortfarande med sig själv och svåra känslor när hon inte kommer i tid för läggdags. Adele kan inte överkomma idén att hon misslyckas som mor, att hon inte är den bästa modern.

Adele vidhåller att hon inte gillar moderskapet

Sångerskan erkänner att hon hellre skulle göra någonting annat och att varje ögonblick hon kan få för sig själv är en välsignelse. Hon har gratulerats för sitt beslut att bli mor mitt i en framgångsrik karriär. Hon säger att de tappra egentligen är de som inte har barn. Hon tror att det är modigare att inte bli tvingad till att bli förälder.

“Jag älskar min son över allt annat men på en daglig bas om jag har en minut eller två önskar jag att jag kunde göra vad jag vill när jag vill. Varenda dag känner jag så.”

-Adele-

Vad det gäller hennes depression uttrycker hon att det är hennes “komma ut ut fängelse” kort. Medan hon kämpar med det kan hon få tid och plats att frigöra sig. Hon säger att hon inte har någon framtida önskan att bli mor och att hon känner sig komplett med sin son och sin partners dotter. Oavsett detta har det hörts nyliga skvaller om en andra graviditet för Adele.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.