Blindtarmsinflammation under graviditeten

Om du misstänker att du lider av blindtarmsinflammation, ska du se en läkare så fort som möjligt.
Blindtarmsinflammation under graviditeten
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkaren Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Blindtarmsinflammation under graviditeten kan inträffa i vilket skede som helst: i första, andra eller tredje trimestern. Även om det inte innebär en allvarlig risk så är det något du bör ta tag i omedelbart.

Läkare säger att förekomsten av blindtarmsinflammation inte har något att göra med graviditeten själv. Men när det inträffar under graviditeten krävs extra omsorg och försiktighet.

När en kvinna har blindtarmsinflammation under graviditeten är det inte bara hennes liv som är inblandat, utan även  hennes utvecklande bebis liv.

“Blindtarmsinflammation är det vanligaste icke-obstetriska kirurgiska akutfallet som kan uppstå under graviditeten. Det kan vara farligt både för mamman och fostret om det inte upptäcks tidigt. “

Så här upptäcker du blindtarmsinflammation under graviditeten

Precis som med ett antal andra hälsoproblem kan ett obstetriskt ultraljud eller ultraljud av magen bekräfta blindtarmsinflammation under graviditeten.

Det finns flera tester och procedurer som kan hjälpa till att utesluta någon annan bukpatologi eller ett problem som är direkt relaterat till fostret.

Gravid kvinna med ont i magen.

Gravida kvinnor som lider av en inflammerad blindtarm upplever följande symtom:

  • Buksmärtor på höger sida. Smärtan kommer först att visa sig som ett smärre obehag i magen. Det blir därefter mer smärtsamt och skiftar åt höger. Modern kan först anta att barnet ligger på den sidan. Smärtan minskar dock inte hur mycket barnet än rör på sig. Faktum är att smärtan bara blir mer intensiv med tiden.
  • Illamående och kräkningar. Under graviditeten är det normalt att gravida mödrar ofta känner sig illamående eller drabbas av kräkningar. Men när det gäller blindtarmsinflammation är buksmärta också inblandad.
  • Feber (inte särskilt hög).
  • Förstoppning och liknande problem.
  • Ingen aptit.
  • Diarré.

Blindtarmsinflammation uppträder med en mycket tydlig uppsättning symptom, men en gravid kvinna kan lätt missta symptomen för vanligt obehag under graviditeten.

Det är faktiskt denna osäkerhet som får många kvinnor att inte söka läkarvård när de borde. De väntar på att smärtan ska försvinna på egen hand. Fördröjning av diagnos och operation ökar dock risken för både mor och barn.

Vilka är riskerna för mamma och bebis när blindtarmsinflammation inträffar under graviditeten?

När man hanterar fall av blindtarmsinflammation kan gravida mammor löpa risk för missfall eller för tidig födelse. Vidare, om kirurgiska ingrepp inte sker i tid, kan blindtarmen gå sönder och resultera i bukhinneinflammation.

Detta kan orsaka att tarminnehållet läcker ut och förorenar bukhålan. När detta inträffar blir situationen väldigt allvarlig och modern måste bli intagen till intensivvård för att hennes liv inte ska vara i fara.

Tragedin är emellertid helt undvikbar om mamman söker tidig läkarvård. Därför är det så viktigt att du ser en specialist så snart som möjligt även när bara är lite orolig.

“Om du misstänker att du lider av blindtarmsinflammation ska du träffa en läkare så fort som möjligt.”

Vad ska jag göra om jag är drabbad?

Specialister rekommenderar att gravida kvinnor undviker självmedicinering med smärtstillande medel om symptom på blindtarmsinflammation uppträder. Den smärta du upplever hjälper din läkare att komma fram till en korrekt diagnos.

Du borde hålla dig borta från vatten, juice, te och andra drycker. Faktum är att du också borde undvika att äta.

Att ha tom mage kommer underlätta det nödvändiga kirurgiska ingreppet om du verkligen lider av inflammerad blindtarm.

Blindtarmsinflammation kräver alltid operation. Det är det enda sättet att rädda ditt och ditt ofödda barns liv. Du bör dock försöka hålla dig lugn hela tiden och minska stressen så mycket som möjligt när du söker akut medicinsk hjälp.

Det är bäst att gå in i operationsrummet utan rädsla, säker på att allt kommer att bli bra. Att bli orolig kommer inte att lösa problemet.

Faktum är att det bara kommer att göra det mer av en prövning, höja ditt blodtryck och skapa andra farliga omständigheter. Det rör sig om ett rutiningrepp, så du behöver inte oroa dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.