Allt om förstoppning under graviditeten
Förstoppning under graviditeten drabbar många kvinnor. Faktum är att cirka 50% av blivande mammor lider av det. Det är inte överraskande med tanke på att en kvinnas kropp genomgår ett antal förändringar under dessa nio månader. Med dessa förändringar följer vissa matsmältningsproblem.
De flesta vet att många kvinnor lider av illamående och kräkningar under den första trimestern. Och på samma sätt är det inte ovanligt för blivande mammor att uppleva matsmältningsbesvär, gaser i magen och även förstoppning. När en kvinna har mindre än tre avföringar per vecka kallar man det förstoppning, eller obstipation.
Varför blir man förstoppad under graviditeten?
När graviditeten tar sin början inträffar ett antal förändringar i en kvinnas kropp som påverkar hela hennes system. En av dessa är en ökning i utsöndringen av progesteron, ett viktigt hormon under graviditeten.
Ursprungligen är progesteron ansvarigt för att förbereda livmodern för att ta hand om embryot. Samtidigt gynnar det vävnadernas elasticitet, förhindrar livmodersammandragningar och skyddar fostret genom att bilda slemproppen. Progesteron är dock också ansvarigt för att bromsa matsmältningsprocessen samt flödet genom tarmen.
Allt om förstoppning under graviditeten
En annan aspekt som bidrar till förstoppning under graviditeten är trycket som livmodern lägger på tarmen och ändtarmen. Detta sker särskilt under de senare månaderna av graviditeten. Matens rörelse genom matsmältningskanalen blir mer komplicerad och långsam.
Anemi är ett annat vanligt problem under graviditeten, då kvinnan får ett större behov av blod och röda blodkroppar för att amma sitt barn. När anemi uppstår är det järntillskott som gäller, men ibland ger de upphov till förstoppning.
Om järntillskotten orsakar förstoppning kan läkaren välja att minska doseringen eller vidta ytterligare åtgärder. Om anemi är ett problem är det bäst att inte minska järnintaget på egen hand för att lindra förstoppningen. Kontakta istället en specialist, eftersom det finns andra tillgängliga lösningar.
Konsekvenser av förstoppning under graviditeten
Som sagt är förstoppning under graviditeten inte något du bör ignorera. Det är inte bara en fråga om obehag – förstoppning kan ha allvarliga konsekvenser för din hälsa.
När förstoppning uppstår krävs större ansträngning för att tömma tarmen. Som en följd av detta ökar trycket på tarmväggarna vilket hindrar normal blodcirkulation. Det tenderar att få venerna i området att utvidgas och leder till åderbråck och hemorrojder, bland andra problem.
Ibland är förstoppning också ansvarig för uppkomsten av cystit och vaginit under graviditeten. Detta beror på att bakterietillväxten ökar på grund av stillastående avföring i tarmen. Dessa bakterier kan migrera till urinvägarna och där ge upphov till infektioner.
Hur kan man bekämpa förstoppning under graviditeten?
Som vi har sett är förstoppning under graviditeten resultatet av många processer som ligger utanför vår kontroll. Men det finns också effektiva åtgärder man kan vidta för att lindra förstoppning. En av dem är att träna regelbundet och samtidigt anpassa träningen efter ditt eget tillstånd och din kropps förmåga.
Att anpassa din kost är ett annat effektivt sätt att hantera förstoppningen. Om du upplever det här problemet måste du se till att äta mat som är rik på fiber.
Några alternativ som kanske kan vara till hjälp är följande:
- Frukt: Till exempel apelsiner, kiwi och vindruvor.
- Grönsaker: Såsom spenat, sallad, gröna bönor eller kål.
- Baljväxter.
Samtidigt bör du också öka ditt vätskeintag. Under graviditeten behöver en kvinnas kropp mer vätska och som ett resultat absorberar tarmen en större mängd vatten. Därför blir avföringen hårdare och tarmrörelserna blir trögare.
För att lindra problemet bör du se till att du dricker minst sex glas vatten varje dag.
Slutsats
Förstoppning under graviditeten är ett vanligt problem. Försök att äta en kost som är rik på fiber och se till att hålla dig fysiskt aktiv. Om du fortfarande inte kan få problemet under kontroll kan din läkare rekommendera en lösning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Herrero, B. T., Martínez, M. R., García, R. P., Gutiérrez, L., Plaza, M. L., Ferrer, A. R., & Cabañero, M. J. (2001). Evolución de los signos y síntomas gastrointestinales durante el embarazo y el puerperio. Investigación y Educación en Enfermería, 19(1).
- Kutscher, V. (1996). Embarazo y anemia. Matronas profesión, 15-17.
- Vicente, V. P., Soler, A. M., Garrido, A. S., & Cuadrado, V. R. (2012). Tratamiento del estreñimiento. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(6), 337-346.